Pakistan'In Ilk Cumhurbaşkanı Kimdir ?

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
Pakistan'ın İlk Cumhurbaşkanı Kimdir?

Pakistan, 1947 yılında İngiltere'den bağımsızlığını kazandıktan sonra, hızlı bir şekilde kendi yönetim yapısını kurmaya başlamıştır. Ülkenin yönetimi, ilk başta bağımsızlık hareketinin lideri olan Muhammed Ali Cinnah'ın liderliğinde şekillenmiştir. Ancak, Pakistan Cumhurbaşkanı olarak ilk kez bir isim öne çıkmıştır: Iskender Mirza. Bu makalede, Pakistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Iskender Mirza'nın hayatı, görev süresi ve ülkedeki etkileri detaylı bir şekilde incelenecektir.

Iskender Mirza Kimdir?

Iskender Mirza, 13 Kasım 1899'da Hindistan'ın Sind bölgesinde doğmuştur. Britanya Hindistanı'nda doğmuş olması, ona özellikle İngiliz yönetimi ile bağlantılı bir eğitim ve askerlik deneyimi kazandırmıştır. Hindistan’ın bağımsızlık kazanmasının ardından Pakistan'a göç eden Mirza, burada orduya katılmış ve hızla yükselmiştir. 1947'de Pakistan kurulduğunda, Mirza Pakistan Ordusu'nda önemli bir komutan olarak görev yapıyordu.

Pakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı olma yolunda ilerleyen Mirza, öncelikle Pakistan’ın yöneticilerinden biri olarak, cumhuriyetin kurulmasına katkı sağlamıştır. Pakistan’ın kurucu lideri Muhammed Ali Cinnah’ın ölümünden sonra, Mirza ülkede önemli bir askeri figür olarak kabul edilmiştir. 1955 yılında, Pakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı olarak görevine başlamıştır.

Pakistan Cumhurbaşkanlığına Nasıl Seçildi?

Pakistan’ın bağımsızlığını kazandığı günden itibaren ülkede siyasal yapılar birçok değişime uğramıştır. 1956 yılında, Pakistan Cumhuriyeti Anayasası kabul edildi ve bu anayasa ile birlikte Pakistan bir cumhuriyet haline geldi. Anayasaya göre cumhurbaşkanı, bir parlamenter seçimle belirlenmekteydi. 1956 yılında yapılan seçimler sonucunda, Iskender Mirza Pakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamıştır.

Iskender Mirza, 1956’dan 1958’e kadar cumhurbaşkanı olarak görevde kalmıştır. Bu dönemde, Pakistan’da siyasi istikrarsızlıklar, özellikle de ordu ve sivil yönetim arasında sürekli bir güç mücadelesi yaşanmıştır. Mirza, Pakistan'daki orduyu etkileyebilmek adına bazı hamleler yapmış ve bu durumu lehine kullanmaya çalışmıştır.

Iskender Mirza’nın Görev Süresi ve Etkileri

Iskender Mirza, cumhurbaşkanı olarak göreve başladığında, Pakistan’da hükümetin kurulması ve anayasa ile ilgili düzenlemeler oldukça karışıktı. 1958 yılına gelindiğinde, siyasi ortam bir hayli gergindi. Başbakanlık görevinde bulunan Hüseyin Şahid Suhrawardy ve daha sonra gelen diğer başbakanlarla arasında sıkça anlaşmazlıklar yaşanmıştır. Orduyla olan ilişkileri ve siyasi çatışmaları da göz önünde bulundurulduğunda, Mirza’nın yönetimi halk arasında genellikle tartışmalı olmuştur.

Mirza, siyasi gerginliklerin artması üzerine, 1958 yılında ülkenin ilk askeri darbesini gerçekleştirerek Pakistan'da yönetimi ele geçirmiştir. 7 Ekim 1958'de, ordu komutanı General Ayub Khan ile birlikte, Mirza anayasa’yı askıya almış ve ordunun yönetimi devralmasına olanak sağlamıştır. Bu darbe, Mirza’nın görev süresinin sona ermesine neden olmuştur. Mirza, darbeyle birlikte görevinden azledilmiş ve sürgüne gönderilmiştir. Ayub Khan, o dönemde ordu komutanı olarak Mirza’nın yerini alarak Pakistan’ın başkanı olmuştur.

