A Plus şampuan hangi ülkenin ?

Selin

New member
[color=]Şampuanların Kökeni Meselesi: “İsrail malı şampuan var mı?” sorusuna geniş bir bakış[/color]

Evden çalışan, gün içinde hem teknik konulara hem de gündelik tüketim alışkanlıklarına göz atan biri için bazı sorular ilk bakışta basit görünür ama içine girdikçe oldukça katmanlı bir yapıya dönüşür. “Hangi şampuanlar İsrail malı?” sorusu da tam olarak böyle bir konu. Çünkü mesele yalnızca bir ürünün etiketinde yazan ülke bilgisi değil; markaların küresel yapısı, üretim zincirleri, şirket satın almaları ve hatta pazarlama stratejileriyle iç içe geçmiş bir alan.

Bu yazıda konuya ne sloganlarla ne de yüzeysel listelemelerle yaklaşacağız. Daha çok, raflarda gördüğümüz şampuanların arka planında gerçekten ne olduğunu anlamaya çalışacağız.

[color=]Şampuan sektörü neden bu kadar “ülkesizleşti”?[/color]

Önce temel bir çerçeve çizmek gerekiyor: Günümüzde büyük şampuan markalarının çok büyük bir kısmı “çok uluslu şirket” yapısına sahip. Yani bir markanın merkezi ABD’de olabilir, Ar-Ge’si Avrupa’da yürütülebilir, üretimi ise Asya’da yapılabilir.

Bu yüzden “şampuan İsrail malı mı?” sorusuna doğrudan “evet/hayır” demek çoğu zaman yanıltıcı olur. Çünkü:

* Marka sahibi şirket başka bir ülkede olabilir

* Üretim tesisi başka bir ülkede olabilir

* Formülasyon farklı ülkelerde geliştirilebilir

* Aynı ürün farklı pazarlarda farklı içerikle satılabilir

Bu karmaşa nedeniyle “menşe ülke” bilgisi tek başına her şeyi açıklamaz.

[color=]İsrail kökenli kişisel bakım ve kozmetik markaları[/color]

Genel tabloya bakıldığında, İsrail merkezli şirketlerin kişisel bakım ve kozmetik alanında daha çok “niş” ve “orta ölçekli” markalarla varlık gösterdiğini söylemek daha doğru olur. Şampuan kategorisi ise bu ülkede küresel devlerle kıyaslandığında daha sınırlı bir görünürlüğe sahiptir.

İsrail bağlantılı bazı kişisel bakım markaları ve üreticiler şunlardır:

* Moraz Bitkisel içeriklere odaklanan bir bakım markasıdır. Saç ve cilt bakım ürünleri bulunur, ancak global şampuan devleri gibi geniş bir ürün yelpazesi yoktur.

* Lavido Doğal içerikli kozmetik ve bakım ürünleri üretir. Saç bakım ürünleri de portföyünde yer alabilir.

* Careline İsrail merkezli kozmetik markalarından biridir; daha çok makyaj ve cilt bakım tarafında bilinir.

* Sano Daha çok temizlik ve ev ürünleriyle tanınır, kişisel bakım tarafında sınırlı ürünleri bulunabilir.

Burada kritik nokta şu: Bu markaların tamamı “küresel şampuan markası” kategorisinde değildir. Yani market raflarında sık gördüğümüz ana akım şampuanlarla doğrudan aynı kulvarda değiller.

[color=]Peki neden “İsrail şampuanı” sorusu sık soruluyor?[/color]

Bu tür soruların sıklaşmasının birkaç nedeni var. İnternette dolaşan ürün listeleri, sosyal medya paylaşımları ve zaman zaman doğruluğu teyit edilmemiş “boykot listeleri” tüketiciyi doğal olarak araştırmaya itiyor.

Ama burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Bir ürünün üzerinde İngilizce ya da Fransızca bir marka adı görmek, onun İsrail malı olduğu anlamına gelmediği gibi; İsrail’de satılıyor olması da o ürünün İsrail üretimi olduğunu göstermez.

Örneğin global bir şampuan markası, İsrail dahil onlarca ülkede satılabilir ama bu onun İsrail menşeli olduğu anlamına gelmez.

[color=]Küresel şampuan markaları ve yanlış algılar[/color]

Dünyada en çok kullanılan şampuan markalarının çoğu şu ülkelerde merkezlidir:

* ABD

* Fransa

* İngiltere

* Almanya

* Japonya

* İsviçre

Bu markaların üretim ağı o kadar geniştir ki, tek bir ülkeye “ait” gibi düşünmek çoğu zaman hatalı olur.

Örneğin:

* Bir marka Fransa merkezli olabilir ama Türkiye’de üretilen versiyonu farklı içerik taşıyabilir

* ABD merkezli bir şirket İsrail’de sadece dağıtım yapabilir

* Avrupa markaları Ortadoğu pazarına özel üretim hatları kurabilir

Bu nedenle “şampuan = ülke” eşleştirmesi günümüz tüketim dünyasında oldukça zayıf bir eşleşmedir.

[color=]Tüketici olarak nasıl daha doğru kontrol yapılabilir?[/color]

Evden çalışan ve gün içinde farklı konulara merak salan biri için bu tür araştırmalarda en sağlıklı yöntem, tek bir kaynağa değil birkaç farklı veriye bakmaktır.

Pratik bir kontrol yöntemi şöyle olabilir:

* Ürünün ambalajındaki “Made in…” bilgisi

* Markanın resmi web sitesi (şirket merkezi bilgisi)

* Üretici firma adı (çoğu zaman küçük yazılır)

* Barkod ülke kodu (kesin değildir ama fikir verir)

* Bağımsız ürün veri tabanları

Burada önemli olan nokta şu: Barkod ve üretim ülkesi her zaman marka sahibini göstermez. Sadece o ürünün hangi tesiste üretildiğini gösterir.

[color=]Günlük hayatta en çok karıştırılan nokta[/color]

İnternette sık yapılan hatalardan biri, “İsrail’de satılıyor” ile “İsrail malı” ifadelerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu iki kavram aynı değildir.

* Bir ürün İsrail marketlerinde satılabilir

* Ama bu ürün İsrail üretimi olmayabilir

* Ya da İsrail firması tarafından üretilip başka ülkede satılabilir

Küresel ticaretin doğası gereği bu tür geçişler oldukça normaldir.

[color=]Şampuan özelinde gerçek tablo[/color]

Net bir çerçeve çizmek gerekirse:

* İsrail merkezli bazı kozmetik ve bakım markaları vardır

* Ancak “küresel ölçekte bilinen şampuan markalarının çoğu İsrail menşeli değildir”

* Şampuan sektörü ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa merkezlidir

* İsrail üretimi şampuanlar daha çok yerel veya niş segmentte yer alır

Bu nedenle market raflarında gördüğümüz popüler şampuanların büyük kısmını “İsrail malı” kategorisine koymak teknik olarak doğru değildir.

[color=]Son değerlendirme[/color]

Bu konuya dışarıdan bakıldığında basit bir liste sorusu gibi görünse de, işin içine girince aslında modern üretim sisteminin ne kadar iç içe geçtiği ortaya çıkıyor. Şampuan gibi günlük bir ürün bile; marka sahipliği, üretim coğrafyası ve dağıtım ağı açısından oldukça karmaşık bir yapı sergiliyor.

Bu yüzden en sağlıklı yaklaşım, tek bir etiket üzerinden kesin yargıya varmak yerine, her ürünü kendi şirket yapısı içinde değerlendirmek oluyor.