Asya, Maskelerle İlgili Kuralları Gevşiyor. İşte İnsanlar Neden Hala Onları Giyiyor?

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
Güney Kore Pazartesi günü kapalı mekan maskelemesini kaldırdı. Japonya onları dışarıda bıraktı ve yakında içeride de maskesini düşürmeye hazırlanıyor. Tayvan, bu ayın sonunda görevini bırakmaya hazırlanıyor.

Koronavirüs pandemisinin her yerde bulunan bir özelliği olan maske zorunlulukları, pandemi kısıtlamalarının dünyanın diğer bölgelerine göre çok daha uzun süre devam ettiği Doğu Asya’daki birçok ülkede nihayet kaldırılıyor.

Maske takmak, iletişimi engellemek ve gözlükleri buğulamak da dahil olmak üzere bazı rahatsızlıkları beraberinde getirir. Güneydoğu Asya ve Avrupa’daki ülkeler ile Amerika Birleşik Devletleri aylar önce maskeleme şartlarını kaldırdı.

Ancak hükümetleri kuralları gevşetse bile, Doğu Asya’daki pek çok vatandaşın yakın zamanda maske takmayı tamamen bırakması pek olası değil. İşte bazı nedenler.


Eski alışkanlıkları değiştirmek zordur.

Asya’nın birçok yerinde, insanların iki yılı aşkın bir süredir özenle maske takması zorunlu hale getirildi. Bu, onları düzenli olarak giyme alışkanlığını pekiştirdi ve alışkanlıkları değiştirmek zor.

Japonya’nın ikinci büyük şehri Yokohama’da bale eğitmenliği yapan 24 yaşındaki Mizuki Nishimura, öğrencilerinde maske takmanın bir refleks haline geldiğini, bu nedenle okul tarafından önerilmemesine rağmen maske takmaya devam ettiklerini söyledi.

“Bir yaşlıyı gördüklerinde refleks olarak başlarını eğdikleri gibi maskeliyorlar” dedi. “Maske takmadan bir şeylerin eksik olduğunu hissediyorlar.”

Ocak ayında Japonya’nın Yokohama kentindeki bir sahne sanatları mekanında bir duvarın yanında duran kimono ve koruyucu yüz maskeleri takan genç Japon kadınlar. Kredi… Franck Robichon/EPA, Shutterstock üzerinden

Maske takma adetleri Asya’da Covid’den önce gelir, bu nedenle bu alışkanlık burada pandemi sırasında daha hızlı yerleşti. 1918 grip salgını ve daha yakın zamanda 2002’de SARS ve 2012’de MERS gibi erken bir tarihte, bölgedeki sağlık görevlileri halkı yüz maskesi takmaya ikna edebildi.


Güney Kore ve Japonya’daki bazı insanlar da maske taktıklarında makyaj yapmak veya gülümsemek zorunda olmadıkları gerçeğinden yararlandı. Bu nedenle onları çıkarmak bazı rahatsızlıklarla birlikte gelir. Japonya’da bazıları maskelere “kao pantsu” veya “yüz pantolonu” adını verdiler, bu da maskeyi çıkarmanın toplum içinde iç çamaşırını çıkarmak kadar utanç verici olacağı anlamına geliyor.


Coronavirüs Pandemisi hakkında daha fazla bilgi

  • Bir Devrin Sonu:Biden yönetimi, federal yetkililerin salgının yeni ve daha az şiddetli bir aşamaya geçtiğine inandığının bir işareti olarak, koronavirüs halk sağlığı acil durumunun Mayıs ayında sona ermesine izin vermeyi planlıyor.
  • Uzun Kovid:New York’ta işçilerin tazminat taleplerinin bir analizi, uzun süredir Covid’i olan davacıların yüzde 71’inin devam eden tıbbi tedaviye ihtiyacı olduğunu veya altı ay veya daha uzun süre çalışamayacak durumda olduğunu ortaya çıkardı.
  • Yıllık Arttırıcılar:Gıda ve İlaç İdaresi, çoğu Amerikalıya her sonbaharda tek doz Covid aşısı yapılmasını önerdi, tıpkı grip aşısı yapılıyormuş gibi.
Seul’deki bir araştırma merkezi olan CATS Lab’de kültürel araştırmalar uzmanı olan ve maskeler hakkında yazan Sangmin Kim, maskelerin birçok Güney Koreliyi bir düzeyde yüz güzelliğini korumaya yönelik toplumsal baskıdan kurtardığını söyledi. “İnsanlar yüzlerinin kapalı olmasından teselli bulmuşlar, yüzlerinin açık olmasından da bir rahatsızlık duymuşlardır.”

Sağlık yetkilileri hala onları tavsiye ediyor.

Japonya ve Güney Kore’de maske kesinlikle zorunlu olmasa da, ülkelerin sağlık yetkilileri insanları özellikle kapalı alanlarda maske takmaya teşvik etmeye devam ediyor. Her iki ülkedeki enfeksiyonlar geçen ay istikrarlı bir şekilde azaldı, ancak sağlık yetkilileri, yeniden enfeksiyon riskinin arttığı ve “seyahat kısıtlamaları hafifledikçe vakalarda ani artış olabileceği” konusunda uyarıda bulundu.

Güney Kore’de üst düzey bir sağlık yetkilisi olan Kim Seong-ho Çarşamba günü “Covid-19 tehlikesi henüz ortadan kalkmadı” dedi.

