Biden, Çin İşgali Olursa ABD Ordusunun Tayvan’ı Savunacağını Söyledi

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
TOKYO — Başkan Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin tarafından bir saldırıya uğrarsa Tayvan’ı savunmak için askeri güç kullanacağını, geleneksel olarak Amerikan başkanları tarafından tercih edilen “stratejik belirsizlik”ten vazgeçeceğini ve personelinin geri adım atmaya çalıştığına dair daha açık ifadeleri yineleyeceğini belirtti. geçmiş.

Tokyo ziyareti sırasında Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile düzenlediği basın toplantısında Bay Biden, Tayvan adına on milyarlarca dolar sağladığı Ukrayna’ya yardım etmekten daha fazlasını yapmaya istekli olacağını söyledi. Rus işgalcilerini yenmek için silahların yanı sıra istihbarat yardımı da yaptı, ancak Amerikan birlikleri göndermeyi reddetti.

Bir muhabir, Bay Biden’a “Ukrayna çatışmasına askeri olarak dahil olmak istemediniz” dedi. “İş o noktaya gelirse Tayvan’ı savunmak için askeri olarak müdahil olmaya istekli misiniz?”


“Evet,” Bay Biden düz bir şekilde yanıtladı.

“Sen?” muhabir takip etti.

“Yaptığımız taahhüt bu” dedi.

Bu ayın başlarında Taipei. Bay Biden, geçen Ekim ayında benzer ifadelerle ABD’nin Tayvan’ı bir Çin saldırısına karşı koruyacağını belirtmişti. Kredi… The New York Times için Lam Yik Fei

Başkanın herhangi bir ihtar veya açıklama olmaksızın sunduğu bildiri, kendi yönetiminin odada izleyen bazı üyelerini şaşırttı ve kendisinden böylesine cilasız bir kararlılık sözü vermesini beklemedi. Amerika Birleşik Devletleri tarihsel olarak Çin’i Tayvan’a karşı güç kullanmaya karşı uyarırken, böyle bir durumda adaya yardım etmek için ne kadar ileri gideceği konusunda genellikle belirsizliğini korudu.

Beyaz Saray, başkanın söylediğini kastettiğini çabucak inkar etmeye çalıştı. Beyaz Saray, gazetecilere aceleyle gönderilen bir bildiride, “Başkanın dediği gibi politikamız değişmedi” dedi. “Tek Çin Politikamızı ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrara olan bağlılığımızı yineledi. Ayrıca Tayvan İlişkileri Yasası kapsamında, Tayvan’a kendisini savunması için askeri araçlar sağlama taahhüdümüzü yineledi.”

Ancak Bay Biden’ın yorumları, ABD’nin Tayvan’a silah sağlayacağını tekrarlamanın ötesine geçti, çünkü soru, onun Ukrayna’ya yaptıklarıyla çelişiyordu. Başkan, “askeri olarak müdahil olacağını” kabul ettiğinde, niyetini nitelendirmek için hiçbir çaba göstermedi.

Aslında, Tayvan’a olan bağlılığının Ukrayna için yaptıklarının ötesine geçtiği fikrini tekrarladı. Tayvan için “Bunun zorla alınabileceği fikri, sadece zorla alınmış, bu uygun değil” dedi. “Bölgenin tamamını yerinden oynatacak ve Ukrayna’da olanlara benzer başka bir eylem olacak. Ve bu yüzden daha da güçlü bir yük.”


Bay Biden, daha önce cumhurbaşkanlığı döneminde Çin ve Tayvan konusunda seleflerinin uyguladığı belirsizliği görmezden gelmişti. Geçen Ağustos ayında, Afganistan hükümetini terk etme kararının ardından müttefiklerine güvence vererek, bir NATO üyesine yönelik bir saldırı olursa “cevap vereceğiz” sözünü verdi ve ardından “Japonya ile aynı, Güney Kore ile aynı, aynı Tayvan ile.”

Ancak Tayvan’a hiçbir zaman Japonya, Güney Kore veya Amerika’nın NATO müttefikleri ile aynı ABD güvenlik garantileri verilmedi ve bu nedenle yorum önemli görüldü. İki ay sonra, Bay Biden’a televizyonda yayınlanan bir belediye binasında ABD’nin Tayvan’ı saldırılara karşı koruyup korumayacağı soruldu. “Evet, bunu yapmak için bir taahhüdümüz var” dedi. Bu aynı zamanda Beyaz Saray’ın uzun süredir devam eden politikasını değiştirmediği konusunda ısrar ederek sözlerini geri almak için çılgınca bir kapışmaya da yol açtı.

