Güney Kore’ye Ulaşmak İçin Hayatını Riske Attı. Bırakmak İçin Yine Yaptı.

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
SEOUL — Kasım 2020’de, Kuzey Koreli eski bir jimnastikçi, Güney Kore’ye girmek için fark edilmeden 10 metrelik dikenli tellerin üzerine tırmandı. Güney, gediği geç keşfettiğinde, kapsamlı bir insan avı başlattı. Adam ertesi güne kadar, dünyanın en ağır silahlı sınırının yarım mil güneyinde bulunamadı.

Güney Kore ordusunun yıllardır en utanç verici anlarından biriydi.

Yetkililer, Yeni Yıl Günü’nde adamın, yolculuğu tersten yaparak, aynı çitleri tırmanarak ve Kuzey’e dönmek için Askerden Arındırılmış Bölge’yi geçerek orduyu tekrar küçük düşürdüğünü söylüyor.

Onun olağanüstü başarısı, DMZ olarak bilinen 2.5 mil genişliğindeki tampon bölgedeki Güney Kore güvenlik açıklarını vurgulamakla kalmadı, aynı zamanda birinin onu iki kez geçerek hayatını neden riske attığına dair şaşırtıcı soruyu da gündeme getirdi. DMZ, dikenli tellerle, mayın tarlalarıyla ve silahlı nöbetçilerle çevrili. Güneye sığınan çok az Kuzey Koreli bunu doğrudan geçerek yapar (çoğu Çin’den geçer) ve bir sığınmacının bu yoldan dönmesi daha da nadirdir.


Güney Kore’nin genelkurmay başkanı General Won In-choul Çarşamba günü milletvekillerine “Halkı endişelendirdiğimiz için özür dileriz” dedi. “Benzer olayların tekrarlanmaması için her türlü çabayı göstereceğiz. ”

Güney Kore’nin genelkurmay başkanı General Won In-choul, Çarşamba günü bir adamın Kuzey Kore’ye sınırı geçmesine izin veren güvenlik aksaklıkları için özür diledi. Kredi. . . Yonhap/EPA, Shutterstock aracılığıyla

Aynı duruşmada, Savunma Bakanı Suh Wook, Güney Kore’nin sınırı geçen kişinin 2020’de iltica eden eski jimnastikçi olduğuna inandığını doğruladı. Hükümet adını açıklamadı, ancak diğer Kuzey Koreli sığınmacılar onu Kim Woo- joo, 29.

Birkaç arkadaşı olduğunu ve Perşembe günü eve gitme nedeninin hala bir sır olduğunu söylediler. Bazı milletvekilleri onun casus olduğunu iddia etti, ancak Başkan Moon Jae-in’in hükümeti buna dair hiçbir kanıt bulamadığını söyledi.

Ordunun güvenlik ihlaliyle ilgili soruşturmasını yürüten Teğmen General Jeon Dong-jin, bir dizi hatanın onun DMZ’den geçmesine izin verdiğini söyledi.

İlk önce saat 1 civarında bir askeri güvenlik kamerası tarafından yakalandı. m. Cumartesi günü, doğudaki Gangwon eyaletinde, DMZ’nin hemen güneyinde, sivillere yasak olan bir bölgeye doğru yürürken. Hoparlörlerden bir uyarı yayınlandı, ancak adam rotasını değiştirip yakındaki bir köye doğru yola koyulunca ordu başka bir işlem yapmadı.


Altı saat sonra, DMZ’nin güney ucundaki ilk uzun çite tırmanıyordu. Sahneyi üç kamera yakaladı, ancak tek bir bilgisayar ekranında dokuz kameradan gerçek zamanlı yayınları izleyen nöbetçi bir asker bunu kaçırdı. Çitteki sensörler bir alarmı tetikledi, ancak ilk müdahale ekibi hiçbir şeyin yanlış olmadığına karar verdi.

Saatler sonra, gecenin köründe, ordunun termal gözlem cihazları, adamı Kuzey Kore’ye giderken DMZ’nin derinliklerinde tespit etti.

