İşletmede açık kaynak: en popüler programlama dilleri ve çerçeveleri
Performance’tan OpenLogic, 2023 State of Open Source araştırmasını yürütmek için Open Source Initiative (OSI) ile ortaklık kurdu. İçinde BT hizmet sağlayıcısı ve kar amacı gütmeyen kuruluş, şirketlerde hangi açık kaynak teknolojilerinin ne ölçüde kullanıldığını inceler. En popüler programlama dili JavaScript, en çok kullanılan çerçeve React.js’dir. Bulgular, dünyanın dört bir yanından gelen yaklaşık 870 yanıta dayanıyor ve işletmelerde daha fazla açık kaynağa doğru bir eğilim olduğunu, ancak aynı zamanda açık kaynak yazılımları ele almada zorluklar olduğunu gösteriyor.
Açık kaynaklı yazılım için birçok kullanım
Ankete katılanların yüzde 80’ine göre, şirketlerinde açık kaynak yazılım (OSS) kullanımı, geçen yıl vakaların yüzde 41’inde önemli ölçüde arttı. Ankete katılanların yalnızca %1,5’i düşük kullanım bildirdi. En hızlı büyüyen sektörler arasında enerji, petrol ve gaz (%94) ve telekomünikasyon (%90) bulunmaktadır.
Amaçlar farklı. Açık kaynak yazılımlar, yazılım geliştirme yaşam döngüsü (SDCD) araçları şeklinde kullanıldığı gibi kapsayıcılar (orkestrasyon), veritabanları, blok zincirleri ve programlama dilleri ve çerçeveleri şeklinde de kullanılmaktadır. Bununla birlikte, güvenlik alanında bir düşüş eğilimi var: Bu sayıda, yanıt verenlerin yalnızca yüzde 15,9’u açık kaynaklı güvenlik araçlarını kullanıyor, bu oran bir önceki yıla göre yüzde 22.
En popüler programlama dilleri, çalışma zamanları ve çerçeveler
En popüler açık kaynak programlama dilleri ve çalışma zamanlarının başında %38,4 ile betik dili JavaScript yer alıyor. Bunu %34,9 ile nesne yönelimli Python dili ve %31 ile JavaScript runtime Node.js takip ediyor. Oracle Java (%26,6) ve PHP (%24,5) ilk 5’i tamamlıyor. Birden çok yanıt mümkündü.
State of Open Source: 2022’de işletmelerde en çok kullanılan programlama dilleri ve runtime’lar.
(Resim: Perforce ve Açık Kaynak Girişimi (OSI) tarafından OpenLogic)
Kullanılan programlama dilleri ve runtime’lar organizasyonun büyüklüğüne göre farklılık gösteriyor: 5000’den fazla çalışanı olan şirketlerde Python ilk sıralarda yer alırken, 500 ile 5000 arası çalışanı olan şirketlerde Node.js daha sık kullanılıyor. 500’e kadar çalışanı olan küçük şirketlerde JavaScript hakimdir.
Şirket büyüklüğüne göre en çok kullanılan programlama dilleri ve çalıştırma süreleri.
(Resim: Perforce ve Açık Kaynak Girişimi (OSI) tarafından OpenLogic)
Çalışma ayrıca şirketlerde kullanılan çerçeveler hakkında da sorular sordu. JavaScript çerçevesi React.js (yüzde 25,7), Java Spring Boot çerçevesi (yüzde 25,6) ve JavaScript kitaplığı jQuery (yüzde 24,7) geçen yıl olduğu gibi burada da popülerlik ölçeğinde başı çekiyor. Çalışmanın yazarları, şirketlerin genellikle farklı çerçeveler kullandıklarına ve birden fazla girişin mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Onlara göre, 31 Aralık 2021 olan AngularJS kullanım ömrünün sona ermesinden sonra kullanımının %15 civarında sabit kalması şaşırtıcı. Anketin yapıldığı tarihte bu tarih neredeyse bir yıl önceydi. Angular halefi artık 15. sürümde mevcuttur.
OSS ile başa çıkmada zorluk
Yanıt verenlerin yaklaşık yarısı, kurulum, yükseltme ve yapılandırma sorunlarını açık kaynak programlama dilleri ve çalışma zamanları ile çerçeveler için en büyük destek sorunu olarak görüyor. Diğer zorluklar arasında güncellemelere ve yamalara ayak uydurmak, oluşturma ve oluşturma sorunları, çalışan deneyimi ve uzmanlığı ve belge eksikliği yer alır. Bu kategorilerin her birinde birden fazla girişe de izin verildi.
100’den az çalışanı olan küçük şirketlerin yöneticilerini güncel tutmayı daha kolay buldukları açık: Orada çalışanların yüzde 37,8’i bu noktayı bir zorluk olarak algılarken, 100 ila 499 çalışanı olan şirketlerde yüzde 52’si bir sorun olarak görüyor. tepe.
veri ve yöntem
27 Eylül – 15 Kasım 2022 tarihleri arasında, Performance’ın OpenLogic ve Açık Kaynak Girişimi (OSI) anonim “2023 Açık Kaynak Yazılım Durumu” anketini gerçekleştirdi. Şirketlerinde açık kaynaklı yazılımlarla çalışan profesyonellere yönelikti. Toplam 872 katılımcı nitelikli cevaplar verdi. Teknoloji, danışmanlık, üretim, sağlık veya lojistik gibi 20 sektörde çalışıyorlar ve dünyanın tüm önemli bölgelerinden geliyorlar. Temsil edilen iş unvanları, öncelikle ürün yazılımı veya gömülü sistem geliştiricisi (%14), ürün yöneticisi (%10) ve proje yöneticisidir (%9).
İlgilenenler, iletişim bilgilerini vererek çalışmanın sonuçlarını görüntüleyebilirler.
(Mayıs)
Haberin Sonu