7 gol yedikten daha sonra kaleciliğe küsüp forvete geçti, golcülüğüyle rakiplere bela oldu

Podhani

Global Mod
Global Mod
Kocaeli’de futbol tarihinde seçkin görülebilecek bir olay yaşandı. 24 yaşındaki futbolcu Aydın Pir, kaleciliği bırakıp forvet oyuncusu oldu. Bölgesel Amatör Lig maçında Başiskele Doğantepespor’un kalesini korurken, Edirnespor’dan 7 gol yiyen Pir, kaleciliğe küstü. Bir yandan da sıhhat çalışanı olarak mesleğini icra eden Pir, ortaya pandeminin de girmesiyle futbola orta verdi. Halı alanlarda forvet oynayıp epeyce şanslı bir oyuncu olduğunu düşünen Pir, gol attıkça futbola dönmek istediğini fark etti. Bir arkadaşının yönlendirmesiyle 1. Amatör Küme grubu İzmit Yenimahallespor’un idmanlarına çıktı. Birinci idmanda asıl mevkisinin kaleci olduğunu söylemedi. Kulüp Lideri Doğan Bucak ile yaptıkları muahede gereği İzmit Yenimahallespor’a forvet olarak transfer oldu lakin sorun olması halinde kaleye geçeceğine de yemin etti.

daha sonradan oyuna girdiği her maçta gol attı

Pir, yeni kadrosu İzmit Yenimahallespor ile evvel hazırlık maçlarında gollerle buluştu. Ligin başlamasıyla birinci maçta kendisini birinci 11’de forvette gördü ama golle buluşamadı. Ligin iki, üç ve dördüncü hafta maçlarında ise oyuna daima daha sonradan girdi ve daha sonradan oyuna dahil olduğu her maçta golleriyle grubuna galibiyetleri getirdi. Forvet olarak çabucak hemen 4 resmi maça çıkan Aydın Pir, attığı 3 gol ile kadrosuna hayat verdi. Genç oyuncuya ekip arkadaşları tarafınca “Nöbetçi Golcü Semih Şentürk” lakabı konuldu.

“Hem okulu yönetim edip hem futbol oynuyordum”

Futbola başlangıç öyküsünü anlatan Aydın Pir, “Futbola 2012 yılında başladım. Mahallede oynarken hocalarımız tarafınca bir biçimde yönlendirildim. Kaleci olarak başladım. En alttan öğrenmeye başlayınca bende yetenek olduğunu söylemiş olduler. O süreçte ben sıhhat meslek lisesinde okudum. Ailem her vakit, ‘Elinde bir altın bileziğin olsun. Sporu her vakit yaparsın. Sakatlandığında gerinde duracak insanlardan fazla sen kendi ayaklarının üzerinde dur’ kederi. bir süre daha sonra amatör olarak devam edip altyapılarda oynamaya başladım. Kocaeli Birlikspor’a girdim, kadromuz 2. Lig’deydi. Altyapısında oynuyordum. Staj sorunundan dolayı tekrar amatöre geri döndüm. Bu sefer A ekip düzeyinde başladım. Üst üste gruplarımız şampiyon oldu. Hem okulu yönetim edip hem futbol oynuyordum” dedi.

“Meşhur maçtan daha sonra kaleci olarak büsbütün çöküşe geçtim”

Başiskele Doğantepespor’da oynadığı devirde Edirne ile oynadıkları maçta 7 gol yediğini ve çöküşe geçtiğini anlatan Pir, “Belki bir işi yaparken yanında her vakit futbolu da gdolayırüm diye düşündüm. Baht da yanımda oldu. Üniversitenin okul kadrosunda da şampiyon olmuştuk. bir süre daha sonra kendimi Bölgesel Amatör Lig’de buldum. BAL’da başladığım dönem, pandemiden dolayı yarım kalan dönemdi. Döneme berbat başlamıştım, forma ıstırabı da yaşıyordum. daha sonrasında bir Edirne faciası oldu. bir süre arkadaşlar bana ‘Edirne fatihi’ dediler. Sadece 1 tane yanlışlı gol yediğimi düşünüyorum. Top önümde sekti ve ıska geçtim, gol oldu. Meşhur maçtan daha sonra kaleci olarak büsbütün çöküşe geçtim. Verdiğim emeğin karşılığını bakılırsamediğimi düşündüm. bir daha de pes etmedim. Devam etmek istiyordum ancak ortaya pandemi girdi. Pandemide elimdeki mesleği, sağlıkçılığı yapmam gerektiğinin farkına vardım. O sıra fazlaca fazla sağlıkçıya gereksinim vardı ve ben de mesleğimi yaptım” diye konuştu.