Güney Kore’ye sığınan yaklaşık 34.000 Kuzey Koreli’den 30’u son on yılda Kuzey’de gizemli bir şekilde yeniden ortaya çıktı. Bazılarının geri dönmeleri için şantaj yapıldığına inanılıyor. Diğerleri Güney Kore’deki suçlamalardan kaçtı.

Güney Kore, Paju’da sınıra yakın bir yerde bir güvenlik karakolunun girişini kilitleyen bir asker. Kredi. . . Kim Hong-Ji/Reuters

Yine de bazılarının geri döndüğü düşünülüyor, çünkü Kuzey Kore’nin son derece disiplinli, totaliter toplumunda büyüdükten sonra, sığınanlara genellikle ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapıldığı Güney’in aşırı rekabetçi yaşamına uyum sağlayamadılar. Bay Kim’in Güney’deki hayatı hakkında çok az şey bilinmesi, onun bu kategoriye girebileceğini gösteriyor.

Sığınmacı arkadaşlar, Güney’e gelen çoğu Kuzey Koreli gibi Bay Kim’in de yeni bir isim benimsediğini söylüyor: Kim Woo-jeong. Askeri ve istihbarat yetkililerinden brifing alan yetkililere ve milletvekillerine göre, her iki Kore’de de zor bir hayatı varmış gibi görünüyor.

Tüm sığınmacılar gibi, Bay Kim de varışta Güney Kore hükümeti tarafından bilgi aldı. Kötü niyetli bir üvey babadan kaçmak için Kuzey’den kaçtığını söyledi. O sırada, Bay Kim, 110 pounddan biraz daha ağırdı; 4 fit-11’den biraz daha uzun duruyordu.


Mültecilerin olağan rotası olan Kuzey’in Çin sınırını geçmek, koronavirüs pandemisi nedeniyle neredeyse imkansız hale gelmişti. Virüsü dışarıda tutmak için Kuzey Kore, bu sınırdaki kontrollerini büyük ölçüde sıkılaştırdı ve muhafızlarına “öldürmek için ateş et” emri verdiği bildirildi. Bunun yerine, Bay Kim, Güney Koreli yetkililerin jimnastik becerilerinin uzun çitleri tırmanmasına yardımcı olduğunu söylediği DMZ’yi geçti.

Güney Kore’de hayatı zor geçmiş gibi görünüyor.

Yetkililer, birkaç arkadaş edindiğini söyledi. Çalışanları çoğunlukla geceleri boş ofis binalarında çalışan temizlik hizmetlerinde iş buldu. Görünüşe göre komşularıyla hiç sosyalleşmedi. Kuzey’e döndüğüne dair ilk raporların ortaya çıktığı Pazar gününden bu yana, Güney’de kimse onu şahsen tanıdıklarını söylemek için öne çıkmadı.

Seul’de yaşayan bir Kuzey Koreli olan Kang Mi-jin, bir sığınmacının erken deneyimlerinin çok önemli olabileceğini söyledi. “Güneyde buldukları ilk iş ve burada kendilerine nasıl davranıldığı önemli” dedi. “Rüyalarının gerçeklik tarafından desteklenip desteklenmediğini burada öğreniyorlar. ”

İlk arkadaşları genellikle hükümetin 12 haftalık yeniden yerleşim eğitim programı sırasında tanıştıkları diğer Kuzey Korelilerdir. Pandemiden önce, her yıl 3.000 kadar sığınmacı geldiğinde, bu sınıflar doluydu. Ancak Kuzey’in Çin sınırı kilitlendiğinden, Bay Kim’in iltica ettiği 2020’de Güney’e yalnızca 229 Kuzey Koreli geldi.

Lt. General Jeon Dong-jin, Güney Kore Ordusunun sınır geçişiyle ilgili soruşturmasına öncülük etti. Kredi. . . Ryu Young-Seok/Yonhap, Associated Press aracılığıyla

Seul’deki bir sığınmacı grubunun lideri Ahn Chan-il, “Birkaç sınıf arkadaşı ve birkaç arkadaşı vardı” dedi. Birçok sığınmacının topluluklar bulduğu Güney Kore kiliseleri, pandemi sırasında kısıtlamalara tabi tutuldu.

