Girişimciler Çin’in Ağır Elinden Kaçıyor: ‘Orada Kalmanıza Gerek Yok’

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
SİNGAPUR — Hükümet özel sektöre baskı yaptıktan sonra ayrıldılar. Sert‌‌‌“sıfır Covid” politikasından kaçtılar. Servetleri ve aileleri için güvenli sığınaklar aradılar.

Singapur, Dubai, Malta, Londra, Tokyo ve New York’a – anavatanları Çin dışında her yere gittiler ve burada varlıklarının ve kişisel güvenliklerinin giderek otoriter hükümetin insafına kaldığını hissettiler.

Çin için son derece zorlu bir yıl olan 2022’de, birçok Çinli iş adamı geçici olarak veya kalıcı olarak yurt dışına taşındı. Onlar, Çin’den kaçmak anlamına geldiği anlaşılan, yılın en popüler çevrimiçi sloganlarından biri olan “runxue”ye yol açan bir göç dalgasının parçasıydılar.

Çin’in ekonomik yapbozunun ayrıcalıklı olsa da önemli bir parçası olan bu insanlar, büyümenin on yılların en düşük noktasında olduğu bir zamanda servetlerini ve işlerini geri çekiyorlar.


Birçoğu, Çin liderliğinin ülkenin en büyük özel teşebbüslerinin peşine düştüğü, en ünlü girişimcilerini karaladığı, keyfi düzenlemelerle tüm endüstrileri yok ettiği ve birçok işletme zor durumdayken Covid politikalarından taviz vermeyi reddettiği son birkaç yıldan hâlâ yaralı durumda.

Hükümetin tonu ve politikaları son haftalarda daha iş dostu bir hal alırken, gelirini, servetini ve hepsinden önemlisi liderliğe olan güvenini kaybeden girişimci sınıfı kolay kolay etkilenmeyecek.‌

Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tartışmalar sırasında birçoğu bana, artık diğer ülkelerde korkusuzca yaşadıklarına göre, kendilerini ve işlerini yeniden Çin Komünist Partisi’nin kontrolü altına almaya isteksiz olduklarını söyledi. En azından, devletin vatandaşlarla aynı yasalara uyması gerekeceğinden emin olana kadar.

Pekin’den Singapur’a taşınan kripto bankacılığı girişimi Flashwire’ın kurucu ortağı Aginny Wang, “Bir hükümetin kuralları nasıl koyacağı konusunda söz hakkınız yoksa, orada kalmak zorunda değilsiniz” dedi. Bir iş gezisinde Şangay’ın Covid tecritinde mahsur kaldıktan sonra Haziran ayında. “Bir şeyler yapabileceğiniz başka birçok yer var.”


Böyle bir yer ararken, Çin’in seçkin iş dünyasındaki pek çok kişi Singapur’a odaklandı.

O şehir devletinin merkezi ticaret bölgesindeki küçük bir ofiste, JC Huo ziyaretçilere bambu tepsiden çay ikram ederken sürekli telefonlara cevap veriyordu.

Şirketi Singapur’da işletmelerin kaydolmasına yardımcı olan JC Huo, geçen yıl Şangay’daki Covid kilitlenmesi sırasında telefon hatlarının “sürekli çaldığını” söyledi. Kredi… The New York Times için Lauryn Ishak

Singapur’da işletme kayıtları ve vize başvurularıyla ilgilenen bir danışmanlık firması olan Lotusia’nın kurucusu Bay Huo, Çinli müşteri listesinin geçen yıl hızla genişlediğini söyledi. Çin’deki eğitim, oyun, kripto para birimi ve fintech sektörlerindeki insanlar – hepsi de son birkaç yıldır hükümetin baskılarının hedefi – onun hizmetlerini aradı.

Şangay’daki kilitlenme sırasında, telefon hatları “sürekli çalıyordu” dedi. Zenginler, ne kadar paraları olursa olsun, yine de “sıfır Covid”in katı kısıtlamaları altında yiyecek ve erzak için mücadele etmek zorunda olduklarını fark ettiler.

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, Çin hükümeti özel sektör için kırmızı halıyı serdikten ve Hong Kong, anakara Çin’den kripto yeteneklerini çekme sözü verdikten sonra bile, Bay Huo talepleri karşılamakla meşguldü.

Girişimciler hala karamsar” dedi. “İnsanlar varlıkları hakkında endişe duydukları sürece, şirketlerini Singapur’da tescil ettirecekler ve paralarını buraya yatıracaklar.”

Bu tür insanlar için Singapur çalışıyor çünkü vatandaşlarının yaklaşık üç milyonu veya dörtte üçü etnik Çinli ve birçoğu Mandarin dili konuşuyor. Ayrıca, iş dostu, küresel fikirli ve hepsinden önemlisi hukukun üstünlüğünü destekleyen olmasını seviyorlar.

Batı’daki insanlar, Singapur’un bireysel özgürlük üzerindeki sınırlamalarına kızabilir. Ancak çoğu Çinli için hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve politikalarını keyfi olarak değiştirmeyen bir hükümet yeterince iyidir.


2021’de Pekin’den oraya taşınan bir kripto para borsası olan Pionex’in kurucusu Chen Yong, “Singapur, yasal çerçevesi dışındaki bir şirkete veya sektöre baskı uygulamayacak” dedi. “Politikalarının daha fazla sürekliliği var.”

Bay Chen ve Singapur’da tanıştığım diğerleri, Hong Kong’un son aylarda onlar gibi insanları etkilemeye yönelik coşkulu girişimlerine rağmen, Hong Kong’a taşınmaya niyetleri olmadığını söylediler.

