Google I/O: Android ile işitsel ve görsel engelleri azaltın
Erişilebilirlik, geleneksel olarak Android için en önemli öncelik olmuştur. Bu yıl Android operatörü Google, esas olarak körler, sağırlar, işitme güçlüğü çekenler ve görme engelliler için iyileştirmelere odaklanıyor. Şirket ayrıca Google I/O geliştirici konferansında uygulama geliştiricileri için yeni erişilebilirlik yardımcılarını sergileyecek.
Android Talkback ekran okuyucu, 13.1 sürümüne olgunlaştı. Artık 38 dilde USB ve braille tabloları aracılığıyla yeni HID (İnsan Arayüzü Cihazı) protokolünü desteklemektedir. Diğer diller de yapım aşamasındadır. Metni kesmek, kopyalamak veya düzenlenebilir alanlara yapıştırmak veya Gmail’de e-postaları arşivlemek veya silmek gibi sözde işlemler yenidir. Örneğin, Talkback’in okuma kontrollerindeki bir yazım denetleyici eylemi, yanlış yazılmış olabilecek bir sonraki veya önceki kelimeye atlamanıza olanak tanır.
Talkback, eylemler mevcut olduğunda bildirim sağlar. Üç parmakla sağa kaydırılarak etkinleştirilirler; tek parmakla aşağı kaydırma, çift dokunuşla seçilebilen mevcut eylemlerin listesini gösterir. Metin girişi varyantının ayrık-dokunma yazması aynı zamanda dokunmayı da içerir: kullanıcı ekran klavyesindeki ilk harfi bir parmağıyla seçer ve bu seçimi diğer parmağıyla dokunmatik ekranda herhangi bir yere dokunarak onaylar. Ardından, ilk parmağınızı kaldırmadan ikinci harfe geçin, diğer parmakla tekrar dokunun ve bu şekilde devam edin.
Google, Talkback 14’ün kısa bir önizlemesini sağladı. Bu sürüm, Humanware’in NLS e-Okuyucularını destekleyecektir; ayrıca imleci hareket ettirmek ve ekran klavyesiyle metni kesmek, kopyalamak ve yapıştırmak için yeni Braille komutlarını da biliyor. Henüz bir detay yok.
Yeni “Okuma Modu” uygulaması
Aralık ayında Google, görme engelliler ve disleksikler için Okuma Modu adlı ücretsiz bir uygulama yayınladı. Belgelerin, web sitelerinin ve e-postaların ekran görüntüsünü ayarlar ve konuşma çıkışını kullanarak metinleri okuyabilir. Yeni çıkan metin işaretlenir. Konuşma çıkışı kişisel tercihe göre ayarlanabilir. Elbette, uygulama aynı zamanda diğer kullanıcılar için de iyidir, örneğin birisi bulaşıkları yıkarken kendisine bir metin okunmasını isterse.
Android 14’ün bir sonraki sürümüyle yazı tipi büyütme değişecek: artık doğrusal olmayacak. Bu, zaten büyük olan yazı tiplerinin daha küçük yazı tipleri kadar büyütülmediği anlamına gelir. Uygulama operatörleri için bu, hiçbir metnin gizlenmediğinden veya kesilmediğinden emin olmak için kullanıcı arayüzlerini maksimum yazı tipi boyutunda test etmek anlamına gelir.
İşitme cihazı iyileştirmeleri
İşitme alanında Google, Android ve işitme cihazları arasında daha sezgisel işbirliği ile Android 14’ü vaat ediyor. Daha basit Bluetooth eşleştirmesine ek olarak, kullanıcının işitme cihazlarına aktarmak istedikleri daha ince bir seçime sahiptir. Ayarlar, aramalar, bildirimler ve medya için ayrı olacaktır; bu, işitme cihazı kullanıcıları için önemli bir gelişmedir. Ayrıca bildirimler sadece zil ve titreşimlerle değil, kamera flaşları veya ışıklı ekranlarla da dikkat çekebilecek. Örneğin gürültülü ortamlarda veya başkalarını mümkün olduğunca az rahatsız etmek istediğinizde herkes bundan yararlanabilir.
