Deri kanseri ve erkek berberleri : birlikte erken tanıya davet

StoryWar

New member
Saçlı derinin kanserleri az değildir, belirti vermediği vakit yahut kanserin küçük olduğu durumlarda saçlar tümörü gizler yahut hasta ihmal eder. Bu durum teşhisin gecikmesine niye olur ve hastalığın denetim altına alınması zorlaşır. Teşhiste gecikme, kanserin baş kemiğine ve hatta bebir daha kadar yayılması yahut lenf bezlerine sıçraması ile sonuçlanabilir. Erkeklerde deri kanserlerinin yaklaşık % 24 ü, bayanlarda % 14 ü baş uzunluğunda yerleşir; yaklaşık % 2 si saçlı deride bulunur. Bayan ve erkekte saçlı derideki kanserlerin % 50 si bazal ve skuamöz hücreli deri kanserleridir. İç organ kanserleri de saçlı deriye metastaz yapabilir. Bedenin öteki yerlerindeki deri kanserlerinin tümü (maliğn melanom,saç,ter ve yağ bezi kanserleri,yumuşak doku sarkomları,lenfoma) saçlı deride de görülebilir.Bu kümedeki tümörler daha azdır.

Saçlı deri ,kulak içi/arkası ,sakal bölgesi dahil yüz ve ensedeki kanser öncüsü benler,küçük sivilceler, lekeler, güzelleşmeyen yaralar,kanayan kabarcıklar yada kanser hastanın kendisinin yahut yakınlarının ilgisi ile fark edilebilir.Ancak ,berber ve kuaförlerin her saç kısmı yahut saç boyama sırasında bu bölgelerdeki alışılmadık oluşumları fark etmesi ve müşterisini uyarması;daha sonraki müracaatında denetim etmesi son derece değerlidir.Kanser öncüsü bir deri oluşumu ameliyatla çıkarıldığı vakit potansiyel kanser tehlikesi %100 ortadan kalkacaktır.Benzer biçimde deri kanseri erken teşhis edildiği ve tedavisi yapıldığı vakit , kansere bağlı mevt riski hayli epey düşük ,nerdeyse sıfırdır.

Saçlı deri, kulak içi/arkası,yüz cildi ve ense derisindeki kanser öncüsü ve/veya kanserlerin erken teşhisi konusunda berberler ile elele.
 
Üst