Güney Kore’de, toplu taşıma araçlarında ve sağlık deva tesislerinde maske takmak hâlâ zorunludur. Seul’de birçok kişi otobüsten indikten veya hastaneden çıktıktan sonra maskelerini çıkarıp takmak yerine çıkarma zahmetine katlanmıyor.

Japon yetkililer, artık dışarıda takmanın gerekli olmadığını söyleseler de, insanları kapalı mekanlarda maske takmaya teşvik etmeye devam ediyor. (Japonya hiçbir zaman maske takmayı zorunlu kılmadı veya takmayana ceza vermedi. Yetkililer sadece tavsiye etti ve maske takmak dile getirilmeyen bir kural haline geldi.) İnsanlar genellikle gittikleri her yerde maskelerini yanlarında taşıdıkları için, seyahat ederken bile yüzlerinde taşıma eğilimindeler. Dışarıdalar.

Taşıtlar Tokyo’daki Shimbashi İstasyonu’ndan geçiyor. Japonya’daki çoğu insan hem dışarıda hem de içeride maske takıyor. Kredi… Chang W. Lee/The New York Times

Tokyo’da işe alım görevlisi olan 30 yaşındaki Miki Moro, “Bazı insanlar içeride teşvik edilirse bunun korkulacak bir şey olduğu anlamına geldiğini, bu yüzden dışarıda da bırakmam gerektiğini düşünüyor” dedi.


“Ben sürem boyunca, bulunduğu yere göre maskelerini takıp çıkarmanın can sıkıcı olduğunu düşünenler var, o yüzden öylece takıyorlar” diye ekledi.

Epidemiyolojik çalışmalar, pandemi boyunca enfeksiyonları düşük tutan ülkelerde maske kullanımının yüksek olduğunu göstermiştir. Fort Collins’deki Colorado Eyalet Üniversitesi’nde halk sağlığı mühendisi John Volckens, maske zorunluluğunun ABD’de virüsün yayılmasını önemli ölçüde yavaşlattığının gösterildiğini söyledi.

Grip ve mevsimsel alerjiler gibi diğer solunum yolu hastalıklarından kaçınmak da bazı insanların maskelerini takmaya karar vermesinin bir nedenidir.

Maskeler, başkalarının refahına saygıyı gösterir.

Maske takmak, Asya’daki birçok insan için görgü kurallarıyla da ilişkilendirilmiştir. Başkalarının hastalanmasını önlemek için toplum içinde maske takmak yaygın bir nezakettir, özellikle de çevrelerindeki kimlerin bağışıklık sistemlerini zayıflatmış olabileceği veya savunmasız biriyle yaşadığı asla bilinmediği için.

Kalabalık ortamlarda maskesiz kişiler göze çarpıyor.

“The Dignity of Masks” kitabının yazarı ve Tokyo’daki St. Luke’s International University’de halk sağlığı doçenti olan Kazunari Onishi, “Maskenizi takmazsanız dik dik bakılacaksınız” dedi.

Kültürel çalışmalar akademisyeni Bay Kim, “başkalarına zarar vermeyen bir insan olduğum imajını” vermek için kişisel olarak dışarıda maske takmaya devam ettiğini söyledi – bunun bilimsel faydalarına olan inancından dolayı değil ( ancak uzmanlar arasında bir maskenin kullanıcıyı enfeksiyondan koruyup korumadığı konusunda bazı anlaşmazlıklar var).


“Güney Koreliler maske takmamayı saygısızlık olarak görebilir” dedi. “Komşularına zarar vermemeye önem veriyorlar.”

Maskeler bölgenin hava kirliliğine karşı koruma sağlar.

Doğu Asya’daki ince toz seviyeleri, yıllar boyunca sürekli olarak uluslararası hava kalitesi standartlarını karşılayamadı. Bu nedenle insanlar uzun süredir hava kirliliğinin öksürme, hapşırma ve göğüste sıkışma gibi sağlık etkilerinden korunmak için maske takmaya alışmış durumda.

Hava kirliliğinin tehlikeleri, ince toz parçacıklarının gökyüzünde gri bir pus oluşturduğu günlerde maskelerin yaygın bir savunma hattı olduğu Güney Kore’de keskin bir şekilde hissediliyor.

Seul’ün havayı kirleten ince tozu, birçok Güney Korelinin, ülkenin maske kullanma zorunluluğunu kaldırmasından sonra hala yüz maskesi takmasının bir nedeni. Kredi… Yonhap/EPA, Shutterstock üzerinden

Geçen yıl, tehlikeli bir ince partikül olan PM 2.5’in ortalama konsantrasyonu, ülkenin hava durumu yetkililerine göre metreküpte 18 mikrogramdı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından güvenli kabul edilen metreküp başına 5 mikrogramı aştı.

Bay Kim, “2010’larda ince toz sorun olmaya başladığından beri maske takma kültürü yerleşti” dedi. Maskeler daha önce çok yaygın olarak kullanıldığından, Güney Kore’deki maske fabrikalarının 2019’da virüs patlak vermesinden önce seri üretime daha iyi hazırlandıklarını da sözlerine ekledi.

Tarihsel olarak dünyanın en kötü hava kirliliği seviyelerinden bazılarını kaydeden Çin ve Hindistan’da sağlık yetkilileri, Covid’e karşı korunmak için maske takma zorunluluğunu sürdürdü.
 
Üst