Zazalar Türk Müdür Kürt Müdür ?

Simge

New member
Zazalar Türk müdür, Kürt müdür? Yani, Zazaların Hangi Tarafı Var?

İçimden bir ses diyor ki: "Burada Zaza'sı, Kürt'ü, Türk'ü bir araya gelir ve harika bir sohbet başlar." Ama tabii ki herkesin dilinden düşmeyen bir soru var: "Zazalar Türk mü, Kürt mü?" Bu soru ne zaman başlasa, bir anda herkes strateji geliştirmeye başlar. Erkekler bir çözüm bulup tartışmayı sonlandırmaya çalışırken, kadınlar ise daha empatik yaklaşarak ilişkiyi sağlamaya çalışır. Tabii ki mizah biraz da işin içine girince, bu forumda kimse susmaz, herkes bir şeyler söyler!

Zazalar Kimdir? Türk Müdür, Kürt Müdür?

Zazalar hakkında bir şeyler duydum ama hani diyorum, gerçekten o kadar da karmaşık mı bu iş? Yoksa biz mi abartıyoruz? Hadi gelin, işin özüne inelim. Zazalar, Kürtçe'nin bir lehçesini konuşurlar ve Kürtler arasında yer alırlar. Fakat Zazalar, kendi kimliklerinde bir çeşit "gizli kahraman" gibi dururlar. Evet, Türkçe de konuşurlar, çok sevilen ve Türklerin her zaman "yahu bu da Türkçe, ama ne kadar düzgün!" dedikleri Zaza şarkıları da vardır.

İşte burada işler biraz karışmaya başlar. Kimi der ki, "Zazalar kesinlikle Türk'tür, çünkü arada Türkçe kullanırlar!" Diğerleri ise, "Hayır hayır, Zazalar Kürt'tür, çünkü Kürtçe’nin bir lehçesini konuşurlar!"

Ve başlar o müthiş tartışma: "Türk mü, Kürt mü?" Ne büyük bir soru! Bir bakıma her Zaza, hem Türkçe hem de Kürtçe gibi her iki tarafa da bağlı kalır. Arada kalmış bir kimlik, derler ya, işte o.

Erkekler Çözüm Ararken, Kadınlar İlişkiler Üzerinden Yola Çıkıyor!

Şimdi burada forumda bizler klasik "tartışma çözümcüsüyüz", değil mi? Erkekler sorunu çözmeye çalışan, strateji geliştiren, "Bunu matematiksel olarak çözebiliriz!" diyecek kadar işin içine girebilen varlıklardır. Mesela bu konuda Zazaların kimliği hakkında erkeklerin yaklaşımı şöyle olabilir: "Bence Zazalar ne Türk'tür, ne de Kürt'tür. Herkesin karıştığı bir kimlik var burada. Yani bir Zaza'yı ne Türk kabul edebilir, ne de Kürt! Çözüm basit: Kimlikler silinsin, herkes Zaza olsun!"

Kadınlar ise olayı biraz daha "duygusal" ve "ilişkisel" bir bakış açısıyla ele alır. Kadınlar ne yapar? "Ah, gerçekten bu kadar sert ayrımlara girmemiz gerekmiyor. Zazalar her iki tarafın da arasında bir köprü gibidir. Kimlik önemli değil, esas olan birlikte yaşama kültürüdür!" derler. Empatik bir yaklaşım! İlişkiler odaklı! Hadi oradan Zazalar, siz hangi kimlikteyseniz olabilirsiniz, yeter ki barış olsun!

Erkekler strateji kurar, kadınlar ise aradaki ilişkileri çözmeye çalışır.

Zaza Kimliğinin "Çift Taraflı" Yanı: Hem Türk Hem Kürt mi Olunur?

Bir Zaza, bir taraftan Türkçe konuşup, diğer taraftan Kürtçe şarkı söylese ne olur? Kendi kimliği konusunda ne hissetmeli? Bu işin gerçekten en karmaşık kısmı burada başlıyor. Mesela Zazalar, çok kültürlü bir yapı içindedir. "Birbirimizi seviyor muyuz?" sorusunun cevabı Zaza'dan Zaza'ya değişebilir. Kimisi, Türk olduğunu savunur; kimisi, Kürt kimliğine daha yakın hisseder. "Ben Zaza'yım" diyenler ise, "Güzelim, ben hem Türküm hem Kürtüm!" diyerek dünyaya meydan okur!

Bu konuda net bir cevap yok. Zaza'nın kimliği, bir çeşit "kimlikler arası geçiş dönemi" gibidir. Hani bazen "Bir adada, biri köle, biri hür" hikayesinde olduğu gibi, bir kimlik içerisinde iki farklı dünya yaşanabilir.

Ve Forumdaki Duygusal Anlar: Kimlik İlişkisi!

Şimdi de forumdaki duygusal boyuta geçelim. Zazaların kimliğini tartışırken, bakalım ne gibi tepkiler gelebilir? Zazalar üzerine bu kadar kafa patlatmak, biraz da "Bize mi kaldı bu kimlik meselesi?" şeklinde yansıyan bir kırgınlık yaratabilir. Bu yüzden forumdaki yorumlarda genellikle "Zazalar bu işin neresinde?" sorusu sıkça yer alır.

Kadınlar bu durumda oldukça "rahattır". "Zazaların kimliği mi? O ne demek? Zaza olmak, hayatı kucaklamak demek!" diyerek duygusal bir yolculuğa çıkarlar. Herkesin kimliği, ortak bir nokta olmalı! Bu tartışma bir yere varmaz!

Erkekler ise genellikle çözüm arar ve isterler ki: "Bir kuram geliştirelim, kimlikler üzerinden strateji kuralım, Zazalar Türk mü, Kürt mü?"

Sonuç: Zazalar Türk Mü, Kürt Mü? Bunu Tartışmaktan Çıkalım!

Sonuçta, Zazalar kimliğini nasıl tanımlarlar? Bunu kendi içlerinde çözebilecek kadar büyüktürler. Ama biz forumdaki dostlar, bu tartışmanın sonunda Zazaların kimliğine de saygı duyarız. Hem Türk hem Kürt olmanın da bir yolu vardır, tıpkı Zazaların stratejik bakış açısını hem empatik hem de çok katmanlı şekilde taşımaları gibi. Kimseyi dışlamadan, birleştirici bir bakış açısıyla bakmak, en güzel çözüm olabilir.

Şimdi siz değerli forumdaşlar, bu konuda ne düşünüyorsunuz? Zazalar Türk mü, Kürt mü? Yorumlarınızı bekliyorum!