Bay Kim, Güney’de yoksulluk ve yalnızlık çekiyorsa, bu şekilde hisseden tek sığınmacı o değildi.


Kuzey Koreli sığınmacıların neredeyse dörtte biri – ulusal ortalamanın altı katı – en düşük gelir grubunda oldukları için temel ihtiyaçlar için devlet sübvansiyonu alıyor. Seul merkezli Kuzey Kore İnsan Hakları Veri Merkezi tarafından geçen yıl 407 sığınmacıyla yapılan bir ankete göre, aralarında maaş alanlar ulusal ortalamanın yüzde 70’ini oluşturuyor.

Ankete göre, bu sığınmacıların yüzde otuz beşi depresyon ve umutsuzluk yaşadıklarını bildirdi ve yüzde 18,5’i esas olarak ailelerini ve memleketlerini özledikleri için Kuzey’e dönmeyi düşündüklerini söyledi.

Birçok mutsuz sığınmacının Güney’de yaşamasının bir nedeni, para biriktirip Çin’deki genellikle yüzde 30 ücret alan aracılar aracılığıyla Kuzey’deki ailelerine gönderebilmeleridir. Ancak, birçok firari tarafından tutulanlar gibi geçici işler, pandemi şiddetlenirken işverenler tarafından ilk kesilenler arasındaydı.

Kuzey Seul’de aylık 117 dolarlık küçük bir dairede tek başına yaşayan Bay Kim, hükümetten ayda 418 dolar sosyal yardım aldı. Güney Kore haber ajansı Yonhap’a göre, Nadiren yemek pişirip gaz, su ve elektrikten tasarruf etti ve ödenmemiş kira ve sağlık sigortası faturaları vardı.

Bay Moon’un kamu iletişiminden sorumlu kıdemli sekreteri Park Soo-hyun bu hafta yaptığı açıklamada, “Kuzey Koreli mültecilerin ilk geldiklerinde yeniden yerleşmelerine yardımcı oluyoruz, ancak iş bulmalarına ve buradaki yaşamlarını sürdürülebilir kılmalarına yardımcı olmak konusunda cimri davrandık” dedi.

Uzun süredir Kuzey Koreli bir mülteci olan Lee Min-bok, bazı sığınmacılar için Güney’e geçişin, uzun yıllar sonra serbest bırakılan ve dış dünyaya yeniden uyum sağlayamayan bir mahkumun yaşadığı gibi olduğunu söyledi.

Arka planda, Güney Koreli birinin görüş alanı içinde bir Kuzey Koreli muhafız karakolu. Kredi. . . Ahn Young-Joon/Associated Press

“Güneydeki ani özgürlüğe yabancılar, esasen bir hapishane olan Kuzey Kore’deki hayattan daha zor buluyorlar” dedi Bay Lee. “Güneyde hissettikleri dışlanma, eski mahkumların dışarıda maruz kaldıkları ayrımcılıktan pek farklı değil. ”

Kültür şoku, DMZ’yi geçen birkaç kişi için özellikle zordur. Birçok sığınmacı, dünyaya Kuzey Kore’den çok daha açık olan Çin’de yıllarca yaşıyor. Güneye geldiklerinde, ne bekleyecekleri hakkında bir fikirleri vardır.

Perşembe günü, Kuzey Kore, Bay Kim’in dönüşü hakkında hiçbir şey söylemedi. Kapitalist Güney’de cehennem gibi bir yaşamı anlatan videolar ve makaleler yayınlayarak propaganda için geri dönenleri sıklıkla kullandı.

Bay Kim, arkasında birkaç iz bıraktı. Müfettişler, geçtiği çitte ince ayak izleri ve kışlık paltosunun dikenli tellerle yırtıldığında düştüğü anlaşılan tüy parçaları buldular. Evine giden gazeteciler, çöp toplayıcının alması için dışarıya düzgünce katlanmış bir battaniyeyle evini boş buldu.
 
Üst