Windows 10 Kurtarma Nasıl Yapılır ?

Simge

New member
Windows 10 Kurtarma Nasıl Yapılır?

Windows 10'da birçok durumda sistem sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bilgisayarınız açılmıyor olabilir, hatalarla karşılaşıyor olabilir veya performans sorunları yaşıyor olabilirsiniz. Neyse ki, Windows 10'da bir dizi kurtarma seçeneği bulunmaktadır. Bu makalede, Windows 10'un farklı kurtarma seçeneklerini adım adım ele alacağız.

1. Başlangıç Ayarlarını Kullanarak Kurtarma

Bilgisayarınızda bir sorun olduğunda, Başlangıç Ayarları'nı kullanarak kurtarma işlemlerine erişebilirsiniz. Bunun için öncelikle bilgisayarınızı başlatırken "Shift" tuşuna basılı tutarak veya başlangıç sırasında "Güç" düğmesine basılı tutarak yeniden başlatmanız gerekir. Ardından, "Sorun Giderme" ve ardından "Gelişmiş Seçenekler"e gidin. Buradan, sistem geri yükleme, sistem onarımı veya başka kurtarma seçeneklerini seçebilirsiniz.

2. Kurtarma Sürücüsü Oluşturma

Windows 10, kendi kurtarma sürücüsünü oluşturmanıza izin verir. Kurtarma sürücüsü, bilgisayarınızın başlangıç ayarlarını değiştiremediğiniz durumlarda kullanışlıdır. Kurtarma sürücüsü oluşturmak için "Denetim Masası"nı açın, ardından "Sistem ve Güvenlik"i ve "Yedekleme ve Kurtarma"yı seçin. Kurtarma sürücüsünü oluşturma seçeneğine tıklayarak talimatları izleyin.

3. Güvenli Modda Başlatma

Bilgisayarınız normal modda açılmıyorsa, Güvenli Mod'u deneyebilirsiniz. Güvenli Mod, bilgisayarınızı temel sürücüler ve programlarla başlatır, böylece sistem sorunlarını tespit etmenize ve çözmenize yardımcı olur. Güvenli Mod'a erişmek için bilgisayarınızı yeniden başlatın ve başlangıç sırasında "Güç" düğmesine basılı tutarak veya "Shift" tuşuna basarak Başlangıç Ayarları'na gidin. Ardından, "Güvenli Mod"u seçin.

4. Sistem Geri Yükleme

Sistem Geri Yükleme, bilgisayarınızın daha önceki bir zamanda çalışma durumuna geri dönmesini sağlar. Bu, son zamanlarda yüklenen bir programın veya sürücünün sorun çıkarması durumunda oldukça faydalı olabilir. Başlat menüsünde "Sistem Geri Yükleme" yazarak bu seçeneğe erişebilir ve talimatları izleyerek bir geri yükleme noktası seçebilirsiniz.

5. Kurtarma Ortamını Kullanma

Bir diğer seçenek ise Kurtarma Ortamı'nı kullanmaktır. Windows 10, bir USB sürücü veya DVD üzerinde kurtarma ortamı oluşturmanıza olanak tanır. Kurtarma ortamını kullanarak bilgisayarınızı başlatarak sistem dosyalarını onarabilir veya geri yükleyebilirsiniz.

6. Onarım Yapma

Son olarak, Windows 10'da birçok sistem sorununu çözmek için Onarım seçeneği bulunmaktadır. Bilgisayarınızı Başlangıç Ayarları'ndan yeniden başlatın ve "Sorun Giderme" ve ardından "Onarım" seçeneğini seçin. Windows Otomatik Onarım aracı, bilgisayarınızı taramak ve sorunları çözmek için çalışacaktır.

Windows 10'da kurtarma işlemleri oldukça çeşitlidir ve çoğu sorunu çözmek için etkili bir şekilde kullanılabilir. Ancak, ciddi sorunlarla karşılaşırsanız veya kurtarma işlemleri sonuç vermezse, profesyonel yardım almayı düşünmelisiniz. Unutmayın, her adımı dikkatlice izleyin ve veri kaybını önlemek için önlemler alın.