ABD-Filipin Askeri Bağları Üzerine Bir Başlangıç

CountryRoyal

Global Mod
Global Mod
ABD ve Filipinler Perşembe günü, ABD kuvvetlerine Güneydoğu Asya ülkesindeki dört askeri bölgeye daha erişim sağlayacak ve on yıllardır oradaki en büyük Amerikan askeri varlığını yaratacak bir anlaşmayı duyurdular.

Altı yıllık zorlu bir dönemden sonra ülkeler arasındaki ilişkilerin ısınmasının bariz bir işareti olan anlaşma, Tayvan’da veya Güney Çin Denizi’nde bir çatışma çıkması durumunda stratejik sonuçlar doğurabilir.

İşte Filipinler ile ABD askeri ittifakının ve onun karmaşık tarihsel mirasının kısa bir tarihi.


İki ordu nasıl bağlantılı?

On yıllar boyunca bir Amerikan toprağı olarak yönetildikten sonra 1946’da bağımsızlığını kazanan eski bir İspanyol kolonisi olan Filipinler, ABD’nin bölgedeki beş anlaşmalı müttefikinin en eskisi. (Diğerleri Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Tayland’dır.) Aynı zamanda, Çin’in askeri gücünü ortaya koyduğu ve Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı adalarda askeri karakollar inşa ettiği bir bölgede çok önemli bir stratejik ortaktır.

ABD ve Filipin özel kuvvetleri, 2019’da Filipinler’in Lubang Adası’ndaki askeri tatbikata katılıyor. Kredi… The New York Times için Jes Aznar

ABD-Filipinler askeri ittifakının üç ana bileşeni, 1951 tarihli Karşılıklı Savunma Anlaşması; büyük ölçekli askeri tatbikatlara izin veren 1999 tarihli bir Ziyaret Kuvvetleri Anlaşması; ve Amerikan ordusunun Filipinler’deki beş bölgeye asker ve silah yerleştirmesini sağlayan bir 2014 savunma anlaşması.

ABD ordusu ayrıca, Müslüman isyancıların Katolik çoğunluğa sahip devletle onlarca yıldır savaştığı güney Filipinler’deki terörle mücadele misyonlarına tavsiyelerde bulunmak üzere Özel Harekat kuvvetleri gönderdi.


ABD Silahlı Kuvvetleri hakkında daha fazla bilgi

  • Kore Savaşı Anma Duvarı :Akrabalar ve araştırmacılar, çatışmada ölen Amerikan askerlerinin adlarının Washington’daki yeni anıt duvarda yanlış yazıldığını veya eksik olduğunu söylüyor.
  • Ebeveyn izni:Pentagon, askerlik hizmeti üyelerine sağlanan izin miktarını ikiye katlayacak yeni bir politika duyurdu.
  • Savunma Yasası:Kongre, askerler için koronavirüs aşısı yetkisini iptal edecek ve Başkan Biden’ın talebi üzerine savunma bütçesini 45 milyar dolar artıracak 858 milyar dolarlık bir savunma yasa tasarısını onayladı.
  • NRA için Bir Destek:Askeri destekli JROTC sınıflarındaki eğitmenler, nişancılık programları için para karşılığında liselerde silah hakları organizasyonunu tanıtmayı teklif ettiler.
Dolu bir sömürge mirası

Filipinler, Amerika’nın en büyük denizaşırı askeri tesislerinden bazılarına ev sahipliği yaptı. Ancak ülkede yabancı birliklere ev sahipliği yapma fikri siyasi açıdan hassastı, çünkü birçok Filipinli bu düzenlemeyi Amerikan sömürgeciliğinin bir kalıntısı olarak görüyordu.

