İlk Olarak, Güney Kore Nükleer Silahları Politika Seçeneği Olarak Açıkladı

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol Çarşamba günü ilk kez, Kuzey Kore’nin nükleer tehdidi büyürse, Güney Kore’nin kendi nükleer silahlarını yapmayı düşüneceğini veya ABD’den bunları Kore Yarımadası’nda yeniden konuşlandırmasını isteyeceğini söyledi.

Çarşamba günü savunma ve dışişleri bakanlıkları tarafından düzenlenen ortak politika brifinginde konuşan Bay Yoon, nükleer silah üretmenin henüz resmi bir politika olmadığını eklemekte gecikmedi. Güney Kore’nin şimdilik ABD ile ittifakını güçlendirerek Kuzey Kore’nin nükleer tehdidiyle başa çıkacağını vurguladı.

Böyle bir politika, Washington’un müttefikini nükleer silahlar da dahil olmak üzere tüm savunma yetenekleriyle koruma taahhüdünün güvenilirliğini artırmanın yollarını bulmayı içerir.

Bay Yoon’un yorumları, Amerika Birleşik Devletleri’nin 1991’de Güney’deki tüm nükleer silahlarını geri çekmesinden bu yana ilk kez bir Güney Kore başkanının ülkeyi nükleer silahlarla donatmaktan resmen bahsetmesi oldu. Washington, “nükleer silahları azaltma çabalarının bir parçası olarak Güney Kore’den nükleer silahlarını kaldırdı.


Ofisi tarafından yayınlanan yorumların bir dökümüne göre, “Sorunun daha da kötüye gitmesi ve ülkemizin taktik nükleer silahlara girmesi veya bunları kendi başımıza yapması mümkündür” dedi. “Eğer durum buysa, bilimsel ve teknolojik yeteneklerimiz göz önüne alındığında oldukça hızlı bir şekilde kendi nükleer silahlarımıza sahip olabiliriz.”

Güney Kore, ülkenin nükleer silah aramasını yasaklayan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın veya NPT’nin imzacısıdır. Ayrıca 1991’de Kuzey Kore ile ortak bir deklarasyon imzaladı ve bu bildiride her iki Kore de “nükleer silahları test etmemeyi, üretmemeyi, üretmemeyi, teslim almamayı, bulundurmamayı, depolamamayı, konuşlandırmamayı veya kullanmamayı” kabul etti.

Ancak Kuzey Kore, 2006’dan bu yana altı nükleer deneme yaparak anlaşmadan döndü. Yıllarca süren müzakereler, Kuzey’deki tek bir nükleer savaş başlığını bile kaldırmayı başaramadı. , her an.)

Kuzey Kore devlet medyası tarafından sağlanan bir fotoğraf, Kasım ayında yeni bir kıtalararası balistik füzenin fırlatıldığını gösteriyor. Kredi… Agence France-Presse aracılığıyla Kore Merkez Haber Ajansı — Getty Images

Kuzey Kore son aylarda nükleer cephaneliğini genişletme sözü verdiği ve bunu Güney’e karşı kullanmakla tehdit ettiği için, Güney Kore’de – analistler arasında ve Bay Yoon’un muhafazakar iktidardaki Halkın Gücü Partisi içinde – Seul’ü nükleer bir seçeneği yeniden gözden geçirmeye çağıran sesler arttı.


Bay Yoon’un bu haftaki yorumları, muhtemelen bu tür tartışmaları körükleyecekti. Son yıllarda yapılan kamuoyu araştırmaları, Güney Korelilerin çoğunluğunun Amerika Birleşik Devletleri’nin nükleer silahları Güney’e yeniden konuşlandırmasını veya ülkelerinin kendi cephaneliğini inşa etmesini desteklediğini gösterdi.


