IBM, Terraform sağlayıcısı HashiCorp'u 6,4 milyar dolara satın alıyor

Saberie

Active member


  1. IBM, Terraform sağlayıcısı HashiCorp'u 6,4 milyar dolara satın alıyor

IBM, bulut iş araçları konusunda uzmanlaşmış bir satıcı olan HashiCorp'u 6,4 milyar dolara satın alıyor. Reuters haber ajansı, iç çevrelerden alıntı yaparak IBM'in bir sonraki milyar dolarlık satın alımının 23 Nisan 2024'te gerçekleşeceğini bildirdi ve o zamandan bu yana Big Blue'dan resmi onay geldi.

Duyuru








Dr. Udo Seidel, 1996 yılından beri Linux/Unix eğitmeni, yönetici, kıdemli çözüm mühendisi ve baş mimar olarak çalışmaktadır. Şu anda XM Cyber'in DACH alanında Müşteri Başarı Yöneticisi olarak çalışmaktadır.







Haber olay yerinde bazı sürprizlere neden oluyor. Ancak IBM, 2018'de Red Hat'i devraldığından beri düzenli bir satın alma çılgınlığı yaşıyor: Daha geçen yıl şirket, gider ve gider yönetimi platformları sağlayıcısı olan Apptio'yu 4,6 milyar dolara satın aldı.

Bulut işi için sinerji etkileri


IBM, HashiCorp'un satın alınmasıyla birlikte eksiksiz bir uçtan uca hibrit bulut platformu oluşturmak istediğini açıkladı. HashiCorp, Red Hat, Watsonx, veri güvenliği, BT otomasyonu ve danışmanlığı gibi belirlenmiş büyüme alanlarında sinerji etkilerinden yararlanmak için doğru kaynakları ve uzmanlığı beraberinde getiriyor.

IBM, özellikle Terraform ve Vault dahil olmak üzere, HashiCorp'un bulut işi için önemli olan hizmetlerinden ve araçlarından bahsediyor. Terraform, gerçek altyapıdan bağımsız olarak sunucu ve ağ altyapısını otomatik olarak oluşturmak, yönetmek ve hizmetten çıkarmak için kullanılabilecek en yaygın Kod Olarak Altyapı araçlarından biridir. Ancak geçen yıl Business Source License (BSL) 1.1'e yönelik lisanslama yönünde yapılan değişiklikle HashiCorp, açık kaynak alanında birçok aksamaya neden oldu.

Açık kaynak ve kurumsal iş arasında


IBM tarafından satın alındıktan sonra, açık kaynak topluluğundaki bazı sesler ücretsiz lisanslamaya geri dönülmesini umuyor ve hatta çağrıda bulunuyor. Kubernetes konteyner düzenleme platformunun ortak yaratıcılarından biri olan Kelsey Hightower, kendiliğinden müdahale ettiIBM'in tüm HashiCorp ürün lisanslarını Apache OSS 2.0 lisansına dönüştürmesi önerisiyle.

Ancak IBM'in geleneksel olarak kurumsal işlere odaklanması göz önüne alındığında, bu tür hususlar satın almanın ön saflarında yer almamış olabilir.

HashiCorp'un Değerli Hazineleri: Vault, Terraform & Co.


Üstelik HashiCorp sadece Terraform değil. Parolaların ve benzeri sırların kolayca yönetilmesi 2010'lu yılların ortasından bu yana gündemde olan bir konu ve Sıfır Güven girişimlerinin bir sonucu olarak daha da önemli hale geliyor. HashiCorp, Vault ile BT yöneticilerine, farklı yazılım üreticilerini de destekleyen ve ilgili bulut hizmet sağlayıcısından bağımsız olarak kullanılabilen, özel olarak tasarlanmış bir platform sağlıyor. Birçok uzmana göre bu özellikler Vault HashiCorp'u asıl öne çıkaran özellik haline getiriyor.

Terraform ve OpenTofu'yu yönetmeye yönelik bir platform olan Terramate'in CEO'su Sören Martius'un LinkedIn'deki kısa analizinde açıkladığı gibi, Vault'un HashiCorp'u finansal açıdan IBM için özellikle cazip hale getirmesi muhtemeldir.

HashiCorp, en son Mart 2024'te yayınlanan mali verilerde önemli bir artış duyurmayı başardı. 2024 mali yılının son çeyreğindeki satışlar (geçen yılın aynı çeyreğine göre %15 artışla) 155,8 milyon dolara ulaştı ve 2024 yılı toplam satışları %23 artışla 0,1 milyon dolara yükseldi. Ancak bu, dördüncü çeyrekteki 31,6 milyon dolarlık GAAP net kaybıyla karşılaştırılıyor.

Terraform ve Linux Vakfı tarafından benimsenen Terraform OpenTofu çatalı hakkındaki tartışma, özellikle hizmetlerin HashiCorp'un işinde aslan payını oluşturması nedeniyle, son çeyrekteki kayıplara katkıda bulunmuş olabilir. Bununla birlikte, IBM'in satın alması kapsamında HashiCorp muhtemelen Big Blue'nun geniş kurumsal müşteri ağına erişebilecek ve böylece daha fazla büyümenin önünü açabilecek. Ancak bu satın almanın HashiCorp, ürünleri ve müşterileri ile açık kaynak topluluğu açısından ne gibi spesifik sonuçlar doğuracağını zaman gösterecek.


(harita)



Haberin Sonu
 
Üst