Bakır hangi ilimizde çıkmıştır ?

Selin

New member
[color=]Bakır Hangi İlimizde Çıkmıştır? Forumdaşlar, Gelin Birlikte Kazıyıp Çıkaralım![/color]

Sevgili forum dostlarım, hepimiz bir gün mutlaka şu soruyu sormuşuzdur: “Bakır hangi ilimizde çıkmıştır?” Yani, evimizdeki tencereden çaydanlığa, kablolardan süs eşyalarına kadar her yerde karşımıza çıkan bu mübarek metalin doğduğu yeri hiç merak etmediniz mi? Hadi dürüst olun, “Ben bakırı değil çayı düşünüyorum” diyenler bile vardır aramızda. Ama işte ben geldim, bu soruyu forumun gündemine bomba gibi düşürmek için! Hem eğleneceğiz, hem öğreneceğiz, hem de arada kendi hayatımıza küçük göndermeler yapacağız.

---

[color=]Bakırın Tarihi: Bir Madenden Fazlası[/color]

Bakır, insanoğlunun işlediği ilk metallerden biri. Tarih kitaplarına göre ilk kez M.Ö. 9000’lerde Orta Doğu civarında kullanılmaya başlanmış. Anadolu toprakları da bakırın önemli merkezlerinden biri olmuş. Çorum, Artvin, Elazığ, Rize, Kastamonu… Liste uzayıp gidiyor.

Ama işin güzel tarafı şu: Her ilimiz, “Bakır bende çıktı” diyerek adeta kendi aralarında gizli bir tartışma yaşıyor. Yani resmen iller arası “bakır kavgası.” Biri diyor “Benim bakır daha parlak,” öteki diyor “Benimki daha sağlam.” Biz de forumda oturmuş, bu şirin kavgayı izleyen hakem gibiyiz.

---

[color=]Erkeklerin Stratejik Bakır Hesapları[/color]

Şimdi gelelim erkek forumdaşların bakış açısına. Malum, erkekler çözüm odaklı ve stratejik düşünür. Onların gözünden bakır, “yatırım aracı.”

- “Kardeşim bakır Çorum’da çıkmışsa, demek ki lojistik avantaj orada. Nakliye masrafını düşün.”

- “Artvin’in bakırı daha derin damarlardan çıkıyor, demek ki dayanıklılık oranı yüksek.”

- “Rize’nin bakırını çay kazanına dök, ömür boyu kullanırsın!”

Yani erkekler için mesele romantik değil, tamamen hesap-kitap işi. Hangi ilin bakırı daha çok para kazandırır, hangi maden daha uzun vadeli yatırım olur… Onların kafasında bakır, resmen “borsa malzemesi.”

---

[color=]Kadınların Empatik Bakır Hikâyeleri[/color]

Kadınlar ise bakır konusuna bambaşka bir açıdan yaklaşıyor. Onların derdi “hangi ilde çıktığı” değil, “hangi sofraya ne kattığı.”

- “Artvin’in bakır tenceresinde pişen fasulye, çocukluğumu hatırlatıyor.”

- “Çorum’un bakır sini tepsisinde komşularla paylaşılan baklava gibisi var mı?”

- “Rize’nin bakır semaverinde demlenen çayın kokusu tüm mahalleyi sarardı.”

Yani kadınların gözünde bakır, bir maden değil; hatıraların, ilişkilerin, toplumsal bağların parıltısı. Onlar için bakır, sofranın etrafında toplanan aile demek, komşunun kapısını çalıp “Hadi gel bir bardak çay içelim” demek.

---

[color=]Beklenmedik Alan: Teknoloji ve Bakır[/color]

Şimdi işin mizahını bir kenara bırakalım, ama sadece bir dakika! Çünkü bakırın günümüzdeki en büyük rolü teknoloji dünyasında. Elektrik kablolarından, bilgisayar devrelerine kadar her yerde bakır var. Yani aslında bakır sadece geçmişin değil, geleceğin de kahramanı.

Düşünsenize, forumda yazışmamız bile bakır sayesinde oluyor! Çünkü internete bağlanan kabloların içinde bakır var. Yani bir anlamda bu yazıyı yazmama vesile olan kahraman da bakır. Belki de bakır “Ben Artvin’den çıktım ama forumdaşları birleştiren metalim” diye göğsünü kabartıyordur.

---

[color=]Forumdaşlarla Bakır Esprileri[/color]

Bakırın illerimizde çıkışına dair tartışma öyle tatlı ki, resmen kendi aramızda şakalaşacak malzeme veriyor:

- “Bakır hangi ilimizde çıkmış?” sorusuna Erzurumlu dayı: “Bizde çıkmadıysa bile, kışın soğuğu bakırı bile dondururdu!”

- Karadenizli forumdaş: “Rize’de çayın yanında bakır semaver olmazsa, vallahi o çay çay değildir!”

- Ege’den biri çıkar: “Bizde sardalya bakır tavada pişer, başka türlü yemez!”

Görüyorsunuz, bakır sadece maden değil, mizahın da kaynağı.

---

[color=]Geleceğe Dair: Bakırın Potansiyeli[/color]

Peki, bakır gelecekte ne olacak? Erkek forumdaş hemen stratejik düşünür: “Elektrikli arabalar yaygınlaşacak, bakır kabloya talep artacak, fiyatlar uçacak.” Kadın forumdaş ise daha empatik yaklaşır: “Keşke bakırla yapılan semaverler kaybolmasa, çocuklarımız da o sıcak çayı içebilse.”

İşte bu iki bakış açısı birleştiğinde ortaya çok tatlı bir tablo çıkıyor: Bakır hem yatırım aracıdır, hem de kültürel mirasımızın parçası.

---

[color=]Sonuç: Hepimizin Ortak Metali[/color]

“Bakır hangi ilimizde çıkmıştır?” sorusunun net bir cevabı var elbette: Çorum’dan Artvin’e, Elazığ’dan Rize’ye pek çok yerde çıkarılmıştır. Ama asıl mesele, bakırın hangi ilde çıktığı değil, hangi gönüllere dokunduğu. Çünkü bakır bir semaverde dostluğu, bir tencerede sevgiyi, bir kabloda teknolojiyi taşıyor.

Sevgili forumdaşlar, şimdi sözü size bırakıyorum:

- Sizce hangi ilin bakırı daha değerli?

- Çocukluğunuzda bakırla ilgili hangi hatıralarınız var?

- Bakır semaverden çay içmeyen var mı aramızda?

Hadi gelin, bu başlığı bir bakır kazanı gibi kaynatalım, hep birlikte kahkahalarla ve anılarla dolduralım!