Çin Kilitlenmeleri İkiye Katlarken, Bazı Çinliler Çıkış İstiyor

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
Clara Xie, bir gün Çin’den ayrılıp ayrılmayacağını uzun zamandır merak ediyordu. Ülkenin sansür rejimine kızdı ve bir lezbiyen olarak eşcinsel ilişkileri daha fazla kabul eden bir ülkede yaşamak istedi. Yine de fikir uzak geliyordu – gençti ve hangi ülkeyi seçeceğini bile bilmiyordu.

Koronavirüs ve Çin’in onu durdurmak için gösterdiği katı çabalar, soruyu aklının önüne getirdi. İki yıllık seyahat kısıtlamaları, 25 yaşındaki Bayan Xie’nin Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan kız arkadaşını görmesini imkansız hale getirdi. Şanghay Mart ayında kilitlendiğinde, çoğu orada bulunan bir model olarak çalışması kurudu.

Şimdi ayrılma seçeneklerini araştırmak için bir göçmenlik avukatıyla birlikte çalışıyor.

Bayan Xie, Çin’in pandemi kontrolleri üçüncü yılına girerken çıkışları arayan küçük ama büyüyen bir Çinli grup arasında yer alıyor. Birçoğu, ekonomiyi hırpalayan ve gıda ve ilaca sınırlı erişimi engelleyen şehir çapında bir kilitlenme tarafından yaklaşık iki aydır mahsur kalan orta sınıf veya zengin Şanghay sakinleri. Bayan Xie gibi bazılarının denizaşırı bağları var ve Çin’in dünyaya açılan kapısının kapanmasından endişe ediyor. Diğerlerinin cesareti, pandeminin ağırlaştırdığı artan hükümet sansürü ve gözetimi tarafından kırılıyor.

Şanghay sınırındaki Jiangsu Eyaletinde yaşayan Bayan Xie, “Çin’deki mevcut durumu değiştiremem veya kınayamam” dedi. “Ve eğer değiştiremiyorsan, yapabileceğin tek şey koşmak.”


Ayrılma dürtüsü, yetkililerin katı kontrollerinin Çin’i virüs tarafından harap edilmiş bir dünyada tek güvenli liman haline getirdiğini söyleyen pandemiye ilişkin muzaffer anlatı ile çelişiyor. Bu, hükümetin sıfır Covid stratejisinin giderek daha yüksek bir maliyetle geldiğinin bir başka işareti.

Perşembe günü Şanghay’da tecrit altındaki kapalı bir cadde boyunca. Kredi… Aly Song/Reuters

Bir izleyiciye göre, çevrimiçi “göç” aramaları geçen ay yüzde 440 arttı. Bazı internet kullanıcıları, zihniyet için trend olan bir terim bile ürettiler: “çalışma felsefesi”. Göçmenlik danışmanları, Şanghay karantinasından bu yana Çin’den ayrılmayla ilgili soruşturmaların arttığını söylüyor.

Göçmenlik hizmetleri sunan Şanghay’da yaşayan bir avukat olan Edward Lehman, “Mühlet için iki katına çıktı” dedi.

Gerçekten ayrılmaya çalışacak insanların gerçek sayısı belirsizdir. 2019’da Çinlilerin sadece yüzde 10’unun pasaportu vardı. Amerika Birleşik Devletleri, ulusal güvenlik endişelerini öne sürerek bazı Çinli öğrencilerin vize başvurusunda bulunmasını da zorlaştırdı.


Çinli yetkililer de kalkışları kısıyor. Geçen hafta, Çin’in göçmenlik idaresi “Çin vatandaşlarının zorunlu olmayan çıkış faaliyetlerini kesinlikle kısıtlayacağını” söyledi. İthal edilen enfeksiyonları azaltmak için hareketi pandemi ile ilgili olarak nitelendirdi, ancak bazı Çinli sosyal medya kullanıcıları önlemleri beyin göçünü önleme amaçlı olarak gördü.

Hükümet geçen yıl, iş, yurtdışında eğitim veya acil durumlar dışında çoğu normal pasaportu yenilemeyeceğini veya vermediğini açıklamıştı. Ulusal Göç İdaresi’ne göre, 2021’in ilk yarısında çıkarılan pasaport sayısı 2019’un aynı dönemine göre yüzde 2 oldu. Hunan Eyaletindeki en az bir şehir olan Leiyang’da yetkililer, bu hafta telefonla ulaşılan bir yetkili politikanın artık yürürlükte olmadığını söylemesine rağmen, ayrılmalarını önlemek için sakinlerin pasaportlarını topladı.

Bazı Çin vatandaşları, ülkenin kısıtlamalarının onu dünyanın geri kalanıyla giderek daha fazla uyumsuz hale getirdiği hissi nedeniyle ayrılmak istiyor.

Amerikalı kocasının soyadını alan Şanghaylı 29 yaşındaki Çin vatandaşı Cherry Burton, “İnsanların ne kadar çok şey yaşadığını gerçekten deva etmediklerini hissediyorum” dedi. “Her şey sıfır Covid ile ilgili.” Şanghay’daki karantina nedeniyle, o ve kocası 1 Nisan’dan beri evlerinden çıkmadılar. Şimdi karantina kalkar kalkmaz ülkeyi terk etmeyi planlıyorlar ve o, Amerika Birleşik Devletleri vizesi için başvurusunu tamamlayabilir.

Hayal kırıklığı Şanghay ile sınırlı değil. Diğer şehirlerdeki insanlar, benzer karantinaların yakında kendilerini de vurabileceğinden endişe ediyor veya ülkedeki karantinaların ekonomik sıkıntısını hissediyor.

