RISE: RISC-V yazılımının geliştirilmesi için Linux Foundation Europe girişimi

Saberie

Active member
Linux Foundation Europe yeni bir projeyi kanatları altına aldı. “RISC-V Yazılım Ekosistemi” (RISE) girişimi, RISC-V işlemci mimarisi için yazılım ve geliştirme araçlarının kullanılabilirliğini iyileştirmeyi ve gelişimini hızlandırmayı amaçlıyor.







Avrupa Linux Vakfı’nın himayesi altında düzenlenen RISE girişiminin logosu.



Girişim resmi olarak başlatıldığında bile üyelik listesinde birçok büyük isim vardı. Kurul üyeleri, diğerlerinin yanı sıra Google, Intel, Mediatek, Nvidia, Qualcomm, Red Hat ve Samsung’tan geliyor. Proje üyeleri girişimi finansal olarak destekler ve bir Teknik Yönlendirme Komitesi (TSC) geliştirme çalışmalarının hangi alanlarda hızlandırılması gerektiğine karar verir. Amaç, geliştirici araçları, sanallaştırma teknolojisi ve programlama dillerinden oluşan bir ekosistem oluşturmaktır – kod, mevcut açık kaynak projelerine katkıda bulunmalıdır. Yeni başlayanlar için RISE, diğer şeylerin yanı sıra LLVM’ye ve GCC derleyici kitaplığına baktı ve RISC-V desteğini geliştirmek için oradan başlamak istiyor.

Avrupa’nın bağımsızlık hayali


Linux Vakfı Avrupa Genel Müdürü Gabriele Columbro’nun açıkladığı gibi, Linux Vakfı’nın Avrupa şubesinin RISE’ın yönetimini devralması tesadüf değil: “RISC-V, Avrupa teknolojik ve endüstriyel manzarasında bir kilometre taşıdır ve biz hissediyoruz. projeye tarafsız ve güvenilir bir ev sunmaktan onur duydum.” RISC-V açık komut seti, bir gün güçlü işlemcilerin gerekirse Avrupa’da bile endüstri devleri Intel, AMD ve ARM’den bağımsız olarak üretilebileceği umuduyla ilişkilendirildi.

RISC-V, 2010 yılından beri açık kaynak kodlu bir proje olarak geliştirilmiş olmasına rağmen, komut seti günümüzün büyük ölçekli işlemcileriyle rekabet etmekten hala uzaktır ve şu anda mevcut olan işlemciler Avrupa’da üretilmemiştir. Platform, Çinli üretici StarFive’dan VisionFive 2 gibi Raspberry Pi formatındaki tek kartlı bilgisayarlarda test edilebilir. Debian’ın özelleştirilmiş bir sürümü zaten bu platformda çalışıyor.


(yum)



Haberin Sonu
 
Üst