Kazakistan, Protestolardan Sonra Düzenin “Çoğunlukla Restore Edildiğini” Söyledi

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
BISHKEK, Özbekistan — Yağmalama ve şiddetli silahlı çatışmaların damgasını vurduğu iki günlük kaos ve şiddetin ardından Kazakistan hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin ülkenin güvenlik güçleriyle bir araya gelmesiyle ülke genelinde düzenin “esas olarak restore edildiğini” söyledi. yaygın huzursuzluğu bastırmak.

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, ofisi aracılığıyla, huzursuzluktan dolayı yabancı eğitimli “teröristleri” suçlayan bir bildiri yayınladı ve “militanlar tamamen ortadan kaldırılıncaya kadar güvenlik operasyonlarına devam etme sözü verdi. ”

Tokayev Cuma günü millete hitaben yaptığı konuşmada, “Tarafların sorunlara barışçıl bir çözüm bulmak için müzakere etmeleri için yurtdışından çağrılar duyuyoruz” dedi. “Bu sadece saçmalık. ”

“Suçlular ve katillerle ne tür müzakereler olabilir” dedi. “Yok edilmeleri gerekiyor ve bu yapılacak. ”


Protestoların şiddetlenmesinden bu yana, Kazakistan’da gelişen olayları değerlendirmek zor oldu. İnternet ve telefon hizmeti düzensizdir ve ülkede birkaç güvenilir bağımsız haber kuruluşu vardır. Telefonla ulaşılan insanlar büyük ölçüde evlerine kapandı, patlamalar duvarları sallarken çömeldi.

Rusya Savunma Bakanlığı’na göre, Kazak kolluk kuvvetleriyle birlikte faaliyet gösteren Rus birlikleri, Cuma günü ülkenin en büyük şehri Almatı’daki havaalanının tam kontrolünü yeniden ele geçirdiklerini söyledi.

Almatı’da bu hafta protestolar sırasında hasar gören bir ATM. Kredi. . . Pavel Mikheyev/Reuters

Bir Rus haber ajansı olan Interfax’a göre, bakanlık sözcüsü İgor Konaşenkov, “Şehirde bulunan Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu’nun ve diğer önemli tesislerin güvenliği sağlanıyor” dedi.

Kargaşanın vahşeti birçok gözlemciyi şaşırttı. Rusya’nın güney bozkırlarında tünemiş petrol zengini Orta Asya ulusu, geniş bir kesim tarafından dalgalı bir bölgedeki belki de en istikrarlı ülke olarak görülüyordu.


Otuz yıl önce bağımsızlığını kazanmasından bu yana Kazakistan, çoğu zaman tek bir adam tarafından yönetildi: Nursultan Nazarbayev. Resmi olarak cumhurbaşkanı olarak görevinden ayrıldıktan sonra bile, “ulusun lideri” unvanını korudu ve ulusal güvenlik konseyi başkanı olarak rolüyle devlet üzerinde kontrolü elinde tutan kişi olarak görülüyordu.

Kargaşanın ortasında, Bay Tokayev alenen güvenlik güçlerinin kontrolünü üstlendi ve 81 yaşındaki Bay Nazarbayev’i kenara çekti. Protestolar kontrolden çıkınca Bay Tokayev de yardım için Moskova’ya ulaştı.

Sağda Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev ve Kazakistan’ın eski cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev 2019’da başkent Nur-Sultan’da. Kredi. . . Alexei Filippov/Associated Press

Kazak yetkililer, Rusya’nın NATO’ya eşdeğer bir askeri ittifak tarafından geçici bir barışı koruma görevi olarak tanımlanan huzursuzluğu bastırmak için Rusya liderliğindeki çabanın zamanla sınırlı olacağını ve hükümet binalarını ve askeri tesisleri korumayı hedefleyeceğini söyledi.

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti’ye göre, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü adlı ittifak Kazakistan’a yaklaşık 2.500 asker gönderdi ve bu rakam artabilir.

Bu, ittifak tarihinde ilk defa koruma maddesine başvurulmaktadır.

Olay yerindeki bir BBC muhabirinin videosuna göre, seçkin 45. Spetsnaz tugayından Rus paraşütçüler Almatı’ya inerken bile, sokakta silahlı çatışmalar şiddetlendi ve gece geç saatlerde sokaklarda silah sesleri yankılandı.

