Çin ve ABD Endonezya’ya Kur Yapıyor ve Pekin Üstünlüğe Sahip

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
ABD savunma bakanı Lloyd J. Austin III Kasım ayında Endonezya’yı ziyaret ettiğinde, oradaki mevkidaşına 36 Amerikan savaş uçağı satın alma anlaşması konusunda baskı yaptı. Anlaşma yapmadan ayrıldı.

Sadece birkaç gün önce, aynı Endonezyalı yetkili Prabowo Subianto, Çin savunma bakanıyla bir araya geldi ve iki ülke ortak askeri tatbikatlara devam etme sözü verdi.

Güney Çin Denizi’nin güney ucunda yer alan Endonezya, hızla büyüyen trilyon dolarlık bir ekonomiye ve büyük bir nüfusa sahip, kaynaklarla dolu bir ülke, Asya’da nüfuz sahibi olmak için Washington ile Pekin arasındaki jeopolitik savaşta büyük bir ödül. Ve stratejik konumu, binlerce millik hayati deniz şeridinde iki yana uzanan 70.000 ada ile, her iki taraf da Çin’in sahip olduğunu iddia ettiği ada demokrasisi olan Tayvan konusunda olası bir çatışmaya hazırlanırken bir savunma gerekliliğidir.


Pekin, Endonezya’ya kur yapma konusunda giderek daha fazla üstünlüğe sahip görünüyor.

Çin, dünyanın en büyük nikel yataklarını geliştirmek için milyarlarca dolar akıtarak ve kritik bir zamanda Kovid-19 aşılarının sevkiyatını hızlandırarak Endonezya’daki temkinli bir halkı kazanmak için oldukça büyük yatırımlar yaptı. Geç de olsa ve bütçeyi aşsa da yüksek hızlı tren inşası da dahil olmak üzere ülkenin altyapı hamlesinde önemli bir ortak oldu.

Bandung’daki yüksek hızlı tren istasyonu için ray döşeyen işçiler. Çin liderliğindeki proje programın yıllarca gerisinde. Kredi… The New York Times için Ulet Ifansasti

Çin, 2022’nin ilk dokuz ayında Endonezya’ya 5 milyar dolardan fazla yatırım yaptı, bu ABD’den yaklaşık 2 milyar dolar.

Denizcilik ve yatırım işlerinden sorumlu bakan Luhut Binsar Pandjaitan yakın tarihli bir röportajda Çinliler hakkında “Asla ama asla dikte etmiyorlar” dedi.

Amerikalı yetkililerin genellikle bir yatırım onaylanmadan önce zorlu koşulların bir listesiyle geldiklerini söyledi. Aynı zamanda Endonezya lideri Joko Widodo’nun baş yardımcısı olan Bay Pandjaitan, “Washington’a bunu anlattım: ‘Bizimle nasıl başa çıktığını unut gitsin'” dedi.

Endonezya da Çin’e teslim oldu. Çoğunluğu Müslüman olan ulus, Pekin’in büyük ölçüde Müslüman bir grup olan Uygurlara yönelik zulmü konusunda Çin’in Birleşmiş Milletler’deki tutumu lehinde oy kullandı. Önde gelen bölgesel blok olan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin salonlarında diplomatlar, Endonezya’nın Çin’in 10 üye ülkenin tamamındaki engelsiz ekonomik katılımı için tutarlı bir amigo olduğunu söylüyorlar.

ABD savunma bakanı Lloyd Austin ve Endonezya savunma bakanı Prabowo Subianto geçen yıl Endonezya’nın Jakarta kentinde. Kredi… Adek Berry/Agence France-Presse — Getty Images

Bay Joko, her iki ülkenin etkisinden bağımsız kaldığını söylemekten hoşlanıyor. Ancak o ve üst düzey yardımcıları, Çin lideri Xi Jinping’e özel bir yakınlık gösterdi.


