Mukabele de ne yapılır ?

Can

New member
[color=]Mukabele ve Hayatın Ters Köşeleri: Bir Karşılık Verme Hikayesi

Bir sabah, zengin bir iş kadını olan Selin, öğle yemeği için sık gittiği kafede oturuyordu. Tam yanındaki masada, birden fazla meseleye çözüm arayarak boğuşan, hırslı ve hedef odaklı bir iş insanı olan Bora oturuyordu. İkisi de birbirlerinden farklı dünyalarda yaşıyorlardı, ama o an, her ikisi de “mukabele”nin ne demek olduğunu çok farklı şekilde anlamaya başlıyordu.

Bu hikâye, onların arasında gelişen küçük ama derin bir karşılık verme anını anlatıyor. Her şey bir sohbetle başladı…

[color=]Bir Masada İki Farklı Dünya

Selin ve Bora, kafedeki aynı masada oturduklarında, her biri farklı bir dünyanın insanıydı. Selin, iş hayatında zorluklarla başa çıkarken duygusal zeka ve empatiyi ön planda tutuyordu. Çalıştığı şirketin insan kaynakları departmanında, her gün çalışanların streslerini dinliyor, problemleri çözmek için sadece mantıklı değil, aynı zamanda insani bir yaklaşım benimsemeye çalışıyordu. Bora ise, rakiplerinin bir adım önünde olmak için her fırsatı değerlendiriyor, sorunları hemen çözmeye çalışan, çözüm odaklı ve analitik bir insan olarak tanınıyordu.

Bir gün, Selin kahvesini yudumlarken birden gözleri Bora’nın üzerine kaydı. Bora, telefonunda uzun süredir çok önemli bir toplantıya hazırlık yapıyordu. Ne de olsa, onun dünyasında her şey bir strateji, her sorun bir çözüm yoluydu.

Selin, Bora'nın üzerindeki gerginliği fark etti. Ardından, birdenbire içinde bir şeyler kıpırdadı. Bora’ya doğru yöneldi ve şunu söyledi: “Bora, bu kadar stresli görünüyorsun. Bir dakika dur, belki beraber biraz sohbet edebiliriz.”

[color=]Erkekler ve Çözüm Arayışı: Bora’nın Düşünce Süreci

Bora, Selin’in bu ilgisini ilk başta garip bulmuştu. “Ne gerek var? Ben sadece halletmem gereken şeyleri düşünüyorum,” diye düşündü. Sonuçta, Bora için mukabele demek, sadece karşılık vermek değil, bir sorunla karşılaştığında onu mantıklı bir şekilde çözmekti. Onun için hayat, başarmak ve kazanmakla ilgiliydi.

“İyi, o zaman sen söyle, bana nasıl yardımcı olabilirsin?” dedi Bora, hem şüpheyle hem de ilgiyle.

Selin, empatik bir şekilde, “Bazı şeyler hakkında derin düşünmek, çoğu zaman çözümün kendisini ortaya çıkarabilir, Bora. Her şeyin bir çözümü olabilir, ama bir adım geri çekilip her açıdan bakman gerektiğini unutma,” dedi. Bora’nın tavrında, “Bunu söyleyen bir insan nasıl bir çözüm önerisi getirebilir?” diyen bir duraksama vardı.

Selin, Bora’ya sadece önerilerde bulunmadı. O, empatik bir tavırla, Bora’nın hissettiği baskıyı anlamaya çalıştı. Onun çözüm odaklı yaklaşımına engel oluyordu ama aynı zamanda ona kendini dinletmeye, farkındalık yaratmaya çalışıyordu.

[color=]Kadınlar ve Empati: Selin’in Mukabeleyi Yapma Şekli

Selin için mukabele yapmak, “karşılık verme” anlamına gelmekten çok, bağ kurma anlamına geliyordu. İnsanları dinlemek, ne hissettiklerini anlamak, onlara sadece bir çözüm sunmak değil, gerçekten neye ihtiyaç duyduklarını hissetmelerini sağlamak. Bunun farkına Bora, biraz geç olsa da varmaya başlıyordu.

Selin, Bora'ya gülümsedi ve devam etti: “Bora, bazen işler bambaşka açılardan görünebilir. Stresini biraz azaltalım. Hadi, derin bir nefes al ve sadece düşün. Çözüm bulmak çok önemli, ama bazen çözüm bulmadan önce, içinde bulunduğun durumu hissetmen gerekir.”

Selin’in söyledikleri Bora için beklenmedik bir yankı uyandırdı. O an, onun gözlerinde bir şeyler değişmeye başladı. Bora, Selin’in söylediklerini sadece mantıklı değil, aynı zamanda sakinleştirici buluyordu. O kadar odaklanmıştı ki, bazen adım adım çözüm odaklı düşünmenin, duygusal gerilimi artırabileceğini hiç fark etmemişti.

[color=]İki Farklı Yaklaşım: Mukabelede Dengeyi Bulmak

Bora’nın çözüm arayışı ile Selin’in empatik yaklaşımı arasındaki fark, ikisinin de hayatı farklı şekillerde algılamasından kaynaklanıyordu. Bora’nın dünyasında, çözüm arayışı her şeyin önündeyken, Selin’in dünyasında, insanları anlamak ve onlara duygusal destek vermek daha önemliydi. Ancak bu iki yaklaşımın kesiştiği bir an vardı: Mukabele, her iki yaklaşımı da dengeleyebilirdi.

Bora ve Selin, bu kısa sohbetten sonra daha farklı bir gözle birbirlerine bakmaya başladılar. Bora, Selin’in önerilerini uygulamaya başladığında, işleri daha sakin bir şekilde halledebileceğini fark etti. Selin de Bora’dan, sorunlara daha çözüm odaklı yaklaşmanın önemini öğrendi.

[color=]Sonuç ve Düşündürücü Sorular: Mukabelede Ne Yapılır?

Bu hikâye, aslında mukabele yapmanın ne demek olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Her birey, mukabeleyi farklı bir biçimde algılar ve uygular. Kimisi duygusal bağ kurarak, kimisi çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyerek bu karşılıkları verir. Ama önemli olan, iki yaklaşımın bir arada nasıl denge kurabileceğidir. Bu denge, ilişkileri güçlendirebilir ve hayatın zorluklarıyla daha etkili bir şekilde başa çıkılmasını sağlayabilir.

Sizce mukabelede en önemli şey nedir?

- Karşı tarafı anlamak mı, yoksa bir çözüm sunmak mı?

- Kadınlar ve erkekler, karşılık verme biçimlerini nasıl daha iyi dengeleyebilirler?

Belki de mühim olan, bazen çözümden önce, karşımızdaki kişinin duygusal dünyasına bir adım atmaktır. Hadi, bu konu hakkında biraz daha düşünelim.