1992’de Amerika Birleşik Devletleri, sokak protestoları ve Filipin Senatosunun Amerika’nın askeri varlığını sona erdirme kararından sonra, ülkedeki son üssü olan Subic Bay’i boşaltmak zorunda kaldı. Subic Bay, Güney Çin Denizi yakınlarındadır ve Soğuk Savaş sırasında büyük bir ABD donanma birliğine ev sahipliği yapmıştır.

1992’de Filipin kontrolüne devredilene kadar Filipinler’deki son ABD askeri üssü olan Subic Bay Deniz Üssü’nün tarihsiz bir fotoğrafı. Kredi… Gregory Smith/Corbis, Getty Images aracılığıyla

1999 ve 2014 anlaşmaları, Amerikan ordusunun Filipinler’deki varlığını bir dereceye kadar yeniden inşa etmesine izin verdi. Ancak Başkan Rodrigo Duterte 2016’da göreve geldiğinde, ABD ile bir “ayrılmanın” ve Çin ile daha iyi ilişkilere doğru bir adımın parçası olarak birincisini sona erdirmek ve potansiyel olarak ikincisini iptal etmek istediğini söyledi.

ABD-Filipin ilişkileri ısınıyor

Bay Duterte sonunda tehditlerinden vazgeçti ve halefi Başkan Ferdinand Marcos Jr., geçen yıl göreve gelmesinden bu yana ABD ile ilişkileri canlandırmaya çalıştı. Perşembe günü açıklanan anlaşma, bu yönde atılmış büyük bir adım.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile birlikte. Geçen yıl göreve geldiğinden beri ulusların ilişkilerini canlandırmaya çalıştı. Kredi… Haiyun Jiang / The New York Times

Spesifik olarak, Washington’un askeri teçhizatı konumlandırmasına ve birliklerini orijinal, 10 yıllık anlaşmadaki dörtten, Filipinler’deki toplam dokuz askeri bölgeye döndürmesine izin vererek 2014 anlaşmasını uzatacaktı. Değişiklik, esas olarak ABD’nin ülkedeki en büyük askeri varlığını 30 yıl içinde kurmasına izin verecek.

Yeni anlaşma neden önemli?

2014 paktının genişletilmesi, Gelişmiş Savunma İşbirliği Anlaşması, Pekin’in toprakları olarak iddia ettiği Çin yakınlarındaki ada demokrasisi olan Tayvan’ın geleceği için sonuçlar doğurabilir.

Tayvan üzerindeki gerilim, o zamanki Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen yaz ziyaretinden bu yana artıyor. Bu çekişmeli hareket, Pekin’i birkaç gün süren gerçek zamanlı tatbikatlarla bölgedeki faaliyetlerini artırmaya itti ve bu da gelecekteki bir çatışma hayaletini artırdı.


Amerikalı yetkililer, yakınlardaki Tayvan’a bir saldırı olması durumunda Çin’e karşı koymak için Filipinler’in en kuzeyindeki adalara erişim sağlamanın çok önemli olduğunu söylüyor. Adalardan biri olan ve ülkenin en kalabalık adası olan Luzon, Amerikan birliklerini ve savaş uçaklarını barındırabilecek askeri tesislere sahip.

2016’da Güney Çin Denizi’nde hem Çin hem de Filipinler tarafından hak iddia edilen bir resif olan Scarborough Shoal yakınlarında bir Çin Sahil Güvenlik gemisi. Kredi… The New York Times için Sergey Ponomarev

Yeni anlaşmanın, dünyanın en işlek nakliye yollarından bazılarına ev sahipliği yapan Güney Çin Denizi üzerinde de etkileri olabilir.

2016’da uluslararası bir mahkeme, Pekin’in deniz üzerindeki geniş egemenlik iddiasının yasal bir temeli olmadığını tespit etse de, Çin’in buradaki askeri yığınağı devam etti. Filipinler, bu birikimi savuşturmak için Amerika’dan yardım isteyen Endonezya ve Vietnam da dahil olmak üzere birkaç Güneydoğu Asya ülkesinden biri.
 
Üst