Merhaba SPS! Bölüm 2: OpenPLC ile öğrenmeden uygulamaya

Saberie

Active member
Makale serisinin ilk bölümünde programlanabilir mantık denetleyicilerin (PLC’ler) temelleri atıldıktan sonra, bu makalede açık kaynak OpenPLC PLC’nin pratikte nasıl kullanılacağı anlatılmaktadır.

Duyuru



Standart donanımda PLC


İlk bölümde PLC’nin temelleri anlatıldı. İlk bakışta günlük kullanım için aşırı görünen bu durum, ev otomasyonu gibi daha büyük ve daha karmaşık kontroller ve düzenlemeler söz konusu olduğunda potansiyele sahiptir. Elbette hobiciler genellikle ilgili yazılım araç kutusu da dahil olmak üzere pahalı endüstriyel donanım çözümleri satın almazlar. Ancak, ucuz bir standart mikrodenetleyici veya SBC (Tek Kartlı Bilgisayar) üzerinde ücretsiz bir denetleyici çalıştırabilirseniz, işler daha umut verici görünür. Yani soru şu: Zaten Soft-PLC’ler (örn. contrX, Logicacloud) olarak da adlandırılan birkaç ticari yazılım denetleyicisi var, peki ya mikro denetleyiciler, SBC’ler veya masaüstü sistemler gibi standart donanımlar için açık kaynaklı PLC uygulamaları?







Prof. Dr. Michael Stal, 1991 yılından bu yana Siemens Teknoloji’de çalışıyor. Araştırma alanları arasında büyük karmaşık sistemler (dağıtık sistemler, bulut bilişim, IIoT), gömülü sistemler ve yapay zeka için yazılım mimarileri yer alıyor. Yazılım mimarisi konularında iş alanlarına danışmanlık yapıyor ve Siemens’teki kıdemli yazılım mimarlarının mimari eğitiminden sorumlu.







Kim ararsa kısa süre sonra bulacaktır. OpenPLC, IEC 61131-3 standardını uygulayan ve bu nedenle Merdiven Diyagramı, Fonksiyon Blok Diyagramı ve diğerleri gibi dilleri destekleyen açık kaynaktır. İlgili yazılım internette ücretsiz olarak mevcuttur. OpenPLC’nin varlığı onu tasarlayan ve uygulayan Thiago Rodrigues Alves’e borçludur.

Kurulum: OpenPLC editörü


İş hakkında konuşmaya başlamadan önce bir şeyi aklınızda bulundurmalısınız: OpenPLC iki bileşenden oluşur.

  • OpenPLC YAYINCI: Bir tarafta, kullanıcıların PLC’yi programladığı ve ardından programı istenilen hedef platforma yüklediği (yüklediği) veya IDE’de simüle ettiği ve hatalarını ayıkladığı editör veya IDE vardır.
  • OpenPLC ÇALIŞMA ZAMANI: Öte yandan, PLC kodunun yürütüldüğü bir çalışma zamanı ortamı, yani PLC’nin gerçek yürütme süresi vardır. OpenPLC’de çok çeşitli donanım platformları için çalışma zamanı ortamları vardır (örneğin çeşitli Arduino kartları, ESP32, ESP8266, Raspberry Pi, UniPi Endüstriyel Platform, masaüstü işletim sistemli donanım).
Bununla birlikte, bir geliştirme ortamı (IDE) olarak OpenPLC Düzenleyici, macOS (beta sürümü olarak), Windows ve Linux ile sınırlıdır.







OpenPLC web sitesine openplcproject.com adresinden erişilebilir.


(Resim: openplcproject,com)



Çeşitli IDE uygulamaları OpenPLC proje web sitesinden indirilebilir.

Kurulum:

  • Mac os işletim sistemi: MacOS’ta indirdikten sonra kullanıcılar OpenPLC düzenleyicisini Uygulamalar dizinine taşımalıdır. Daha sonra terminal programını kullanabilirsiniz. xcode-select --install Arama. Editör ilk başlatıldığında bir iletişim kutusunda Python için gerekli bazı kütüphaneleri yükleyip yüklemeyeceğini sorar. Eğer öyleyse, bahsedilen kütüphanelerin sistem genelinde mevcut olması gerektiğinden, genellikle sizden süper kullanıcı şifresini girmenizi isteyen bir terminal penceresi açılacaktır. Daha sonra düzenleyiciyi çalıştırabilir ve erişebilirsiniz.
  • Linux: Linux sürümünün indirilmesi, öncelikle çıkarılması gereken bir zip dosyasından oluşur. Çıkarılan dizinde alt dizine gidin ve betiği bir terminal aracılığıyla çağırın install.sh normal bir kullanıcı olarak. Daha sonra kurulum sizden süper kullanıcı şifresini girmenizi ister ve ardından kurulum devam eder. Normalde OpenPLC düzenleyicisinin artık Linux dağıtımınızın Uygulamalar dizininde görünmesi ve başlayabilmesi gerekir. Aksi takdirde editöre komut dosyası aracılığıyla da kolayca erişebilirsiniz. openplc_editor.sh Arama. Bu arada Opder enPLC Editor, Fedora veya Ubuntu gibi tüm Debian tabanlı dağıtımlarda çalışır.
    • pencereler: İndirme işlemi tüm kitaplıkları ve dosyaları içeren yürütülebilir (bağımsız) bir yükleyiciden oluştuğundan en basit kurulum Windows içindir. Yükleyiciyi çalıştırdıktan sonra düzenleyici, başlat menüsü aracılığıyla kolayca bulunabilir ve başlatılabilir. Windows’ta sistem çapında kitaplıkların kurulumu gerekli değildir. Bunun yerine yerel kurulum gerçekleştirilir.
Her üç durumda da, kurulumdan sonra editörün Dosya menüsünü kullanarak yeni güncellemeleri kontrol etmek en iyisidir. Güncellemeden sonra düzenleyiciyi kapatmalı ve yeniden başlatmalısınız.

Editörde bahsi geçen işletim sistemlerine ait örnek programlar ve simülatör bulunmaktadır.

Editör kuruldu: şimdi ne olacak?


Ayrıca hedef donanıma çalışma zamanı ortamının yüklenmesi gerekir. Açıklandığı gibi, çalışma zamanı mikrodenetleyici kartlarda (örneğin Arduino, ESP32, ESP2866, STM), SBC’lerde (örneğin Raspberry Pi), gerçek PLC’lerde (örneğin UniPi Neuron PLC, Controllino) ve macOS, Linux ve Windows masaüstü işletim sistemlerinin kurulumunda çalışabilir. Docker konteyneri olarak kurulum da mümkündür. Yazar, yer kaplamaması nedeniyle kurulumun açıklamasını atlamış ve ilgili prosedürü ayrıntılı olarak açıklayan dokümantasyon web sitesine başvurmuştur.

Windows, macOS ve Linux (Raspberry Pi dahil) için çalışma zamanı ortamları tam teşekküllü uygulamalar olarak mevcuttur; gömülü cihazlar, özellikle mikro denetleyici kartları için çalışma zamanı sistemi, editör aracılığıyla ürün yazılımı olarak yüklenir. Bu amaçla editörde sadece Arduino kartlarından değil aynı zamanda desteklenen diğer tüm mikrodenetleyici kartlardan da sorumlu olan bir Arduino simgesi bulunmaktadır. Kartın TCP/IP desteği varsa bir ağa (Modbus) da entegre edilebilir. Ethernet/WiFi donanımı olmayan mikrodenetleyicilerde OpenPLC her zaman yerel ana bilgisayar ve karttan seri/USB bağlantı noktaları aracılığıyla iletişime izin verir.

Masaüstü çeşitleri Modbus sunucuları olarak işlev gördüğünden (aşağıda Modbus ile ilgili ayrı bir bölüm vardır) kullanıcılar, Modbus istemcisi olarak çalışan Arduino kartı gibi Modbus kölelerini OpenPLC masaüstü çalışma zamanı ortamına ve I/O’ya bağlayabilirler. kapılar uzatılmış bir kol gibi. Sonuçta ne Windows, ne macOS ne de Linux kendi GPIO (Genel Amaçlı IO) bağlantı noktalarını içermez.

Masaüstü tabanlı bir OpenPLC hedef donanımı TCP/IP aracılığıyla bağlıysa, kullanıcılar OpenPLC çalışma zamanına yerel olarak tarayıcı aracılığıyla (URL ile birlikte) erişebilirler. http://localhost:8080) veya uzaktan (URL aracılığıyla) http://<IP-Adresse>:8080).







OpenPLC çalışma zamanına Windows, Linux, Raspberry Pi, macOS’ta bir tarayıcıdan erişilebilir.



PLC’yi ilk kez programlamaya başlamadan önce, özellikle adresleme şemaları ve Modbus hakkında bazı temel bilgilere ihtiyaç vardır.



Haberin Sonu
 
Üst