Kuzey Kore’nin Füze Testleri

5 karttan 1


Aktivitede bir artış. Son aylarda Kuzey Kore, artan askeri cephaneliğine karşı çıkan ülkelere karşı giderek daha cüretkar bir tavır takındığına işaret eden birkaç füze testi gerçekleştirdi. Bilmeniz gerekenler:


BM kararları. Kore Yarımadası’ndaki gerilimler, Kuzey Kore’nin üç kıtalararası balistik füze denemesi ve bir nükleer deneme gerçekleştirmesiyle 2017’de yükselmeye başladı. Birleşmiş Milletler yaptırımlar uyguladı ve Pyongyang nükleer ve uzun menzilli füze denemelerini bir süreliğine durdurdu.


Başarısız diplomasi Eski Başkan Donald Trump, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programları konusunda anlaşmaya varmak umuduyla 2018-2019 yılları arasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile üç kez bir araya geldi. Görüşmelerin kesilmesinin ardından Kuzey Kore füze denemelerine yeniden başladı.


Bir tırmanış. Kuzey Kore, altı aylık bir aradan sonra Eylül 2021’de yeni bir test turu başlattı. Ardından, 2017 BM kararlarını ihlal eden çok sayıda orta menzilli ve kıtalararası balistik füzelerin ateşlenmesi de dahil olmak üzere birçok testi tamamladı.


Yeni provokasyonlar. Bay Kim rekor sayıda füze fırlattı ve 2022’de yenilerini geliştirmeye odaklandı. Kuzey Kore lideri bir “neo-Soğuk Savaş”ın ortaya çıkmakta olduğunu söyledi ve ülkesinin Güney Kore’ye karşı nükleer kapasitesini “katlanarak artıracağına” söz verdi. ”


Seul’deki politika yapıcılar, ABD’nin sözde nükleer şemsiye korumasının ülkeyi Kuzey Kore’den koruyacağını savunarak on yıllardır bu seçeneği reddettiler.

Seul’de hükümet tarafından finanse edilen bir düşünce kuruluşu olan Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü’nün eski başkanı Cheon Seong-whun, “Başkan Yoon’un yorumu, Güney Kore’nin ulusal güvenlik tarihinde bir dönüm noktası olabilir” dedi. ”Kuzey Kore nükleer tehdidiyle nasıl başa çıkılacağı konusundaki paradigmasını değiştirebilir.”

Güney Kore’de nükleer silah çağrıları on yıllar boyunca arttı, ancak ara sıra analist ve sağcı politikacıların ötesinde hiçbir ilgi görmediler.

Güney Kore, eski askeri diktatörü Park Chung-hee altında, 1970’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney’deki askeri varlığını azaltmaya başladığında, halkını Kuzey Kore saldırılarına karşı savunmasız hissettirdiğinde gizli bir nükleer silah programı başlattı. Washington, müttefiki nükleer şemsiyesi altında tutma sözü vererek onu programı terk etmeye zorladı.

Washington, ittifakın sembolü olarak hâlâ Güney Kore’de 28.500 Amerikan askeri tutuyor. Ancak son aylarda Kuzey Kore, bazıları Güney’e nükleer savaş başlıkları göndermek için tasarlanmış füzeleri test etmeye devam etti. Pek çok Güney Koreli, özellikle Asya-Pasifik bölgesindeki Amerikan şehirlerini ve askeri üslerini nükleer bir saldırıya karşı daha savunmasız bırakma riskiyle, ABD’nin Kuzey Kore’yi ülkelerine saldırmasını durdurup durdurmayacağını sorguladı. Washington’ın müttefiği -gerekirse kendi nükleer silahlarıyla- koruma sözü bu korkuyu dağıtmadı.

Pentagon, Washington’un önümüzdeki beş ila 10 yıllık nükleer politikasını özetleyen bir belge olan 2022 Nükleer Duruş İncelemesinde, Kuzey’in ABD’ye karşı oluşturduğu “caydırıcılık ikilemlerine” dikkat çekti. Açıklamada, “Kore Yarımadası’ndaki bir kriz veya çatışma, bir dizi nükleer silahlı aktörü içerebilir ve bu da daha geniş bir çatışma riskini artırabilir” denildi.