On yıllar boyunca Hong Kong, Çin’den bağımsız olması nedeniyle ana karadaki girişimciler için güvenli bir sığınak rolü oynadı. Bu, Pekin’in 2020’de aktivistlerin tutuklanması, mal varlıklarına el konulması, gazete editörlerinin tutuklanması, okul müfredatlarının yeniden yazılması ve birçok kişinin yargı bağımsızlığından taviz olarak gördüğü şeyleri başlatan bir ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koymasının ardından parçalandı.

Bay Chen, endüstrisi olan kripto ticareti Çin’de yasak olduğu için Singapur’a taşındı. Bazı geliştiricileri ülkede tuttu, ancak operasyonlarının çoğu ülke dışında. Singapur’da olmanın daha küresel düşünmesine yardımcı olduğunu söyledi. Hong Kong’un kripto politikalarını Pekin’inkinden ayırabileceği konusunda şüpheliydi.

“Girişimciler Singapur’a taşınmayı seçtiklerinde, Çin’i terk etmeyi seçmişler demektir” dedi. Hong Kong’un bu seçimi yapan insanlar için çekici olmadığını da sözlerine ekledi.

Singapur, Çin’in süper zenginlerinin servetlerini park etme yeri olarak Hong Kong’a güçlü bir rakip haline geldi. Forbes’un milyarderler listesindeki en zengin 10 Singapurludan dördü yakın zamanda Çinli göçmenler. Geçen yıl o kadar çok insan geldi ki, bir start-up kurucusu bana tüm karşılama yemeklerinden kilo aldığını söyledi.

Seçkin Çinli iş adamlarının Singapur’a akın etmesi, orada yaşamanın maliyetinin artmasına katkıda bulundu. Bir emlak portalı olan 99.co’ya göre, 1.000 metrekarelik bir apartman dairesinin ortalama kirası, 2022’nin başına göre beşte birden fazla artarak Eylül sonunda ayda yaklaşık 3.500 dolardı. Bir araca sahip olmak için ruhsat alma maliyeti geçen yıl yaklaşık yüzde 40 arttı.


Singapur ayrıca anakara Çin şirketlerinin uluslararası operasyonları için ayrı tüzel kişilikler kaydettirebilecekleri bir yer olarak Hong Kong ile rekabet ediyor. Bazı girişimciler kendilerini Singapurlu şirketler olarak tanımlayarak küresel markalarını oluşturmak istiyor.

Bir görüntü oyun şirketi işleten Yu-Ning Liu, Hong Kong operasyonlarını Singapur’a taşımayı planladığını söyledi. Kredi… The New York Times için Lauryn Ishak

Pekin’de dünyanın her yerinden insanlar tarafından oynanan oyunlar geliştiren Karma Games’in kurucusu Yu-Ning Liu, dış dünyaya, “Singapur değil, Hong Kong Çin’in bir parçasıdır” dedi.

Bay Liu, Hong Kong operasyonlarını şehir devletine taşıyor. Uluslararası pazarlar için oyunlar yayınlamak ve pazarlamak için Singapur varlığını kullanmaya başlayacağını söylüyor.

Singapur, Çin ile ABD arasındaki jeopolitik gerilimler arttıkça bir tür tampon bölge olarak da ortaya çıktı. Bazıları için, her iki ülkeyle de iyi ilişkileri olduğu için Singapur pasaportu çekici.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, Pekin’in Çinli işletmeler üzerindeki etkisine karşı giderek daha fazla temkinli davranıyor. Birçoğu, bu şirketlerin vatandaşlarının kişisel verilerini güvende tutup tutmadığını ve Çin kuruluşlarının yatırımlarının ulusal güvenlik üzerinde etkileri olup olmadığını bilmek istiyor.

Bu tür bir inceleme, bazı Çinli girişimcileri yabancı pasaportlar veya en azından diğer ülkelerde daimi ikamet statüsü aramaya yöneltti. Birkaçı bana, Çin’in Tayvan’ı işgal etmesi durumunda Çin pasaportlarının kendilerini savunmasız bırakacağından korktuklarını ve bunun da Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana Rusya’ya ve işletmelerine uygulanan türden yaptırımları kışkırttığını söyledi.


Singapur’daki girişimciler, sınırlamaları olduğunu kabul ediyor. Küçük, pahalı ve yetenek havuzu sığ. Hayattan zevk almak için kolay bir yer ama iddialı bir teknoloji şirketi kurmak için ülkü değil, diyor birçoğu. Oraya taşınan bazı zengin, nispeten genç Çinlilerin Çin likörü Moutai’yi içmekten başka yapacak pek bir şeyleri yok.

Koşullar farklı olsaydı, neredeyse herkes Çin’de kalmayı tercih ederdi. Harika bir altyapıya, dünyanın en iyi tedarik zincirine ve fazla mesai yapmaya istekli bol miktarda programcıya sahip devasa bir pazar.

Birçoğu hala orada bazı ticari faaliyetlerini sürdürmektedir. Ancak sırf hükümet onları kandırdı diye aceleyle geri dönüp daha fazla yatırım yapmayacaklar ve yeni işler açmayacaklar.

İş danışmanı Bay Huo, “Girişimciler artık risk almaya cesaret edemiyor” dedi. “Bir şey yapmadan önce iki kez düşünmeleri gerekiyor – güvenliklerini tehlikeye atıp atmayacakları.”
 
Üst