Çarşamba günü Almatı’da bir protesto sırasında bir göstericiyi gözaltına alan polis memurları. Kredi. . . Vladimir Tretyakov/Associated Press

Biden yönetimi, Moskova’nın Washington’un dostane bir ortak olarak geliştirdiği eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Kazakistan’a askeri müdahalesini yakından izliyor.


Bu bağ, büyük ölçüde Amerikan şirketlerinin büyük enerji yatırımları ve eski Kazak cumhurbaşkanı Bay Nazarbayev’in ABD ile nükleer silahların yayılmasını önleme konusundaki işbirliği nedeniyle oluştu. Sayın Nazarbayev, Irak ve Afganistan’daki Amerikan askeri müdahalelerini de destekledi.


Kazakistan’daki Protestoları Anlayın

<saat/>

Kart 1/5


Neler oluyor? Kazakistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artışa duyulan öfkenin yol açtığı protestolar, otokratik Orta Asya ülkesinin geleceği konusunda ölümcül çatışmalara dönüştü. Protestoların nasıl başladığı ve neden önemli oldukları hakkında bilmeniz gerekenler:


Protestolara ne yol açtı? Protestolar, hükümetin birçok Kazak’ın arabalarına güç sağlamak için kullandığı düşük karbonlu bir yakıt olan sıvılaştırılmış petrol gazı için fiyat tavanlarını kaldırmasıyla başladı. Ancak insanlar arasındaki hayal kırıklığı, sosyal ve ekonomik eşitsizlikler konusunda derinlere iniyor.


Protestocular ne istiyor? Göstericilerin talepleri, 1991’den bu yana herhangi bir önemli muhalefet olmaksızın Kazakistan’ı yöneten otokratik güçleri devirmeye çalışarak, düşük yakıt fiyatlarından daha geniş bir siyasi liberalizasyona doğru genişledi.


Huzursuzluk neden bu bölgenin dışında önemli? Şimdiye kadar, petrol zengini ülke, istikrarsız bir bölgede siyasi ve ekonomik istikrarın direği olarak görülüyordu. Protestolar, Kazakistan’ı Rusya’nın etki alanının bir parçası olarak gören Vladimir Putin için de önemli.


Hükümet nasıl yanıt verdi? Başkan Kassym-Jomart Tokayev protestocuları “bir terörist grubu” olarak nitelendirdi ve Kazakistan’ın saldırı altında olduğunu ilan etti ve Rusya liderliğindeki askeri ittifaktan müdahale etmesini istedi. Yetkililer, olağanüstü hal ilan etti ve internet erişimini kapattı.


U. S. yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’in krize tepkisini, komşu ülkelerde bir Rus etki alanını sürdürme konusundaki yeteneği ve kararlılığının bir testi olarak görüyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “ABD ve açıkçası dünya, herhangi bir insan hakları ihlalini izleyecek” dedi. “Kazak kurumlarının ele geçirilmesine dayanak oluşturabilecek her türlü eylemi de izleyeceğiz. ”

Protestolar Pazar günü, akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı gerçek bir öfke patlamasıyla ve geniş petrol zenginliklerinin kitleler pahasına seçkin bir azınlığa fayda sağlamasıyla birlikte, geniş çapta yozlaşmış olarak görülen bir hükümete yönelik daha geniş bir hayal kırıklığıyla başladı.

Bir imtiyazda, hükümet Perşembe günü araç yakıtında 180 fiyat sınırı ve elektrik faturalarındaki artışların durdurulduğunu duyurdu.

Ancak protestolar büyürken, hem hükümet hem de protestoların bazı destekçileri, durumu istismar etmek isteyen suç çeteleri tarafından tercih edildiklerini söyledi.


Almatı Belediye Binası’nın ateşe verilmesi ve çok sayıda başka hükümet binasının yakılması ve yağmalanması da dahil olmak üzere, kamu malına yönelik büyük çaplı yıkım, güvenlik personeli tarafından güçlü bir güç gösterisiyle karşılandı.

İçişleri bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, 26 “silahlı suçlunun” “tasfiye edildiğini” ve huzursuzlukta 18 güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü söyledi.

Michael Crowley, Washington’dan gelen haberlere katkıda bulundu.
 
Üst