Kitap İncelemesi: Veri Mimarilerinin Şifresini Çözmek | merhaba çevrimiçi

Saberie

Active member


  1. Kitap incelemesi: Veri mimarilerinin şifresini çözmek

Giacomo Serra
Veri mimarilerinin şifresini çözmek
Modern bir veri ambarı, veri dokusu, veri göl evi ve veri ağı arasından seçim yapın
O'Reilly Media, Şubat 2024
280 sayfa, 66,34 Euro'dan (ciltsiz ve e-kitap)
ISBN: 978-1-098-15076-1

Duyuru



O'Reilly yayınevi, “Veri Mimarilerini Çözmek” ile büyük veri ve veri biliminin temel kavramlarına ve pratik yöntemlerine giriş sağlayan ve en önemli teknik terimleri açıklayan yeni bir İngilizce ders kitabı sunuyor. Microsoft'ta Büyük Veri ve veri ambarı alanında çözüm mimarı olarak çalışan Yazar James Serra, sürekli olarak nasıl yapılacağını aktarmaya odaklanıyor. Serra'nın ayrıntılı olarak sunduğu ve karşılaştırdığı dört veri mimarisi modeli hakkındaki yorumları: Modern Veri Ambarı, Veri Dokusu, Veri Gölü Evi ve Veri Ağı, zamanında ve bu nedenle özellikle değerlidir.

Veri Mimarisinin Şifresini Çözmek, yazarın kullanıcıların dağıtılmış veri depolamayı tercih edip etmemeye karar verirken karşılaştıkları yaygın yanlış vaatlerin bir listesini sunduğu örgü mimarilerine özellikle dikkat ediyor. Veritabanı sistemlerinde uygulanan farklı tasarım paradigmalarına ilişkin değerlendirmelerin yanı sıra kitap, ilgili amaçlara en uygun veritabanının seçilmesine ilişkin somut bilgiler içermektedir.

Veritabanlarından ve insanlardan


Veritabanlarını büyük veri bağlamında kullanırken ortaya çıkan yaygın sorunların on iki maddelik bir listesini kullanan Serra, hem yöneticiler hem de kullanıcılar tarafından düzenli veritabanı bakımının önemini vurguluyor. Liste, diğer şeylerin yanı sıra, kullanıcının bakış açısına göre her zaman mevcut olan performans sorununun yanı sıra, bir veritabanı projesinin tamamen dış danışmanlık firmalarına yaptırılması gibi daha karmaşık zorlukları da içermektedir. Ancak yazar, problemleri başarılı veri tabanı projelerinde geçerliliği kanıtlanmış kriterlerle karşılaştırarak uygun yaklaşımın ipuçlarını vermektedir.




Kitap incelemesi: Hatalı değil, çıkartmalı




(Resim: O'Reilly)



Burada belirli teknolojilere ilişkin ipuçları ve tavsiyeler arayan herkes “Veri Mimarisinin Şifresini Çözme” konusunda hayal kırıklığına uğrayacaktır. Önemli bir başlık olan “Teknolojiler” başlıklı kısa son bölüm, esas olarak piyasada bulunan veri tabanı sistemlerini karşılaştırıyor ve birbirleriyle karşılaştırıyor. Odak noktası bulut sistemleridir.

Hadoop gibi klasik çerçevelere, Databricks ve Snowflake gibi şirketlerin tekliflerine kısa bir gezinin yanı sıra Azure, AWS ve GCP tarafından sunulan veritabanı sistemlerinin özelliklerinin tablo halinde karşılaştırılması, ders kitabının bu bölümünü tamamlıyor. Okuyucuların diğer kaynaklardan daha ayrıntılı bilgi alması gerekecektir.

Detaylar gözden kaçmıyor


Nispeten küçük boyutuna rağmen (ders kitabının PDF baskısında yalnızca 280 sayfa bulunmaktadır) yazar derinlikten vazgeçmiyor. İlk bölümler bilgisayarlı veri işlemenin tarihçesine ilişkin ayrıntılı açıklamalar içermektedir. Serra ayrıca, yazara göre sürdürülebilir bir veritabanı mimarisi oluştururken asla kaçırılmaması gereken, Mimari Tasarım Oturumu olarak bilinen paydaşlarla ilk toplantıya da büyük önem veriyor.

Bilgiyi temsil etmek ve normalleştirmek için çeşitli yöntemlerin sunulması neredeyse motive edici bir karaktere sahiptir. Her ne kadar bazı konular SQL'e aşina olan geliştiricilere tanıdık gelse de, SQL ifadeleriyle uzun yıllar süren rutin çalışmalardan sonra bile hala bir veya iki pratik yenilik bulunmuştur.






2014 yılından bu yana data2day, veri odaklı bir şirket olma yolunda veri bilimi, veri mühendisliği ve veri analitiği alanlarında aktif olan tüm profesyonellerin konferansı olmuştur. 18 ve 19 Eylül 2024'te Heidelberg'de, veriye yeni başlayanlar için veri bilimi ve makine öğrenimine başlamaya yönelik temel bilgilerin yanı sıra veri profesyonelleri için mimariler, süreçler ve prosedür modelleri hakkında daha ayrıntılı bilgiler sunulacak.

Data2day bir yandan Büyük Veri, Veri Bilimi, Makine Öğrenimi, Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti ve Kurumsal Arama alanlarındaki projelerin teknik uygulamasına odaklanıyor. Öte yandan, algoritma kullanımının sosyal ve veri koruma yönlerinin yanı sıra yapay zekanın etik zorluklarına ilişkin tartışmaları da teşvik etmek istiyor.







Çalışma aynı zamanda veri alımının ana temasını, yani bilgilerin veritabanı sistemine kaydedilmesini de kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Bu bağlamda yazar, işlem birimlerinin optimal boyutuna ilişkin değerlendirmeleri sunmaktadır: hem gerçek zamanlı işleme (akış işleme) hem de ana bilgisayar çağında zaten popüler olan toplu işleme, verimlilik ve TCO (toplam sahip olma maliyeti) ile ilgili avantaj ve dezavantajlara sahiptir. ).

Zengin resimli ve ayrıntılı – okumaya değer


Veri bilimi ve büyük veri hakkında genel bir bilgi edinmek isteyen herkes için “Veri Mimarilerinin Şifresini Çözmek” kitabını okumanız önerilir; bu, hem (potansiyel) veri bilimcileri hem de daha fazla bilgi edinmek isteyen yöneticiler için geçerlidir. Yazar, ayrıntılarda kaybolmadan yaklaşımların nasıl ve neden olduğuna odaklanan yapılandırılmış bir rehber sunmaktadır. Bu karışım, İngilizce çalışmayı ana dili İngilizce olmayan kişiler için bile eğlenceli ve okunması kolay hale getirir.

Tam Hanna
dizüstü bilgisayarları ve elektronikleri birleştiren kombinatoryal MSR sistemleriyle ilgilenir. Instagram'da (tam.hanna) elektronik dünyasından haberler aktarıyor.



(harita)



Haberin Sonu
 
Üst