Salı Brifinginiz: Pekin’in Kilitlenmelere Karşı Mücadelesi

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
Günaydın. Pekin’deki bir kitlesel izolasyon merkezinin yeniden açılmasını, Ukraynalı sivillerin Mariupol’dan tahliyesini ve Bangladeş’teki Rohingya okullarının zorla kapatılmasını ele alıyoruz.




Mart ayının başından beri Şanghay 550.000’den fazla vaka bildirdi. Kredi… The New York Times



Bir toplu izolasyon merkezi yeniden açıldı

Pekin, son haftalarda birkaç yüz vaka kaydettikten sonra 1.000’den fazla yatağı olan Xiaotangshan hastanesini yeniden açtı. Pazartesi günü, yetkililer Pazar günü bildirilen 59’dan 22 milyonluk şehirde 50 yeni vaka açıkladı.

Hareket, haftalarca süren karantinanın Çin’in “sıfır-Covid” stratejisinin maliyeti konusunda öfke ve endişeyi körüklediği Şanghay’ın kaderinden kaçınmayı amaçlıyor gibi görünüyor. Kitlesel izolasyon veya karantina merkezlerinde zaman geçiren sakinler, çöp yığınlarını, kesintisiz projektörleri ve ciddi bir duş tesisi eksikliğini anlattı.

Yanıt: Salgınları hızla yok etmek için büyük baskı altında olan Pekin’deki yetkililer, restoranlarda yemek yemeyi geçici olarak yasakladı, okulları süresiz olarak kapattı ve sakinlere bir kanıt göstermelerini emretti. toplu taşıma da dahil olmak üzere kamusal alanlara girmek için geçen hafta içinde negatif test.




Pandemiyle ilgili en son güncellemeler ve haritalar burada.

Diğer gelişmelerde:


  • New York City, vaka sayıları arttıkça daha yüksek bir risk düzeyine girdi.


  • Güney Afrika’da vakalar yeniden artıyor, iki Omicron alt varyantına bağlı bir artış.
Rus işgali altındaki Kherson şehrinden bir aile Pazartesi günü Zaporizhzhia’ya geldi. Kredi… The New York Times için Lynsey Addario



Tahliyeler Mariupol’dan geliyor

Ukrayna’nın Mariupol kentinden sivillerin ilk büyük ölçekli tahliyesi, bombardımana maruz kalan sakinlerin otobüslerinin 140 mil kuzeybatıdaki Zaporizhzhia kentine varmasıyla devam etti.

Ukraynalı yetkililer, Mariupol’daki sabah erken saatlerde bombardımana rağmen çabaları sürdürme sözü verdi. Tahliye edilen bir kişi, şehir sakinlerinin “bu durumda sıkışıp kaldıkları için intihardan bahsetmeye başladıklarını” söyledi.

Pazartesi günü, Batılı liderler de Ukrayna’ya verdikleri yardım sözlerini eyleme geçirmek için çalışıyorlardı. Brüksel’de, AB bakanları Rus enerji kaynaklarından acil bir geçişi tartışıyorlardı. Washington’da senatörler, Başkan Biden’ın 33 milyar dolarlık yardım paketini almaya hazırlandı. İşte son durum.

Zarar: Rus kuvvetleri Bucha’da Iryna Abramova’nın kocasını sokakta öldürdü. “Ruslar kaldırımda oturuyor, plastik şişelerden su içiyor, sadece beni izliyordu” dedi. “Hiçbir şey söylemediler, hiçbir duygu göstermediler. Tiyatro seyircisi gibiydiler.”




Kaçış: Ukraynalılar, zorunlu sınır dışı etme sisteminin bir parçası olarak Rus kontrolündeki topraklardaki “filtreleme” merkezlerine zorlanıyorlar. İki kız kardeş yolculuğu ve kaçışlarını anlattı.

Gıda tedariği: Ukrayna, ayçiçek yağı ihracatını sınırlayarak kıtlığa neden oldu. Düzinelerce başka ülke de kendi vatandaşları için malları güvence altına almak için ticaret bariyerleri kurdular ki bu da uzmanlara göre küresel bir gıda krizini daha da kötüleştirebilir.

Diğer gelişmeler:


  • Bir İngiliz istihbarat teşkilatı, Rusya’nın işgal birimlerinin dörtte birinin artık “savaşta etkisiz” olduğunu söyledi Batılı analistler, artan güçler arasındaki kargaşa ve bir Pentagon yetkilisi Rusya’nın doğudaki stratejisinin “kansız” ve “ağır” olduğunu söyledi.