Gerçekten de başkan, denizaşırı düşmanlarla yüzleşirken personelinin almayı tercih edeceği uyarıları göz ardı etmeyi alışkanlık haline getirdi. Mart ayında Bay Biden, bir muhabirin sorusuna yanıt olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’i savaş suçlusu olarak adlandırarak yönetiminin ötesine geçti. Daha bir hafta kadar sonra, Polonya’da yaptığı bir konuşmanın sonunda Putin’in “iktidarda kalamayacağını” ilan eden bir satıra reklam yayınlayarak ortalığı karıştırdı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çin’in Tayvan’ı yeniden birleştirmeye yönelik uzun süredir devam eden tutkusu için ne tür dersler çıkaracağı konusunda Asya’da yakından izlendi. Rusya, imparatorluğunun bir parçası olan Ukrayna’yı fethetmeyi başarmış olsaydı, bazıları bunun tehlikeli bir emsal teşkil edeceğinden korkuyordu. Yine de Rusya’nın tüm ülkeyi ele geçirme konusundaki sefil başarısızlığı ve birleşik Batı yanıtı, askeri maceracılığa kırmızı bayrak işlevi görebilir.

Tayvan Savunma Bakanlığı’na göre, Tayvan’ı yetmiş yıldan fazla bir süredir eyaletlerinden biri olarak gören Çin, geçen hafta Bay Biden’ın Asya’ya ulaştığı gün adanın hava savunma bölgesine 14 uçak gönderdi. geçen yıl artan saldırılar. Tayvan, yanıt olarak savaş uçaklarını karıştırdı, ancak doğrudan bir çatışma bildirilmedi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Bay Biden’ın Pazartesi günkü son yorumlarını memnuniyetle karşıladı ve Amerika’nın “Tayvan’a olan sarsılmaz bağlılığını” teyit ettiği için cumhurbaşkanına “minnettarlığını” dile getirdi. Bakanlık yaptığı açıklamada, Tayvan’ın “kendini savunma yeteneklerini geliştirmeye ve Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve diğer benzer düşünen ülkelerle işbirliğini derinleştirmeye devam edeceğini” söyledi.

Öte yandan Pekin, cumhurbaşkanının sözlerini ritüel olarak reddetti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin gazetecilere verdiği demeçte, “Çin’in egemenliği, toprak bütünlüğü ve diğer temel çıkarları ile ilgili konularda, Çin’in uzlaşmaya yeri yok” dedi ve hiç kimsenin Çin’in kendisini savunma kararlılığını hafife almaması gerektiğini de sözlerine ekledi.


Bay Biden’ın yorumları, bölgedeki Çin etkisine karşı bir karşı koyma olarak hizmet etmeyi amaçlayan 13 uluslu yeni bir Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesini resmen açıklamadan bir saat önce geldi. Olayı bitirirken Bay Biden, Tayvan’a bir askeri müdahalenin nasıl görüneceği ve Amerikan birliklerini yere indirmeye hazır olup olmadığı hakkında yüksek sesle sorulan soruları görmezden geldi.

Basın toplantısında Çin hakkında güçlü bir şekilde konuşan Bay Kishida, Tayvan üzerinde Ukrayna tarzı bir çatışma konusunda endişelerini dile getirdi. “Rusya’nın bu kez Ukrayna’ya karşı saldırganlığı gibi statükoyu zorla değiştirmeye yönelik tek taraflı herhangi bir girişim Hint-Pasifik’te asla hoş görülmemelidir” dedi.

Bununla birlikte, geleneksel politikaya bağlı kaldı ve cumhurbaşkanının adadaki ABD-Japonya politikasının hala aynı olduğu yönündeki yorumlarından önce devam etti. “İki ülkemizin Tayvan konusundaki temel pozisyonu değişmedi” dedi.

Bay Biden’ın yazılı olmayan beyanı Japonya’yı karmaşık bir duruma soktu. En batıdaki Japon adası olan Yonaguni’ye sadece 65 mil uzaklıktaki Tayvan ile Çin ile bir savaş, II. Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinden bu yana silahlı çatışmayı reddeden Japonya için muazzam potansiyel sonuçlar doğuruyor.

Tokyo’daki Ulusal Lisansüstü Politika Çalışmaları Enstitüsü Güvenlik ve Uluslararası Çalışmalar Programı direktörü Narushige Michishita, “Kesinlikle Bay Biden ‘Amerika var’ dedi” dedi. “Bu, Japonya’nın da dahil olacağı anlamına geliyor.”

Bay Kishida, Bay Biden kadar açık sözlü olmasa da, yönetiminin, düşman topraklarında füze fırlatma alanlarını vurabilecek silahlar edinme ve Amerikan kuvvetleriyle daha fazla tatbikat yapma planlarını tartışırken savunma bütçesini artırmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Bay Michishita, “Çinli planlamacılar, Tayvan’a saldırmayı planlarken ve karar verirken Japonya’nın dahil olma olasılığını hesaba katmalı” dedi. Çin’i Amerikan ve Japon kuvvetleriyle yüzleşme olasılığını düşünmeye zorlamanın, nihayetinde “Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrar olasılığını artıracağını” söyledi.

Zolan Kanno-Youngs Tokyo’dan ve Peter Baker Seul’den bildirdiler. Motoko Rich, Tokyo’dan, Seul’den Paul Mozur ve Taipei’den John Liu’dan haberlere katkıda bulundu.
 
Üst