“Kaleci olduğumu söylemedim”

Yeni kadrosu İzmit Yenimahallespor’un birinci idmanına çıktığında kaleci olduğunu söylemediğini belirten Pir, “Sağlık çalışanı olarak çalışınca bir yandan BAL’da oynamaya devam ediyordum fakat nöbetlerdeki uykusuzluktan dolayı idman yapmak hayli sıkıntı oluyordu. daha sonrasında ikisinin bir ortada olamayacağının farkına vardım. Temel mesleğime devam ettim. Devlet memuru olmak istedim ve imtihana hazırlandım. O orta futbol oynamak istemedim. bir süre daha sonra imtihan bitti ve bir daha futbol oynamaya karar verdim. Zira futbol oynamadan yapamıyorum. Daima izliyorum, takip ediyorum. Futbol oynamaya hevesim var. Arkadaşlarımla halı saha yaparken de daima forvette oynuyordum. En sonunda dedim ki, ‘Ben kalecilik yapıyorum ancak forvette de epeyce şanslıyım’. Çalım atma yeteneğim yoktur ancak önemli manada ‘Golü kokluyor’ denilen tarzdayım. Bir duruma giriyorum ve o golü atıyorum. Kişisel idmanlar yaptım. daha sonrasında İzmit Yenimahallespor’dan bir arkadaşım ‘Gel bizim idmanlara çık’ dedi. Bir idmana çıktım fakat kaleci olduğumu söylemedim. BAL’dan kaleci olarak geldiğim için direkt beni kaleye koyarlar diye düşündüm. Sağ olsun liderimiz hayli anlayışlı bir insan. daha sonrasında hazırlık maçlarında bir baktım birinci 11’deyim. Santrfor olarak yazıldığımı gördüm. Girdiğim durumları golle sonuçlandırdım, hoş bir hazırlık maçı periyodu oldu” formunda konuştu.

“Semih Şentürk’ün fotoğrafını gösterip ‘Bu sen değil misin?’ dediler”

Forvet olarak daha sonradan oyuna girdiği tüm maçlarda gol atan genç oyuncu, “Sezon başladığında oynayıp oynamayacağıma dair soru işaretleri vardı başımda. Liderimiz, ‘Kritik maçlar, kıymetli maçlar olursa bizim için kaleye geçer misin?’ dedi. Ben de kıymetli olanın kadronun kazanmasını söylemiş oldum fakat önceliğimin ne olursa olsun forvet oynamak olduğunu söylemiş oldum. Ligin iki, üç ve dördüncü haftalarında daha sonradan oyuna girdim. Her girdiğimde gol attım. Bir adedini 90+7’de attım. Bir adedinde dakika 80’de 0-0’ken oyuna girdim. Bir attım, bir de attırdım ve 2-0 yendik. ‘Bu çocuk yapabiliyor’ dediler. Gerisinden da Semih Şentürk lakabı geldi. Bir arkadaşımız Semih Şentürk fotoğrafı gösterip, ‘Bu sen değil misin?’ dedi” tabirlerini kullandı.

“Forvet oynarken yorulmadığımı fark ettim”

Kaleci olmakla forvet olmak içindeki kimi farkları kıyaslayan Pir, “Kaleciliğin fazlaca güç olduğunu ve psikolojisinin fazlaca güzel olması gerektiğini düşünüyorum. Forvetin de fazlaca şanslı olması gerektiğine inanıyorum. Forvetteyken top size gelsin, kaybedin hiç bir şey olmaz bir tane gol attıktan daha sonra, hele bir de maç kazanılmışsa konuşulan isim oluyorsunuz. Forvet oynarken yorulmadığımı fark ettim. Kondisyondan dolayı değil de açlıktan, istekten dolayı yorulmuyorum. Stoperler, ‘Artık kâfi, gelme’ diyorlar. Alana girdiğimde her şey duruyor yalnızca topu görüyorum” dedi.

“7 tane atmayız herbiçimde”

Pir, ‘Herhangi bir rakiplerine 7 gol atarlarsa maçtan daha sonra 7 gol yiyen kaleciye ne dersin?’ sorusunu ise “Herbiçimde ‘Hiç takma’ derim. Hatta 7 tane atmayız herbiçimde. O an o denli bir psikolojideyken bir şey desen çok büyük bir reaksiyon yersin. Hiç konuşmamak daha düzgün olur” formunda yanıtladı.

“Aydın geldiğinde ‘Ben futbol oynamak istiyorum’ dedi”

45 yıldır İzmit Yenimahallespor Kulüp Başkanlığını üstüne alan Doğan Bucak, “Aydın’ın kaleci olduğunu daha evvelki ekiplerinden biliyordum lakin o buraya geldiğinde ‘Ben futbol oynamak istiyorum’ dedi. Biz de onu dönem başında santrfor mevkisine koyduk. 3 maçta 3 tane golü vardı fakat şanssız bir sakatlık geçirdi. Ben de kendisine yemin ettim, ‘Seni futbolcu olarak alıyorum’ dedim. O da ‘Başkanım buyruğunuz olur, meşakkat yaşadığımızda kaleye de geçerim’ dedi. Aydın kardeşimle bu biçimde bir muahedemiz var” dedi.

(İHA)