  • Ukrayna’nın benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşuyor, bu da yaklaşan bir yakıt krizinin olası bir işareti.


  • İsrail başbakanı, Rus dışişleri bakanının antisemitik olarak yorumlarını kınadı.


  • Bir Rus oligark, Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşını eleştirdi. İntikam hızlıydı.
Daha önce 600 kadar çocuğa hizmet veren Kayaphuri Lisesi’ndeki boş sıralar. Kredi… The New York Times için Fabeha Monir



Bangladeş, Rohingya okullarını kapattı

On binlerce Rohingya çocuğa hizmet veren 30’dan fazla toplum tarafından işletilen okul, son aylarda kapanmak zorunda kaldı.

Aralık ayında, Bangladeşli yetkililer bu okullara yönelik bir baskı başlattı. Okulların yasa dışı olduğunu, ancak herhangi bir alternatif sunmaya çalışmadıklarını ve Rohingyaların ülkenin mülteci kampları dışındaki yerel okullara gitme yasağını kaldırmadıklarını söylediler.

Kapatmalar, hükümetin kampların kontrolünü sıkılaştırma çabalarının ortasında gerçekleşti. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre, geçen ay yetkililer orada binlerce mağazayı yıktı. Birçoğu, Bangladeşli yetkililerin okulların mültecileri kalıcı olarak kalmaya teşvik edeceğinden korktuğuna inanıyor.




Pek çok ebeveyn, aksine, Myanmar’a geri dönmek istediklerini ve Rohingya tarafından yönetilen okulların çocuklarını geçişe hazırlayacağına inandıklarını söylüyor. Altıncı sınıf öğrencisinin annesi, “Öğrendiklerini unutmasından korkuyorum” dedi. “Okula gitmezse kaderini asla değiştiremeyecek.”

Arka plan: 2017’den bu yana 700.000’den fazla Rohingya, Birleşmiş Milletler’in etnik temizlik olarak adlandırdığı devlet liderliğindeki zulümden kaçmak için Myanmar’dan Bangladeş’e geçti.

Ayrıntılar: Yoğun şekilde kalabalık olan mülteci kamplarının nüfusunun yaklaşık yarısı 18 yaşından küçüktür; UNICEF, orada yaklaşık 400.000 okul çağındaki çocuğun yaşadığını söylüyor.

SON HABERLER

Dünya Haberleri




İspanya başbakanı, sol ve savunma bakanı ele geçirilmiş telefonlar kullandı. Kredi… Javier Lizon’un hazırladığı havuz fotoğrafı



  • İspanya, İsrail yapımı Pegasus casus yazılımının başbakanı ve savunma bakanı tarafından kullanılan cep telefonlarını ihlal ettiğini söyledi.


  • AB düzenleyicileri, Apple’ın PayPal ve diğer Apple Hisse rakiplerini alt ederek antitröst yasalarını ihlal ettiğini söyledi.


  • Hak grupları, Birleşik Krallık’ın sığınmacıları Ruanda’ya gönderme planını geniş çapta eleştirdi.


  • İşçi istismarı ve insan hakları sorunları nedeniyle bazı Dünya Kupası sponsorları ev sahibi Katar’dan uzaklaşıyor.
US News


  • Sol eğilimli ve genç seçmenler Başkan Biden’a kızdı. Ara sınavlar yaklaşırken, Demokrat liderler nasıl yanıt verecekleri konusunda bölünmüş durumda.


  • Teslimatçı olarak çalışan 45 yaşındaki Çinli bir göçmen, Pazar günü New York’ta vurularak öldürüldü. Polis, Asyalı etnik kökeni nedeniyle hedef alınmış olma olasılığını araştırıyor.
Başka Ne Oluyor


  • hayvan istismarı.


  • Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma planı, bu tür anlaşmalar için olağan finansal kuralları ihlal ediyor.


  • Yeni bir araştırma, Anglo-Sakson krallarının çoğunlukla bitki temelli bir diyet yediklerini, yalnızca ara sıra ziyafetlerde koyun ve sığır eti yediklerini ileri sürüyor.


  • İrlanda, insanlara 100 yıl sonra açılacak “zaman kapsülleri” olarak saklanacak mesajlar veya çizimler bırakmaları için nüfus sayımı formlarında yer veriyor.
Bir Sabah Okuması



Kredi… The New York Times



Fox News sunucusu Tucker Carlson, olabilecek en ırkçı şovu inşa etti Bir Times soruşturması, Trump’ı Trump olmadan kucaklarken kablolu haber tarihinde. İşte altı paket servis ve şovunun 1.150 bölümünün bir analizi.