Canlı Altyazı ayrıca bu gibi durumlarda harikalar yaratabilir: yalnızca telefon görüşmelerindeki, podcast’lerdeki veya videolardaki konuşmayı tanıyıp çevrimdışı metne dönüştürmekle kalmaz, Canlı Altyazı ayrıca bir telefon görüşmesine tersten girilen metni diğer kişinin duyması için konuşma olarak çıkarabilir. . Bu, yalnızca sağır veya ses teli iltihabı olan kişilere değil, aynı zamanda kütüphane veya mezarlık gibi fark edilmek istemediğiniz gürültülü veya özellikle sessiz ortamlardaki herkese yardımcı olur. Canlı Altyazı, Pixel 5 ile başlayan tüm Google Pixel telefonları da dahil olmak üzere belirli Android telefonlarda zaten mevcut. Google, bu yıl I/O’da Canlı Altyazı yeniliklerini gevşek bir şekilde duyuruyor.
Uygulama geliştiricileri için yeni API
Android 14, programcılar için bir dizi yeni API sunar. Geliştirici konferansında Google, bazı erişilebilirlik API’lerini vurguladı. öznitelik accessibilityDataSensitive bir erişilebilirlik uygulaması erişmek istemediği sürece bilgilere erişimi kısıtlar. Play Store, hassas verileri okumak için uygulamaların kendilerini yanlışlıkla erişilebilirlik uygulamaları olarak tanımlamamasını sağlar. Bankacılık uygulamaları gibi güvenlikle ilgili uygulamalar bundan özellikle faydalanacaktır.
setRequestInitialAccessibilityFocus erişilebilirlik uygulamasına çağrıldığında otomatik olarak hangi öğeye odaklanacağını söyleyen bir özniteliktir. Genel olarak Android erişilebilirlik ekibi, uygulamalar arasında tutarsızlıklar oluşturduğu için bu özelliğin kullanılmasını önermez. Ancak istisnai durumlarda bu özellik yararlı olabilir.
İle setMinDurationBetweenContentChangesMillis TalkBack uygulama öğesi (sürüm 14 ve sonrası), TalkBack’in söz konusu öğeye odaklanırken ne sıklıkla bir şey üretmesi gerektiğini belirtir. Sunumda saniye sayan bir kronometre örnek olarak sunuldu. Gerçekten her saniyeyi duyurmak istiyor musun? Ya da belki her on saniyede bir yeterlidir?
Erişilebilirlik Testi Çerçevesi, Oluşturmayı destekler
Android Erişilebilirlik Testi Çerçevesi, teknik erişilebilirlik testlerinden oluşan bir koleksiyondur; Gerçek kullanıcılarla yapılan testlerin yerini tutmasalar da bazı hataları erkenden fark edip çözüm önerileri sunabilirler. Artık bu, Compose ile oluşturulan kullanıcı arayüzleri için de geçerli.
Compose 1.4 ayrıca odak sırasını belirlemek için yeni bir algoritma sunar. Artık belirleyici olan, ekranın ağaç yapısı değil, kontrollerin boyutu ve konumudur. Bu, yeni Pixel Fold’da olduğu gibi, ekranın kenarındaki bir çubukla özellikle faydalıdır. Daha fazla odak sırası API’si üzerinde çalışılmaktadır.
Ayrıca Google, erişilebilir uygulamaların programlanmasını ek materyallerle desteklemek istiyor. Bu belge, Github’da Compose ile erişilebilen programlama için yeni kod örneklerinin yanı sıra WearOS arayüzünün özelliklerini ele alır. Google, uygulama geliştiricilerini erişilebilirlikle ilgili geri bildirimde bulunmaya davet ediyor.
(Sağ)
Haberin Sonu