İşyerinde zaman yönetimi: Hala boş zamanım var

Saberie

Active member
Duyuru

“Hala bedava Kapa'm var” bazen planlama yaparken karşılaştığım bir tabir – “Kapa” “kapasite”nin kısaltması; genellikle kastedilen “zaman”dır. “Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir” kategorisine giriyor. İyi niyet: Bir takım üyesi sprintte daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu bildiriyor.

(Resim:

Stefan Mintert

)

Stefan Mintert, yazılım geliştirmede şirket kültürünü geliştirmek için müşterileriyle birlikte çalışıyor. Şu anda liderlikte en büyük potansiyeli görüyor; hiyerarşik seviyeden bağımsız olarak Bazı yön değişiklikleriyle bir kariyer yolunun ardından bu potansiyelden yararlanmayı kendine görev edindi. Birkaç yıllık danışmanlık deneyimine sahip bir BT geçmişinden gelen, başlangıçta kendi yazılım geliştirme şirketini kurdu. Liderliğin öğrenilmesi gerektiğini ve iyi rol modellerinin nadir olduğunu buldu. Müşterilerinin yazılım geliştirmede en büyük desteğe ihtiyacının kod üretiminde değil liderlik olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla Kutura şirketinin nereye doğru gittiği onun için açıktı: ürünleri geliştiren insanların gelişip büyüyebilmesi için liderliği geliştirmek. Stefan, 1994'ten bu yana iX'te uzun süredir serbest çalışan olarak Haberler için yazıyor.

Bunun nesi kötü? Diğer yazarlar, %100'ün düzenli kullanımının optimal sonuçlardan daha azına yol açtığını zaten çok iyi göstermişlerdir (örneğin, “Schwarmdumm”daki Gunther Dueck). Ancak bu sadece kullanımla ilgili değil, her şeyden önce şu soruyla ilgili: Gerçekte hangi amaç için çalışıyorsunuz?

Bir özellik fabrikasında kullanım uğruna kullanımı %100'e çıkaran kişi genellikle artık herhangi bir amaç veya hedef göremez. “Hala kaybedecek zamanım var”, planlamanın hedefsiz gerçekleştiğinin bir işaretidir. Bir hedef olsaydı, bunu başarmak için gereken her şey planlamaya veya sprint'e dahil edilirdi. Ama artık değil. Neden daha fazlasını almalısın? Sprint hedefine ulaşılmasına katkıda bulunmayan herhangi bir şeyin dikkati hedeften uzaklaştırma potansiyeli vardır. Yani takımdaki hiç kimsenin bu tür biletleri planlamaması gerekiyor. Zamanınızı boş tutmak daha iyidir.

Her yazılım ekibinin yapacak birçok anlamlı ve üretken işi olduğuna inanıyorum; bunlar elbette bir sonraki hedefle bağlantılı olmayabilir. Burada akla pek çok şey geliyor: teknik borç, test kapsamı, yeniden düzenleme, deneme, öğrenme ve çok daha fazlası. Üstelik her zaman beklenmeyen görevler vardır. Sebepleri beklendiği gibi olmayan bir hata olabilir. Bu, yayınlanması önceden tahmin edilenden çok daha uzun süren bir hikaye olabilir. Bütün bu sürprizlerin arkasında planlanmamış bir Kapa olsa gerek.

Benim ipucum: Planlama sırasında kendinizi “Hâlâ boş yerim var” derken yakalarsanız, kendinize bir sonraki hedefin ne olacağını sorun. Daha azını planlamıyoruz; ve daha fazla yok. Bu nedenle takımın sprint bitmeden hedefe ulaşması söz konusu olabilir. Ya da hedeflerinize ulaşmanıza katkıda bulunamayacağınız günler olabilir. Bu, geliştirici olarak sizin gerekli gördüğünüz ve daha önce (sözde veya gerçekte) zamanın olmadığı şeyler için boş zaman oluşmasına neden olabilir. Üzerinde çalışıyorsanız, çalışmayı şeffaf hale getirmek için yine de bir bildirim yazabilirsiniz; Bu sadece sprint hedefine katkıda bulunan bir bilet değil. Bunun karşılığında beceri gelişimine, bilgi edinimine veya genel ürün hedefine katkıda bulunabilir.

Ah evet: Benim katkımın ancak takımın hedefleri varsa anlamlı olacağı açık olmalı. Ancak takımımızın hiçbir hedefi yok. Amacımız: Sprint'i biletlerle doldurmak ve işlemek.” Evet bunu biliyorum. Ben buna özellik fabrikası diyorum. Durumunuz buysa, PO'yu veya PM'yi biraz kızdırın veya… biraz ve mantıklı, arzu edilen hedefler için çabalayın.

edebiyat

1. Aptal Swarm: Biz ancak birlikteyken bu kadar aptalız; Günter Dueck; Üniversite yayıncılığı 2015

(kendim)

Haberin Sonu