Pakistan’ın İlk Cumhurbaşkanının Sürgünü ve Sonrası

Iskender Mirza, cumhurbaşkanlığından azledildikten sonra, yurtdışına sürgün edilmiştir. Mirza, uzun yıllar süren sürgün hayatında, özellikle Arap ülkelerinde yaşamış ve 1969 yılında Londra’da vefat etmiştir. Mirza’nın sürgündeki hayatı, Pakistan’daki askeri darbelerin ve ordu ile olan ilişkilerinin etkisi altında şekillenmiştir.

Mirza'nın cumhurbaşkanlığı dönemi, Pakistan tarihinin önemli bir dönüm noktasıdır. Onun döneminde ülkenin yönetim yapısında ciddi değişiklikler olmuş, askeri darbelerin ilk örneği gerçekleşmiş ve sivil yönetim ile ordu arasında güç mücadelesi daha da keskinleşmiştir.

Pakistan'da Cumhurbaşkanlığı ve Askeri Darbeler

Pakistan tarihinde askeri darbeler önemli bir yer tutmaktadır. Iskender Mirza’nın 1958’deki darbesi, ülkedeki askeri müdahalelerin ilki olmuştur. Bu darbe sonrasında Ayub Khan’ın başkanlık görevini devralması, Pakistan’da askeri yönetim anlayışının ilk örneğini teşkil etmiştir. Ayub Khan, Pakistan’ın yönetimini yıllarca sürdürmüş ve ardından 1977’de Ziya-ul-Haq’ın darbesiyle bir başka askeri hükümet kurulmuştur.

Mirza’nın cumhurbaşkanlığı dönemindeki askeri darbe, Pakistan’ın siyasal tarihinde ordu ve sivil yönetim arasındaki ilişkinin ne kadar kritik olduğunu göstermektedir. Bu durum, ilerleyen yıllarda Pakistan’ın siyasi yapısını ve halkının hükümetle olan ilişkisini etkilemiştir.

Pakistan’ın İlk Cumhurbaşkanı Hakkında Sık Sorulan Sorular

1. **Pakistan'ın ilk cumhurbaşkanının adı nedir?**

Pakistan'ın ilk cumhurbaşkanı Iskender Mirza’dır.

2. **Iskender Mirza hangi yıl Cumhurbaşkanı olmuştur?**

Iskender Mirza, 1956 yılında Pakistan’ın ilk Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamıştır.

3. **Iskender Mirza neden görevden alındı?**

Iskender Mirza, 1958 yılında gerçekleştirdiği askeri darbe ile görevinden azledilmiş ve yerine General Ayub Khan geçmiştir.

4. **Iskender Mirza hangi ülkede vefat etmiştir?**

Iskender Mirza, 1969 yılında Londra'da hayatını kaybetmiştir.

5. **Pakistan’daki ilk askeri darbe kim tarafından yapılmıştır?**

Pakistan’daki ilk askeri darbe, 1958 yılında Iskender Mirza tarafından yapılmıştır.

Sonuç

Pakistan’ın ilk cumhurbaşkanı Iskender Mirza, ülkedeki siyasi yapıyı şekillendiren önemli bir figürdür. Özellikle ordu ve sivil yönetim arasındaki güç mücadelesi, Mirza’nın cumhurbaşkanlığı döneminin en belirgin özelliğidir. Iskender Mirza'nın 1958’deki askeri darbesi, Pakistan'ın siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kaydedilmiştir. Bu darbe, aynı zamanda Pakistan'daki askeri müdahalelerin de başlangıcı olmuştur. Mirza'nın liderliği, ülkedeki yönetim yapısını ve gelecekteki askeri darbelere zemin hazırlamıştır.