Çin hakkında daha fazlası

  • Uzaklaşan Bir Tsunami:Çin’in Covid kurallarını terk etmesinden iki ay sonra, en kötüsü geride kalmış gibi görünüyor ve hükümet dikkatini ekonomik toparlanmaya kaydırmaya hevesli.
  • Sert Bir Kış:Çin’deki birçok insan için, doğal gaz kıtlığı ve ürkütücü derecede soğuk havalar, zor bir mevsimi dayanılmaz hale getiriyor.
  • Emlak:Çin’deki gayrimenkul patlamasının aniden durma noktasına gelmesiyle, birçok Çinli ev alıcısı yıkılmış hayaller, boş banka hesapları ve tamamlanmamış evlerle baş başa kaldı.
  • Solomon Adaları: Pekin yıllardır zenginliğini ve ağırlığını tüm dünyaya yaymıştır. Ancak bu Güney Pasifik ülkesindeki karışık sonuçları, gücünü genişletme yaklaşımını sorgulamaktadır.
2014 sonbaharında iktidara gelmesinden bir ay sonra Bay Joko, ilk yurt dışı gezisi için Pekin’e gitti. Endonezya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Teuku Faizasyah’a göre, o zamandan beri Bay Xi ile sekiz kez ve eski Başkan Donald J. Trump ve Başkan Biden ile toplamda sadece dört kez bire bir görüştü.

Endonezya’nın Çin ile olan yakınlığı, kısmen liderlerinin siyasi çıkarlarının örtüşmesine dayanıyor. Bay Joko, başkanlığının başlangıcından itibaren altyapıyı görev süresinin yinelenen bir konusu haline getirdi ve Bay Xi, altyapı yatırımlarını diplomatik stratejisinin bel kemiği haline getirdi. Pekin’e ilk ziyareti sırasında Bay Joko, Pekin’den bir liman kenti olan Tianjin’e giden yüksek hızlı trene bindirildi ve Ekim 2015’te Çin’in Endonezya’da bir tren inşa etmesi için milyarlarca dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Çin’in 2019’da bitirileceğini taahhüt ettiği 5,5 milyar dolarlık yüksek hızlı tren hattı henüz tamamlanmadı. Kredi… The New York Times için Ulet Ifansasti

Tarihsel olarak, Endonezya güçlü bir Çin karşıtı çizgi sergiledi. 1965’te askeri, paramiliter ve dini gruplardan oluşan çeteler, Çin dışındaki en büyük parti olan Endonezya Komünist Partisi’ne saldırdı. Çeteler, çoğu etnik Çinli de dahil olmak üzere en az yarım milyon insanı öldürdü. Sert generaller, Pekin’i Endonezya Komünist Partisi tarafından organize edildiğini söyledikleri bir darbe girişiminin arkasında olmakla suçladı. Sonuç olarak, Endonezya ile Çin arasındaki ilişkiler onlarca yıldır donmuştu.

Katliamdan geriye kalan hatıralar ve Pekin’deki Dışişleri Bakanlığı eski sözcüsü olan Çin’in Endonezya büyükelçisi Lu Kang, sosyal medyadaki milliyetçi yaygara yerine diplomatik incelikleri seçerek için için için için yanan şüpheleri körüklememeye dikkat ediyor gibi görünüyor. Bay Lu, Twitter hesabında Bali’nin hoş manzaralarına yaptığı ziyaretleri ve Çin başbakanı Zhou Enlai’nin 1955’te gerilim patlak vermeden önce Endonezya’yı ziyaretinin dostça görüntülerini sergiliyor.


Bay’in ilk yıllarında eski ticaret ve yatırım bakanı olan Tom Lembong, “Çin açık ara 1 numaralı ticaret ortağı, 1 numaralı yabancı yatırımcı ve salgından önce 1 numaralı uluslararası turist kaynağı” dedi. Joko’nun görev süresi. “Birçok Endonezyalı iş ve siyasi elit, Çin’in ilgili süper güç olduğuna ve ABD’nin görece düşüşte olduğuna ve coğrafi olarak çok uzakta olduğuna inanıyor.”

On yıldan kısa bir süre içinde Çin, çoğu durumda ABD ile doğrudan rekabet halinde olan Endonezya ile bağlarını derinleştirdi. Örneğin Çinli bir şirket olan Tsingshan, ülkenin nikel madenciliğine hakim durumda ve Çin ayrıca kömürle çalışan elektrik santralleri inşa ediyor ve ham nikeli paslanmaz çelik ve elektrikli araç pilleri için uygun biçimlerde işliyor. Bunu yaparak Çin, Bay Joko’nun Endonezya’da ek işleme çağrısına yanıt vererek, daha fazla çevresel endişeye rağmen nikel için daha yüksek değerli ürünler yarattı.

Pandeminin sert bir şekilde vurduğu Endonezya, Çin yapımı aşıların erken tedarikini de sağlamayı başardı. O zamanlar Başkan Trump, Amerikan yapımı aşılar ihraç edilmeden önce Amerikalıların aşılanacağını açıkça belirtmişti.

Aralık 2020’nin başlarında Çin yapımı Sinovac aşısının ilk uçak yükü Endonezya’ya indi. Aşının gelişinin televizyon görüntüleri ülke genelinde ortaya çıktı. Endonezyalı Müslüman din adamları aşının helal olduğunu açıkladı.