Rusya-Ukrayna Savaşı: Önemli Gelişmeler

Kart 1 / 4


Mariupol tahliyesi. Ukraynalı yetkililer, Rus bombardımanının yenilenmesine rağmen Mariupol’dan geniş çaplı bir tahliyeyi sürdürme sözü verdi. Tahliye, Azovstal çelik fabrikasının enkazının altındaki sığınaklara sığınan yüzlerce sivil için en iyi ve muhtemelen son umut olarak görülüyor.




Yerde. ABD’li ve Ukraynalı yetkililer, Moskova’nın en yüksek rütbeli üniformalı subayını Rusya’nın belirsiz taarruzunun “yönünü değiştirmek” amacıyla doğu Ukrayna’daki cephe hattına gönderdiğini söyledi. Bir İngiliz istihbarat teşkilatı, savaştaki Rus kayıplarının sarsıcı olduğunu söyledi.




Batı taahhütleri. ABD’li ve Avrupalı liderler, Ukrayna’ya yönelik agresif yardım sözlerini eyleme geçirmek için çalışıyorlar. Brüksel’de Avrupa Birliği enerji bakanları Rus enerji kaynaklarından uzaklaşmayı tartışırken, Washington’da Senato Başkan Biden’in 33 milyar dolarlık yardım paketini ele alacak.




Pelosi’nin ziyareti. Kiev’i ziyaret eden en üst düzey ABD yetkilisi olduktan günler sonra, Sözcü Nancy Pelosi Polonya cumhurbaşkanı ile Varşova’da bir araya geldi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin “mümkün olan en güçlü askeri tepkiyi, en güçlü yaptırımları” hak ettiğini söyledi.







SANAT VE FİKİRLER



Kredi… The New York Times için Amir Hamja



Onlar hepsi iyi köpekler

Araştırmacılar 18.385 köpek için sahip anketleri yaptı ve 2.155 köpeğin genomlarını sıraladı. Bir köpeğin davranışını tahmin etmek için cinsin esasen işe yaramaz olduğunu buldular.

En açık bulgulardan biri, bir köpeğin yeni veya garip bir şeye tepkileri üzerinde cinsin fark edilebilir bir etkisinin olmadığıdır. Bu davranış, bilim insanı olmayan birinin doğuştan gelen saldırganlık olarak görebileceği ve saldırgan köpeklerin cins klişelerine şüphe düşürüyor gibi görünebilir.

Yani, Labrador alıcıları mutlaka sevgili değildir; çukur boğalar, insan sosyalliği konusunda yüksek puanlar almalarına rağmen, dövüşmeye yatkın değildir.

Bu, ırklar arasında fark olmadığı veya ırkın bazı şeyleri önceden kestiremediği anlamına gelmez; Ortalama olarak, cins, herhangi bir yavrunun davranışındaki varyasyonların yaklaşık yüzde 9’unu oluşturur. Ancak köpek davranışını şekillendiren genler, çoğunlukla görünüşe odaklanan modern üremeden önce gelir. Görünüş düşündüğümüzden daha az önemli görünüyor.

OYNA, İZLE, YE

Ne Pişirilir




Kredi… The New York Times için Dane Tashima



Somonunuzu gerçekten haşlamalısınız. Hazır buradayken, bir zingy ot salatası ve biraz çiğnenmiş kuşkonmaz ekleyin.




Ne Okunmalı

Mayıs’ta çıkacak olan bu 14 yeni kitaba dikkat edin. Anna Wintour’un biyografisi ve Elif Batuman’ın “The Idiot”un devamı niteliğindeki Mieko Kawakami’nin “All the Lovers in the Night”ı.

Ne İzlemeli

Met Gala’nın kırmızı halısı, dünyanın en güçlü yaratıcılarından bazıları bu yılın temasına uygun olarak bugün 17:30’da Doğu’da açılacak: yaldızlı cazibe. İşte olay için bir rehber.

Şimdi Oynama Zamanı

İşte bugünün Küçük Bulmacası ve bir ipucu: Beğenisiz oylar (dört harf).

Ve işte bugünün Wordle ve Spelling Bee’si.

Tüm bulmacalarımızı burada bulabilirsiniz.


Bugünün brifingi bu kadar. Bir dahaki sefere görüşürüz. — Amelia

Siyasi muhabir ve “The Daily”nin düzenli konuk sunucusu olan PS Astead Herndon, yeni bir siyaset şovuna öncülük edecek.

“The Daily”nin son bölümü ABD’de sendika üyeliğinin yeniden canlanmasıyla ilgili

Amelia ve ekibine briefing@nytimes adresinden ulaşabilirsiniz. .com .
 
Üst