Mart ayında Nanjing’de bir Covid test sitesi. Kredi… Agence France-Presse — Getty Images

Nanjing şehrinde bir dekorasyon işi yürüten 51 yaşındaki Jason Xia, çalışmak için düzenli olarak diğer illere seyahat ederdi. Ancak, Şanghay karantinasından kaynaklanan ülke çapındaki seyahat kısıtlamaları nedeniyle haftalardır bunu yapamıyor. Bu ay, eşi ve iki çocuğuna, ailenin daha önce ikamet için başvurduğu Malta’da katıldı.


“Şu anda Çin’deki durumu herkes biliyor: Temelde hiçbir şey yapamazsınız” dedi.

Bay Xia başlangıçta işini sürdürmek için iki ülke arasında zaman ayırmayı planlamıştı, ancak şimdi karantinalar gevşeyene kadar Çin’e dönmekte tereddüt ediyor. Pasaportunun süresi bir yıl içinde sona ereceği için ayrılmak acil görünüyordu ve ülkedeki Çinli yetkililerin pasaportu yenilemeyi reddetmesinden korkuyordu, ancak Malta’dakilerin daha istekli olabileceğini umuyordu.

Şanghay merkezli bir devlet haber kaynağı olan Sixth Tone’a göre, göçmenlik yetkililerinin iş veya eğitim dışında pasaport verme sınırlarını aşmak için bazı Çinliler sahte yabancı iş teklifleri veya okul kabul mektupları satın aldı.

Üniversite öğrencilerine rehberlik eden bir hayır kurumunu yöneten 33 yaşındaki Jenny Zhao, ülkenin içe dönüşünün bazı genç Çinlileri kendi gelecekteki kariyerleri hakkında merak etmesine neden olduğunu söyledi.

On yıl boyunca Fransa’da yaşayan ve çalışan Bayan Zhao, “Öğrenciler bana aynı soruyu soruyorlar: ‘Çin’deki bu değişen dünyayla nasıl yüzleşmeliyiz?’” dedi. “’Sizin sahip olduğunuzdan daha mı az fırsatımız var?’” Onlara yurt dışındaki fırsatlara odaklanmalarını söylüyor.

Diğer genç Çinliler için, azalan fırsat duygusu, sadece dışarı çıkma kararlılıklarını güçlendirdi.

Bir soru-cevap sitesi olan Zhihu’da, çevrimiçi “çalışma felsefesi” trendinin açıklamasını isteyen bir gönderi 7,5 milyondan fazla okundu. Kodlayıcılar arasında popüler bir çevrimiçi platform olan GitHub’da, özel bir forum, hangi ülkelerde hangi akademik programlara girmenin en kolay olduğu konusunda ipuçları sunar.


Neden ayrılmak istediklerini açıklayan bazı yorumcular, kilitlenmenin monotonluğunu dile getirdi. Diğerleri, yeni mezunlar arasındaki aşırı rekabetçi iş piyasası gibi ekonomik sıkıntılara işaret etti. Yine de diğerleri açıkça politikti.

Pazartesi günü Pekin’de atılan adımlar, insanları üzerlerine toplamaktan caydırmak için bantlandı. Kredi… Kevin Frayer/Getty Images

GitHub forumunda “Neden koşmalıyım” başlıklı bir makale, Çin hükümetinin Covid politikalarını değiştirmeyi reddetmesine atıfta bulunarak “Büyük bir liderin zalim sistemi her zaman doğru olmalıdır” dedi. “Buradaki insanlar tutsak maymunlar gibidir.”

Yine de, en sadık taraftarlar bile, çıkış yollarının dar kaldığını kabul ediyor. Batı ülkelerindeki vize piyangosunun uzun olasılıkları ve eğitim masrafları konusunda uyarıyorlar.

Iowa Eyalet Üniversitesi’nde potansiyel başvuru sahiplerine yardımcı olmak için GitHub teklifinde bulunan bir bilgisayar bilimi profesörü olan Forrest Sheng Bao, son haftalarda kendisiyle iletişime geçen yaklaşık 15 kişinin çoğunun öğrenim ücretini karşılayamadığını veya burs almaya hak kazanamayacağını söyledi.

Gidebilenler onlar için de kolay olmayacağını bilirler.

Pekin’de finansal teknoloji alanında çalışan Ray Chen, yurtdışına taşınırsa kariyer beklentilerinin sınırlı olacağını ve yalnız olabileceğini düşündüğünü söyledi. Ama yine de bir göçmenlik danışmanı aramıştı ve Portekiz ya da Yunanistan’ı düşünüyordu.

Ayrılmak istemesinin tek nedeni pandemi olmasa da – aynı zamanda daha düşük bir yaşam maliyeti ve eşcinsel evliliği yasallaştırdı – Çin’in karantinaları, hayatı üzerinde çok az kontrole sahip olduğu korkusunu kristalize etmişti.

Bay Chen, “Bu sadece Şanghay’daki pandemi değil, tüm ülkenin aşırıya gitmesidir” dedi. “Yaşam çevremle ilgili kararları gerçekten verenler mutlak güce sahipler, ancak benimkiyle taban tabana zıt görüşlere sahipler.”


“Bu çok korkutucu ve kalmam için bir neden olmadığını hissettiriyor” diye ekledi.

Claire Fu ve Isabelle Qian araştırma ve raporlamaya katkıda bulundular.
 
Üst