Aralık ayında Jakarta’daki bir alışveriş merkezinde bir Pfizer Covid-19 güçlendirici uygulayan bir sağlık çalışanı. Kredi… The New York Times için Ulet Ifansasti

Yine de, Çin ve Endonezya’nın ilişkisi zorluklardan uzak değil.

Endonezya, Çin’in Jakarta’dan bir eyalet başkenti olan Bandung’a 88 millik, 5,5 milyar dolarlık bir yüksek hızlı tren inşa edeceğini açıkladığında, projenin 2019’a kadar tamamlanacağı sözü verildi.

Ancak, Endonezya Üniversitesi’nde önde gelen bir ekonomist olan ve projeyi eleştiren Faysal Basri, projenin mali durumunun başından beri mantıklı olmadığını söyledi. Bilet satışları yeterli geliri sağlayamıyordu, arazi aşırı derecede pahalıydı ve son istasyon Bandung’dan kilometrelerce uzakta durarak yolcuları yolculuklarını başka yollarla bitirmeye zorlayacaktı.


Jakarta’daki bir araştırma şirketi olan Katadata’ya göre, proje şu anda üç yıl gecikti ve maliyet aşımı 1,9 milyar doları bulabilir.

Basri, Endonezya hükümeti ile Pekin’in tartıştığı bir yeniden finansman anlaşmasının Çin’in demiryolundaki sahiplik hissesini yüzde 40’tan yüzde 60’a çıkarmasıyla sonuçlanacağını söyledi.

Kasım ayında Bay Xi ve Bay Joko ile 20 kişilik Grup toplantısı sırasında treni sergilemek için yapılan bir deneme sürüşü iptal edildi. Etkinlik için Çin’den gönderilen eksiksiz bir dizi parlak yeni araba, bir hangarda boşta duruyor.

Bandung tren deposunda boş duran yüksek hızlı trenler. Kredi… The New York Times için Ulet Ifansasti

Washington, Çin’in etkisine karşı koymak için Asya’daki bağları güçlendirmeye çalışırken, Endonezya temkinli ve Pekin’i kızdırmamaya dikkat ediyor.

Endonezya, Biden yönetimini fazlasıyla üzecek şekilde, ABD’nin müttefiki Avustralya’yı nükleer enerjiyle çalışan denizaltılarla silahlandırma planına şiddetle karşı çıktı. Endonezyalı yetkililer, kendi topraklarında nükleerden arındırılmış bir bölge olmasını istediklerini söylediler. Bu teknelerin, Tayvan konusunda Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki bir savaşta Endonezya sularından geçmesi veya geçmesi gerekecek.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı Doğu Asya ve Pasifik İşleri Direktörü Santo Darmosumarto, Tayvan konusunda ABD-Çin çatışmasında “tarafsız kalacağız” dedi.


Avustralyalı savunma stratejisti Hugh White, Endonezya’nın tarafsızlığının Washington’ın Çin’e karşı Asya’da genişleyen çabalarını zorlaştırdığını söyledi.

White, “Askeri olarak Endonezya’daki üslere erişim, ABD kuvvetleri için Tayvan savaşında büyük bir avantaj olacaktır, ancak bu olmayacak” dedi.

Geçen Ağustos ayında, Endonezya ordusu ABD kuvvetleriyle birlikte çok uluslu bir hava, kara ve deniz tatbikatına katıldı. Ancak çoğu Rusya’dan gelen silahları yaşlanmış olsa da, Amerika Birleşik Devletleri’nden yedek silah satın almak pek olası görünmüyor. Bu arada geçen Şubat ayında Endonezya, Fransa’dan 42 adet Rafale savaş uçağı satın aldı.

Tartışmalardan bilgisi olan iki Biden yönetimi yetkilisine göre, savunma bakanı Bay Austin’in Kasım ayında ayrılmasından haftalar sonra Endonezya bütçeyle ilgili gerekçelerle F-15 savaş uçağı almamaya karar verdi. Yetkililer, Endonezya’nın kendi iç gündemine odaklanması nedeniyle maliyetin çok yüksek olduğunun kendilerine söylendiğini söylediler.

Bay Austin, Endonezya’dan küçük kazançlarla ayrıldı: Endonezyalı askeri öğrenciler için Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı ek eğitim programları. Rusya ve Çin’de de eğitim alıyorlar.

Dera Menra Sijabat, Endonezya’dan raporlamaya katkıda bulundu.
 
Üst