Cheong Seong, “Güney Kore nükleer silahlara sahipse, ABD’nin müttefikini savunmak için kendi nükleer silahlarını kullanıp kullanmayacağını sorması gerekmeyecek ve ittifak asla bir sınava tabi tutulmayacak” dedi. Güney Kore’deki Sejong Enstitüsü’nde kıdemli bir analist olan -chang. “Güney Kore nükleer silahlara sahip olursa, ABD aslında daha güvenli hale gelecektir.”

Başkan Yoon Suk Yeol, geçen yıl Seul’de Başkan Biden’ı ağırlıyor. Koreler arasındaki bir çatışma, Kuzey ve ABD’nin nükleer ateş gücünü devreye sokma riski taşır. Kredi… Doug Mills/New York Times

Cheong, Güney Kore’nin kendisini nükleer silahlarla silahlandırma niyetini ilan ederek Kuzey Kore’yi kendi nükleer silah programını yeniden düşünmeye zorlayabileceğini ve muhtemelen Çin’in Pyongyang’a programını geri alması için baskı yapmasına yol açabileceğini söyledi. Çin uzun zamandır Doğu Asya’da bölgesel bir nükleer silahlanma yarışından korkuyor.

Güney Kore’nin kendi cephaneliğini inşa etmek için NPT’den ayrılması gerekecek. Analistler, NPT’den ayrılmanın Güney için çok riskli olacağını çünkü bunun uluslararası yaptırımları tetikleyebileceğini söyledi.

Bay Yoon’un partisine bağlı bazı milletvekilleri ve Bay Cheon gibi analistler, Amerika Birleşik Devletleri’nin Amerikan nükleer silahlarını Güney’e yeniden sokmasını ve Seul ile NATO uçaklarının taşınmasına izin verileceği gibi bir nükleer paylaşım anlaşması yapmasını istiyor. Savaş zamanında Amerikan nükleer silahları.

Amerikan Büyükelçiliği, Bay Yoon’un ifadesi hakkında hemen bir yorumda bulunmadı. Washington’un resmi politikası, Kore Yarımadası’nı nükleer silahlardan arındırmak, Seul nükleer silah yaparsa bunun bölgesel bir silahlanma yarışını tetikleyebileceğinden ve Kuzey Kore’yi nükleer silahlardan arındırma umutlarını ortadan kaldırabileceğinden korkuyor.

Bay Yoon Perşembe günü ülkesinin en azından şimdilik NPT’ye bağlı kaldığını yineledi. Çarşamba günü söyledi – ve Savunma Bakanlığı Perşembe günü yineledi – Kuzey Kore tehdidine karşı koymanın daha “gerçekçi yolları” Amerika Birleşik Devletleri ile ortak caydırıcılık yoluyla olacaktır.


Hükümeti, müttefiklerin Kuzey Kore nükleer saldırısıyla başa çıkmak için birleşik yeteneklerini test etmek ve Washington’un müttefikine olan bağlılığını güvence altına almaya yardımcı olmak için önümüzdeki aydan itibaren masa üstü tatbikatlar başlatacaklarını söyledi. Bay Yoon ayrıca, ordusunun Kuzey’in liderliğini tehdit etmek için kendisini daha güçlü füzeler ve diğer konvansiyonel silahlarla silahlandırarak kendi “kitlesel ceza ve misilleme” programını güçlendireceğini söyledi.

Bay Yoon’un hükümeti Kuzey’in provokasyonlarına, Kuzey’den gelen insansız hava araçlarına yanıt olarak savaş uçakları göndermek gibi kendi tırmandırıcı adımlarıyla karşılık verdiğinden, son haftalarda Kore’de gerilim arttı.

Çarşamba günü “Kuzey’in kışkırtma arzusunu ezmeliyiz” dedi.
 
Üst