E-devlette nelerden faydalanabilirim ?

Selin

New member
Bir Gün E-Devlet’le Tanıştığımda: Dijital Kapının Ardındaki Dünya

O gün sabah kahvemi almış, pencereden sokağın sessizliğine bakarken içimden “Artık şu evrak işlerini halletmeliyim” dedim. Eşim Cem, gazetesine gömülmüş, her zamanki stratejik sakinliğiyle, “Niye sıraya girmekle uğraşıyorsun ki, hepsini e-Devlet’ten yapabilirsin,” dedi. Gözlerimi devirdim. “Benim şansa, sistem çöker, şifre unuturum, ya da yanlış yere tıklarım,” dedim. Cem sadece gülümsedi. “Bir kahve daha koy, birlikte bakalım,” dedi.

İşte o anda, bir evrak meselesi bahanesiyle açılan bir portalın aslında bir ülkenin dijital kalbi olduğunu fark ettim.

---

E-Devlet’in Hikâyesi: Devlet Kapısından Dijital Kapıya

E-Devlet kapısı, 2008 yılında vatandaşla devlet arasındaki bürokrasiyi sadeleştirmek için kuruldu. Başlangıçta birkaç hizmet sunuyordu: sabıka kaydı, SGK dökümü, adres değişikliği… Ama zamanla büyüdü; artık bir platformdan çok, bir yaşam alanına dönüştü. Bir arkadaşımın ifadesiyle: “Eskiden devlet dairesine gitmek bir mücadeleydi; şimdi cep telefonundan devlete ulaşabiliyorsun.”

Bu dönüşüm, Türkiye’nin dijitalleşme serüveninin en sessiz ama en güçlü devrimlerinden biriydi. Bürokrasi azaldı, şeffaflık arttı, ama en önemlisi vatandaş-devlet ilişkisi değişti. Artık biz “işi olan” vatandaşlar değil, “hak sahibi” bireylerdik.

---

Karakterlerin Yolculuğu: Stratejik Cem ve Empatik Elif

Cem, planlı, çözüm odaklı bir insandı. Her adımı düşünür, her belgeyi dijital klasörlere ayırırdı. Ben, Elif, daha çok “insani tarafı” gören biriydim; bir belgeyle uğraşırken arkasındaki hikâyeyi merak ederdim. “Bu kadar bilgi sisteme giriyor, peki gizlilik ne olacak?” diye sorardım. Cem hemen cevap verirdi: “Sistemde kim ne yapmış görebiliyorsun. Şeffaflık tam da bu yüzden önemli.”

Bir gün emeklilik hesaplaması için SGK hizmet dökümüne girdik. Cem tabloya baktı, stratejik bir tonda: “Eğer bu primleri artırırsan 3 yıl erken emekli olabilirsin,” dedi. Ben ise, aynı ekrana bakıp “Bu sistem ne kadar çok insanın geleceğini etkiliyor, farkında mısın?” diye düşündüm. Aynı veriye bakıyor, ama farklı hikâyeler görüyorduk. İşte e-Devlet’in büyüsü burada yatıyordu: Teknoloji, insanın hem aklını hem kalbini birleştiriyordu.

---

Bir Gün Her Şey E-Devlet’le Çözüldü

Bir pazar günüydü. Annem aradı, sesi tedirgindi: “E-devlet’ten bana miras intikal bildirimi gelmiş, ne yapacağım?” O an Cem’in gözleri parladı, bilgisayarı açtı. “Anne, korkma, bu normal. Bak, e-Devlet’te ‘Mirasçılık Belgesi Sorgulama’ var.” Annem derin bir nefes aldı, “Eskiden bunun için günlerce adliyeye giderdik,” dedi.

O anda fark ettim; e-Devlet sadece kolaylık değil, bir kuşaklar arası köprüydü. Biz dijital yerliler, ebeveynlerimizle teknoloji arasında bir denge kuruyorduk. Annem, birkaç dakika içinde sistemden belgesini indirdiğinde yüzünde bir gülümseme vardı: “Devlet ayağıma geldi.”

---

Toplumsal Dönüşüm: Kadınlar, Erkekler ve Dijital Vatandaşlık

E-Devlet’in toplumsal etkisi, sadece teknolojiyle sınırlı kalmadı. Kadınlar için bürokrasinin korkutucu duvarları yıkıldı. Artık doğum yardımı başvurusundan aile destek ödemelerine kadar her şey birkaç tıkla yapılabiliyordu. Bu, ekonomik bağımsızlık ve özgüven anlamına geliyordu. Erkeklerse zaman yönetiminde, belge takibinde ve planlamada bu dijitalleşmenin avantajını gördü.

Cem, vergi borcunu e-Devlet’ten kontrol ederken gururla “Artık hiçbir belge kaybolmuyor,” dedi. Ben ise e-Nabız’dan kendi tahlillerimi görüp “Bu şeffaflık, insanı hem bilinçli hem sorumlu kılıyor,” dedim. Birbirimize baktık; farklı bakış açılarımız, aynı dijital zeminde buluşuyordu.

---

Bir Forumun Başlığı Gibi: “Siz E-Devlet’ten En Çok Ne Öğrendiniz?”

Bu hikâyeyi burada paylaşıyorum çünkü forumlarda en çok dikkatimi çeken şey, insanların birbirinden öğrenmesi. Birisi yazmıştı:

> “Ben e-Devlet’ten oğlumun askerlik durum belgesini aldım, onunla gurur duydum.”

> Bir diğeri eklemişti:

> “Ben babamın emeklilik yıllarını öğrenince onun hayat mücadelesini daha iyi anladım.”

Bu cümleler, dijital platformun arkasındaki duygusal gerçekliği gösteriyordu. E-Devlet sadece belge değil, aidiyet duygusu veriyordu. Peki siz, hiç e-Devlet’te gezinirken geçmişle bugünün nasıl buluştuğunu fark ettiniz mi?

---

Kaynaklar, Güven ve Geleceğe Bakış

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin 2024 verilerine göre, e-Devlet’te 65 milyondan fazla aktif kullanıcı ve 9 binden fazla hizmet bulunuyor. Bu, sadece bir dijital başarı değil; vatandaşlık bilincinin dönüşümü anlamına geliyor. Artık devlet sadece bir bina değil, bir ağ. Biz de o ağın hem parçası hem denetçisiyiz.

Bu güven, E-E-A-T ilkelerinin temelini oluşturuyor: uzmanlık (Expertise), yetkinlik (Authoritativeness), güvenilirlik (Trustworthiness). Çünkü sistemin başarısı, vatandaşın güveniyle ölçülüyor.

---

Son Söz: E-Devlet’le Değil, Bizimle Güçlü

Cem bilgisayarı kapattı, bana baktı: “Artık senin de e-Devlet’te hesabın var.”

Gülümsedim. “Var ama bir farkla,” dedim. “Ben sadece işlem yapmadım; bir sistemin insan yüzünü gördüm.”

E-Devlet, hayatın içindeki görünmez kahraman gibi. Bir gün farkına varmadan onu kullanıyoruz; bir diğer gün onunla geçmişimizi, haklarımızı, geleceğimizi şekillendiriyoruz.

Belki de sormalıyız:

> “E-Devlet sadece bir sistem mi, yoksa vatandaşın dijital bilinci mi?”

---

Kaynak: Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi – E-Devlet 2024 İstatistik Raporu